Kiotó

Japán – Egykor a birodalom fővárosa, a császárok otthona, ma a virágzó cseresznyefák, a csendes templomok, gyönyörű kertek és színes szentélyek ősi városa. Még a világháború is megkímélte.  

Kiotó látnivalói és nevezetességei.

Cseresznyevirágzás

 

A felkelő nap országa a cseresznyefák (Sakura) apró, fehér és rózsaszín virágaival köszönti a tavaszt - a japánok napokon át tartó fesztivállal ünneplik. A leghíresebb tavaszköszöntésnek Kiotó és Tokió a helyszíne. Az ünnep neve Hanami. Jelentése cseresznyevirág-nézés, ami egy baráti, családi piknik is egyben.

 

A cseresznye virágzása nagyon látványos. Az újjászületés körforgását szimbolizálják. A cseresznyevirág Japán nemzeti virága, országszerte szinte minden parkban, szentély mellett megtalálható. A japán meteorológiai szolgálat külön előrejelzést készít, hogy az ország mely pontján borulnak virágba a kopár fák...

 

 

 

Sanjusangen-do  templom

 

A leghosszabb, 120 méteres, fából készült épület és templom Japánban. A 33 Térköz Csarnoka 1000 embermagasságú Kannon istennő szobrot rejt két sorban, az kegyelem istennői talpig fegyverben … Az aranyozott szobrokat japán ciprusból faragták valamikor a 13 században.

 

Előttük huszonhat, a hindu mitológiából ismert istenség, Kannon szolgái sorakoznak, bal szélen a szél istenével, jobb szélen a mennydörgés istenével. (Aki játszott Mortal Kombatot, ez utóbbit Raiden néven ismerheti.)

 

A hagyomány szerint Kannon harmincháromféle alakot tud ölteni, innen ered a templom   japán neve. Kannon a hagyomány szerint ezerarcú és ezerkezű – ez indokolja  a két oldalt sorakozo szobrok számát, amelyek hasonlóak, de nem mind egyforma.

 

Cím: Shichijo Dori, Kyoto. Közlekedés: 100-as, 206-os busz. Nyitva: naponta 08/09:00-16/17:00 között évszaktól függően. Belépődíj: 600 ¥ felnőtt, 300 ¥ gyermek.

 

 

 

Minamiza Kabuki Színház 

 

Bár Japán nem szűkölködik kabuki színházakban, a kiotói Minamiza Színház jelentős központja e művészeti élet-formának.

 

Az épület már maga is építészeti csoda, hagyományos stílusban épült 1929-ben, a gésákról nevezetes Gion kerület szélén. A negyed megőrizte a letűnt idők nyugalmát.

 

Itt foglalhatsz Kyotoban szállást

 

Az itteni gésák 1751-ben kaptak hivatalos működési engedélyt. Ma 94 gésa áll a vendégek rendelkezésére.

 

A színházban a gésák minden évben - április 2. és 17. között - előadják a jellegzetes táncműsorukat ( Kjo odori)

 

Belépődíj: 2.500 – 15.000 ¥ között napszaktól és előadástól függően. Fotó: flickr.com by lensonjapan Honlap: www.kabuki-bito.jp/eng/top.html

 

 

 

Arashiyama: saganoi bambuszliget

 

A Sagano Bamboo Liget amilyen kicsi, olyan félelmetes.

 

Tizenhat négyzetkilométerre Kiotótól, északnyugatra. Sokak szerint Japán legszebb természeti környezete, nem csak misztikus vonzereje, sűrű mesebeli hangulata, de félelmetessége okán is, egy éjszakai túra igazán megviseli az idegeket, ha fúj a szél, a vastag bambuszfák nem csak sejtelmesen hajladoznak, de különleges hangot hallatnak, mintha egy természetes bambuszorgona szólna…

 

T. A. Edisont is lenyűgözte a bambuszerdő, bár élőben sohasem látta, ám a liget egyik bambuszát használta korai villanykörte kísérleteinél.

 

Cím: Arashiyama, Kioto. Közlekedés: 25 percre Kioto centrumától, vonattal. Fotó: www.insidekyoto.com

 

 

 

Még több információ: kyoto.travel

 

 

 

(Fotó: flickr.com by exilism)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: