Kenyai tudnivalók

Kenyába utazók mindenkor tájékozódjanak a kenyai aktuális politikai helyzetről és a közbiztonságról. Két választás és politikai krízis között az ország élvezhető.

Kenya kisokos, hasznos tanácsok

Beutazás

 

Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes repülőjegy felmutatásával utazhat be. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie. A három hónapig érvényes belépővízumot, valamint a tranzitvízumot az országba történő belépéskor is kiadják.

 

Ötven dollár a kenyai vízum ára, ez a reptéren, érkezéskor felvehető. Tisztázatlan, sokszor egyéni alku tárgya, hogy vissza lehet-e utazni az országba ugyanazzal vízummal, vagyis ha valaki átmegy Kenyából Tanzániába, visszatérhet-e Kenyába anélkül, hogy egy újabb kenyai vízumot venne. A határőrök hajlamosak új vízumot vetetni, de ajánljuk az alkudozást!

 

Biztonság

 

Választások és zavargások idején életveszélyes Nairobi, a nyomornegyedek, Mombasa és a tengerpart. Az Indiai óceán partvidékén, Kwale és Kilifi környékén a Dianiba vezető kompnál fokozott legyen az elővigyázatosság. Isiolótól északra csak konvojban utazz. Turkánához csak repülőn, vagy konvojban fegyveres biztonság kísérettel.

 

A Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak a kalóztámadások és fegyveres rablások.  Kenya nyugati térsége (Western, Nyanza és Rift Valley tartományok) és az óceán vidéke szervezett utazással, de óvatosan élvezhető.

 

Még szervezett utakon se közelítsd meg szárazföldön a Samburu, Shaba és Buffalo Springs, Marsabit nemzeti parkokat. Csak repülővel utazz ezen nemzeti parkokba.

Tengerparti nyaraláskor értékeidet csak biztonságos széfben tárold, a kevésbé ismert nyaralóhelyeket kerüld el, mert gyakran a helyi személyzet követi el a rablásokat. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról készíts másolatot, és kirándulásokra, városnézésekre a másolatot vidd magaddal.

A helyi tömegközlekedési eszközöket, a matatu kisbuszt, buszt kerüld! Azok nem biztonságosak, rossz műszaki állapotúak. Kenyában ugrásszerűen megnőtt a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Kiemelt veszélyzónát jelentenek a fő közlekedési útvonalak.

 

Egészségügyi helyzet

 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület. Néhány napos kirándulásoknál pedig elég védelmet nyújtanak a szúnyogriasztó- és ölő szerek. A hasmenéses megbetegedések ugyan rendszeresek, de nem életveszélyesek. A kolera elterjedt, csak palackos vizet igyál, forró vizes fertőtlenítés nélkül ne fogyassz se gyümölcsöt, se zöldséget.

 

Az Országos Epidemiológiai Központ a sárgalázoltást írja elő kötelezően. Ajánlott oltás:  hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis. A nairobi magánkórházak kiváló színvonalúak, az államiak nagyon rosszak. Iszonyatosan sok az AIDS-fertőzött.

 

Utazás előtt vedd fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap: www.amref.org), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

 

Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben a dohányzókat őrizetbe veszik és eljárás alá vonják. Akár 6 havi börtönt is kaphatnak. Kizárólag a dohányzásra kijelölt helyeken gyújts rá, vagy inkább tartózkodj a dohányzástól.

 

Közlekedés

 

A repülőjegy a Nairobi-Mombasa relációban megfizethető, máshova nagyon drága. Kerékpározni nem ajánlatos. A kenyai autóvezetők erőszakosak, figyelmetlenek, olykor buták, az utak rosszak, a rendőrök korruptak.

 

Nincs tömegközlekedés, a helyi kisbuszok, matatuk túlzsúfoltak, veszélyesek. A járdák hiánya és a külföldiek zaklatása nem teszi lehetővé séták és gyalogtúrák lebonyolítását sem.

 

Időjárás

 

Esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége miatt 06.30-kor kel a nap, 18.30-kor sötétedik.

 

Nota bene

 

Kenya Kelet-Afrika legnépszerűbb szafari desztinációja. Az ország területének több mint tíz százaléka nemzeti park, ezekről információt a www.kws.org honlapon találhatsz. Afrika második legmagasabb csúcsa a Mt. Kenya, 5199 méter. Teleki Sámuel volt az első fehér, aki eljutott oda. A kiemelt nemzeti parkokban a belépők ára: Nakuru, Amboseli: 80 dollár / Tsavo és Meru: 65 / Masai Mara 60 dollár - az árak január, február, március, július, szeptember, október hónapokra érvényesek.  Időzóna: GMT +3 óra. Hivatalos pénz a shilling.

 

 

 

► Még több információ: www.magicalkenya.com

 

(Fotó: flickr.com by Ralf Kaeyeva)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: