Kínai tudnivalók

Kína - Az országon belüli utazás szabályait megszegő külföldiek ellen a kínai hatóságok eljárást indítanak, büntetésként letöltendő szabadságvesztés is kiszabható. Egyébként nem vészes, jól fogod érezni magad.

Kína praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

A közbiztonság Kínában jó, de sok a zsebtolvaj szerte az országban - ezért értékeidre fokozottan ügyelj. Az útleveledről, egyéb dokumentumaidról készíts fénymásolatot. Az eredeti papírokat helyezd el a szálloda széfjében, csak a fénymásolatokat tartsd magadnál.

 

Szállodába való bejelentkezéskor is az útlevél fénymásolatát érdemes csak odaadni a recepción, az eredeti bemutatása mellett. Így elkerülhető az, hogy a balfék recepciósok esetlegesen kárt okozzanak az útlevélben, mondjuk lapot szakítsanak ki belőle.

 

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy piros lámpánál álló autó ajtaját feltépve raboltak ki külföldieket Kína különböző városaiban. Javasoljuk, hogy ha taxival utazol, akkor annak ajtaját zárd be.

 

Szexuális szolgáltatás igénybe vételéért letartóztathatják a külföldi állampolgárt. Az éjszakai szórakozó helyeken, bárokban, mulatókban a külföldi vendégekkel szóba elegyedő fiatal hölgyek között akadnak prostituáltak is. Már a velük való beszélgetés is kellemetlenséget okozhat, mert később nehéz bizonyítani, hogy nem volt tudomásod a hölgy foglalkozásáról, illetve nem állt szándékodban a beszélgetésen kívül másfajta kapcsolatot is létesíteni.

 

 

Egészség

 

Kínában nem iható a csapvíz. Az orvosi ellátás a nagyvárosokban jó, azonban a szolgáltatások igénybevételét, vizsgálatokat előre kell kifizetni. Javasoljuk, hogy megszokott gyógyszereidet vidd magaddal, mert sok helyütt – különösen vidéken – csak a tradicionális kínai gyógyszerekhez lehet hozzájutni. 

 

Tibetben sokan magaslati betegséget kapnak, utazás előtt konzultálj háziorvosoddal és vigyél gyógyszert magaddal. Gyakoriak a tájfunok. Egyes területek az aktív szeizmikus zóna közelében fekszenek; a földrengés és a szökőár veszélye a Kelet-kínai-tenger és a Dél-kínai-tenger partvidékére jellemző.

 

A madárinfluenza időről-időre felbukkan, ellene leghatékonyabban az elemi higiéniás szabályok betartásával (élő szárnyasok, illetve az élő szárnyasokat árusító piacok kerülése, a vásárolt húsnemű átsütése, élő szárnyassal történt érintkezés utáni alapos kézmosás) lehet védekezni.

 

 

Időjárás

 

Kínában előfordulnak szélsőséges időjárási viszonyok. Dél-Kínát, illetve a déli és keleti partvidéket elsősorban a monszun időszakban gyakran veszélyeztetik tájfunok, melyek Sanghajt is elérhetik.

 

Tavasszal az észak-keleti országrészben homokviharok fordulhatnak elő. Télen az északi, észak-keleti országrészben szélsőséges téli időjárási viszonyokra is lehet számítani. Utazás előtt mindig tájékozódj a meglátogatni kívánt térség időjárásáról. Ezért mindig tartalékolj elegendő pénzt néhány napos tovább tartózkodásra. A lehetséges kényszer tovább-tartózkodást a vízum kérelmezésénél is kalkuláld.

 

 

Kínai közlekedés

 

► Repülő - Alkoholos italokat egyáltalán nem szabad felvinni a kínai repülőterekről felszálló, akár külföldre, akár belföldre induló repülőgépek fedélzetére. Beszállás előtt a kézipoggyász tartalmát átvizsgálják. Alkoholos italt csak feladott poggyászként, a repülőgép csomagterében lehet szállítani, legfeljebb két félliteres üvegnyi mennyiséget. A rendelkezések be nem tartásából eredő anyagi és egyéb veszteségekért, a járatok esetleges lekéséséért a kínai hatóságok nem vállalnak felelősséget, illetve nem fizetnek kártérítést.

 

A Pekingi Nemzetközi (PEK) repülőtér északkeletre fekszik a város központjától. Nagyon forgalmas, a két terminál 20 millió utast fogad évente. Szolgáltatások: bank, valutaváltás, ATM és posta, éttermek, kávézók, üzletek, vámmentes üzletek. Taxi és autóbusz visz a városba, mintegy órányi utazással. Ha taxit választasz, írd vagy írasd fel egy papírra a címet kínai írásjelekkel.

 

Itt foglalhatsz Kínában szállást

 

Shanghai Hong Qiao Airport (SHA), a régebbi repülőtér, belföldi járatokat fogad zömmel. Taxik és buszok járnak a reptér és a város között. Sanghai Pudong Airport (PVG) az ország egyik fő közlekedési csomópontja, körülbelül 50 légitársaságot szolgál ki. A repülőtér jól szervezett és kitűnően felszerelt, mindent megtalálsz, amire szükséged lehet. Még egy áruházat is. Metró és taxi visz a városba, utóbbi meglehetősen drága.

 

Guangzhou Baiyun International Airport (CAN) modern és hatalmas repülőtér Kanton városában. Metróvonal köti össze a várossal. De taxival és expressz busszal is mehetsz. A terminál minden kényelmi szolgáltatással teljes.

 

► Busz, vonat, taxi - Hatalmas kiterjedésű az ország busz- és vasúti hálózata, a taxik dominálnak a nagyvárosokban, másutt meg inkább a kerékpár. A taxi tiszta, olcsó és kényelmes, de az órát mindig kapcsoltasd be és a címet kínai nyelven leírva add oda. A városi buszok általában tiszták, a jegy olcsó és egységes, bármeddig is mész egy útvonalon. A vonat viszonylag olcsó és gyors, de rendszerint zsúfolt. Különösen az ünnepek alatt. Metro Sanghaira és Pekingre jellemző, de nem túl kiterjedt a hálózatuk.

 

 Autó - A kínai hatóságok sem a magyar, sem a nemzetközi jogosítványt nem fogadják el, a kínai jogosítvány megszerzését vizsgához kötik. Gépkocsival csak speciális engedéllyel lehet az országba bejutni és ott közlekedni, az engedély megszerzése hosszú időt vesz igénybe.

 

 

Pénz

 

A yuan a hivatalos fizetőeszköz. Egy jüan (CNY; szimbólum ¥) egyenlő 10 jiao, vagy 100 fen. Bankjegyek címletei: ¥ 100, 50, 20, 10, 5, 2 és 1 és 5, 2 és 1 jiao. Érmék:  ¥ 1, 5 és 1 jiao, és 5, 2 és 1 fen.

 

Bankóra: 9:00-16:00 / 17:00, hétfőtől péntekig. Áruházak és üzletek: 9:00-20:00. Üzleti Irodák: 8:00-17:00, hétfőtől péntekig. A hitelkártya használata előkelő üzletekre, éttermekre és szállodákra korlátozódik a nagyobb városokban, ATM-ek találhatók a repülőtereken, a nagyobb szállodákban és bevásárlóközpontokban. A legtöbb hazánkban használatos bankkártyát Kínában még nem lehet használni, a bank automaták többnyire csak kínai nyelvű menüvel rendelkeznek, a kártyák használata a fentieken túlmenően sem kellően biztonságos.

 

Kínában még mindig az USA dollár a legmegszokottabb külföldi fizetőeszköz. Kisebb városokban, vidéken más külföldi fizetőeszköz beváltása – még akár szállodákban is – nehézséget okozhat.

 

 

Vízum

 

Az országba történő beutazáshoz vízum beszerzése szükséges. Itt tájékozódhatsz: hu.chineseembassy.org/hu. Kínában vannak bizonyos területek, ahová külön engedély nélkül nem lehet belépni. Ha olyan helyet kívánsz felkeresni, amelyik nem számít kifejezetten turista célpontnak, utazás előtt tájékozódj a budapesti Kínai Nagykövetségen a beutazás feltételeiről. Tibetbe a szokásos módon – azaz szervezett, csoportos utak keretében – lehet beutazni.

 

A sanghaji nemzetközi repülőtereken nem adnak ki belépési engedélyt (vízumot), így akinek nincs vízuma és valamely okból a légitársaság felengedte a Kínába induló repülőgépre, azt az utast visszafordítják a kiindulási állomásra.

 

 

Nota bene

 

Villamos energia: 220 V AC, 50 Hz. Keskeny-tűs csatlakozó (két tűs) a leggyakoribb, de a típus nem változik. Sürgősségi segítségkérés: 120. Készíts vagy készíttess kínai nyelven - kiejtéssel együtt - rövid listát a fontosabb helyekről, címekről, elérhetőségekről (például magyar nagykövetség neve és címe, szálloda neve és címe). Megfelelő nyelvismeret, helyismeret, illetve a helyi viszonyok, szokások ismeretének hiánya az egyéni utazást - elsősorban a nagyvárosokon kívül - nehézzé teszi.

 

A borravaló általában nem kötelező, de valójában egyre gyakoribb. Sok az utcai idegenvezető és transzferszervező, nem éri meg velük alkuba bocsátkozni, a végén általában többet kérnek, mint amiben megállapodtál velük.

 

 

 

 Friss információk: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kina

 

 

(Fotó: flickr.com by Chris)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: