2019-10-19 09:27:30 | Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/vonqvi/public_html/framework/classes/fw/database.php on line 71 Karnak, Luxor - látnivalók, nevezetességek

Karnak és Luxor

Egyiptom - Az ókori Théba, Egyiptom déli fővárosa ma is elképesztően izgalmas. Műemlékekben rendkívül gazdag: itt találod a karnaki és luxori templomot. Közelben húzódik  a Királyok völgye, a Királynék völgye, és itt található az Dejr el-Bahari templom (Hatsepszut halotti temploma) is.

Karnak és Luxor szentélyei és templomai.

A luxori templom a Nílus keleti partján áll, Ámon tiszteletére épült. Itt tartották évenként a termékenység ünnepét.

 

A templom hossza 189 méter, szélessége 55 méter. III. Amenhotep kezdte építeni, II. Ramszesz jelentősen bővítette, s példáját követték utódai is. Lenyűgöző élmény a hatalmas átjárók vagyis pilonok, obeliszkek, oszlopok, szentélyek és szentélyudvarok között sétálni.

 

Időszámításunk után romai erődként is szolgált, a templom területén korábban pogány és keresztény szentélyt, majd ezekre egy mecsetet emeltek. A luxori templom több mint 3000 éven át állt a vallás szolgálatában.

 

⇒ Itt foglalhatsz Luxorban szállást

 

A húsz méternél is magasabb oszlopokból álló karnaki és luxori templomrendszert nappali séta után este, kivilágítva is megéri bebarangolni. A kettőt hajdan egy 3 kilométeres út kötötte össze, oldalai mentén kosfejű szfinx szobrok sorával, ezek egy része ma is látható. A karnaki fény és hangjáték ugyan egy kicsit hosszadalmas, ám utólag mégsem bánja az ember.

 

A luxori templom előtt álló Obeliszk párja ma Párizsban látható a Concorde téren.

 

 

 

Nyitva: 06-21 óra között, a karnaki csak este 18 óráig. Belepődíj: 40-50 LE templomonként. Honlap: ask-aladdin.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by KiriS)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: