Kanada    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Kanadai tudnivalók

Kanada - Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Kanadában, de ez nem jelent automatikus beléptetést, mindenkor a kanadai határőr dönt az engedély megadásáról vagy megtagadásáról.

Kanada praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

A kanadai közbiztonság jó, de a nagyvárosokban - Toronto, Montreal Vancouver - magasabb a bűnözés aránya.  Vészhelyzetkor a 911-es segélyhívó számon lehet segítséget kérni, vagy a 0 tárcsázásával a telefonközponttól kérni a mentőket, tűzoltókat vagy a rendőrséget. Nyilvános fülkéből ez a hívás díjtalan.

 

 

Közlekedés

 

Repülőgép - A repülőjáratok behálózzák az egész országot, egyes északi területek csak légi járatokkal közelíthetők meg.

 

Vonat - A vasút elsősorban a teherforgalmat szolgálja. A városközi, viszonylag rövidtávú forgalomban van még jelentőségük, valamint egyes vonatok – a Szikás-hegységen áthaladva - a turisták körében is népszerűek. A személyszállítás egyébként lassú és pontatlan. Kivéve a Montréal és Toronto között közlekedő vonatokat.

 

Busz - A legolcsóbb és leggyorsabb távolsági buszokkal közlekedni, az előre megváltott ülőhelyek olcsóbbak, de a buszra érkezési sorrendben lehet felszállni és leülni. Torontótól Vancouverig szinte nonstop közlekednek a buszok, kényelmes utazási mód éjszakai is.

 

Autó - A közúti közlekedés feltételei kiválóak. A közlekedési szabályok területenként változhatnak. A nagyvárosokban kiváló tömegközlekedés működik (földalatti, villamos). A sárgán villogó iskolabusz mögött mindig meg kell állni. A kanadai törvények értelmében autóban alkoholt csak lezárva és a csomagtartóban szabad szállítani.

 

A vidéki utakon különféle vadállatok (szarvas, jávorszarvas) bukkanhatnak fel az úton. Erdőtüzek bármikor előfordulhatnak. A téli utazás veszélyes a szél, a havazás és a jegesedés miatt, a szél fokozza a hidegérzetet. A zord időjárás, lavinaveszély miatt egyes vidéki utakat átmenetileg lezárhatnak. Az áramkimaradás se ritka. A téli gumi és hólánc használata ajánlatos. Magyar gépjárművezetői engedéllyel hatvan-kilencven napig lehet vezetni. Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. Gyorsan és fájdalmasan büntetik a szabályok megsértőit. Általános szabály, hogy piros jelzésnél a jobbra kanyarodás engedélyezett, kivéve Québec tartomány egyes részein. .
 
► Info: www.canada.gc.ca/aboutcanada-ausujetcanada/transport/menu-eng.html 

 

 

Egészségügy

 

A kórházi ellátás magas színvonalú. Védőoltásra nincs szükség. Az orvosi vagy kórházi ellátást készpénzben vagy ott elfogadott biztosítás révén kell fizetni. Olyan egészségügyi biztosítás kell kötni, amit Kanadában is elfogadnak. Kanada tavakban és erdőkben gazdag ország, nyáron sok a rovarcsípés, szerezz be hatékony rovarriasztót. Vadállat harapása esetén – a veszettség veszélye miatt - a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. A veszettség nem ritka!

 

 

Nota bene

 

A hivatalos nyelv az angol és a francia. | Elektromos áram 110 V , 60Hz . Amerikai stílusú lapos dugaszolók. | A nemzetközi telefonkód: Kanada +1. Területi kód: Ottawa (1 ) 613, (1) 416 Toronto.

 

 

 

 Még több információ: us-keepexploring.canada.travel/travel-info

 

 

(Fotó: pixabay.com)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: