Dánia   Koppenhága    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Koppenhágai látnivalók

Koppenhága látnivalói gyalogosan is felfedezhetők, a három leghíresebb valószínűleg a több mint száz éves vidámpark, a Tivoli Gardens, A kis hableány szobra és szabadváros Christiania. De a dán Koppenhága többet kínál.

 

1. A kis hableány

 

A dán sörgyáros, Carl Jacobsen ajándékozta 1913-ban Koppenhága városának. Hans Christian Andersen meséje ihlette: a kis hableány minden reggel és este a felszínre úszott,  kiült a szikára és sóvárogva bámult a part felé, abban a reményben, hátha egy pillantást vethet szeretett hercegére… Mivel a kor híres balerinája, Ellen Price nem vállalta a meztelen modellkedést, így a szobrász a feleségét, Eline Eriksent formázta meg, s tette ekként örökéletűvé.

 

A kis hableány az elmúlt száz évben többször is a vandalizmus áldozatává vált. Kétszer a fejét, egyszer a karját fűrészelték le, és több alkalommal öntöttek rá festéket. De hiába. Maradt a helyén, a koppenhágai kikötőben és mindig helyreállították.

 

Cím: Langelinie, 2100 København. Info: www.mermaidsculpture.dk  

 

2. Nyhavn

 

Különösen nyáron tökéletes egy hosszú nap befejezésére. Vacsorázz egy hangulatos étteremben, vagy mint a helyiek, végy egy sört a közeli boltban, és bámészkodva lógasd a lábad a rakparton. Nyhavn eredetileg egy forgalmas kereskedelmi kikötő volt, hatalmas hajóforgalommal, részeg matrózokkal és tolakodóan vidám örömlányokkal, s persze kocsmákkal. Napjainkban gyönyörűen felújított házak és ízléses éttermek uralják a régi kikötőt. Mindenki élvezi a nyugodt légkört. 

 

Andersen a 20. számú házban élt, itt írta például a Borsószem királykisasszony című mesét is.

 

Cím:  Nyhavn 1-71, 1051 København. Info: www.nyhavn.com  

 

3. Strøget

 

Bevásárló negyed a város szívében, Európa egyik leghosszabb sétáló utcájával, ahol rengeteg üzlet, olcsóbb áruházak és drága márkaboltok sorakoznak. Több mint egy kilométer hosszú, a Városház térről (Rådhuspladsen) indul.  Magában foglalja a Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet és Østergade utcákat valamint a Nytorv, a Gammeltorv és a Amagertorv teret. A nagy nemzetközi márkák, mint a Prada, Max Mara, Louis Vuitton, Mulberry, Hermès és Boss üzleteit az utca végén, a Kongens Nytorv közelében találod.

 

Ha a költségvetésed szűkebb, akkor irány a Városháza tér körüli ahol üzletek (H & M, Vero Moda, Zara). A sok kis utca látnivalókban is gazdag, itt áll a Nagyboldogasszony (Vor Frue Kirke) templom is, ahol a trónörökös, Frederik házasodott. A Strøget népszerű törzshelye a város utcai előadóművészeinek, az Amagertorv tér  az akrobaták, a varázslók és zenészek kedvence. De ide telepednek az itt a piros, hol a piros szélhámosai is.

 

Cím: Frederiksberggade, København. Fotó és info: www.kcc.dk

 

4. Tivoli

 

A városházától mindössze néhány percnyi sétára találod Dánia legkedveltebb vidámparkját, ahol az Aquila Eagle által akár 4G élménybe is lehet részed. De ha szívbeteg vagy sem kell távol maradnod a parktól…

 

A Tivoli a világ második legrégebbi vidámparkja és Koppenhága leghíresebb látnivalója. Teli vad attrakciókkal, zöld oázisokkal, ínyenc éttermekkel, rock koncertekkel és rendszeres a tűzijáték is. Míg a vidámpark attrakciói közül a Demon, a Golden-Tower és Vertigo a felnőtteknek jelent kihívást, addig a The Flying Trunk, a Little-Aviator és a Veterán autók a gyerekek kedvét keresi.

 

A Tivoli egész évben mindenki számára tartogat meglepetést. A nyugodtabb szórakozásra vágyók sem csalódnak, hatalmas zöld területek, tavak és szökőkutak, szép virágok teremtenek itt pihentető légkört.

 

Cím: Vesterbrogade 3, København.  Info: www.tivoli.dk

 

5. Christiania

 

Koppenhága szabad, területen kívüliséget élvező területe: Christiania - Dánia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága (is). Ellentmondásos világ, hajdan durva és drogos, a törvényekre fittyet hányó, a várostól elhatárolt terület volt, ma már békésebb… (Ezren lakják és évente 500 ezren látogatják.)

 

1971-ben alapították, amikor egy csoport fiatal lyukat vágott a Bådmandsgade, az egykori katonai laktanya kerítésén, és beköltözött… Napjainkban még laknak itt néhányan az eredeti telepesek közül is. Christiania egy a kollektíva által vezérelt, pénzügyileg önálló kommuna, és a 70-es évek hangulata jellemzi. Találsz itt öko-éttermeket, műhelyeket, galériákat, és sok zenei és kulturális rendezvény is itt kap teret.

 

Aki belép a területre, csak a belső szabályok szerint viselkedhet. Nem fotózhat, nem hangoskodhat, nem futkározhat és nem mobilozhat. A főbejáratnál található egy tábla, amely felsorolja a szabályokat, ezeket tanácsos megfogadni. Vezetett túrákon is részt vehetsz, talán így a legjobb, hiszen maguk a telepesek mutatják be ezt a speciális területet. 

 

Cím: Bådsmandsstræde 43., København. Vezetett túra ára: 40 DKK. Fotó és info: www.christiania.org

 

6. Kronborg vára

 

Koppenhágától északra, Helsingørban (Elsinore-ban) áll Európa egyik legszebb, de mindenképpen leghíresebb reneszánsz kastélya, ahol Hamlet apjának szelleme kísért. A kastélyt Shakespeare Hamlet című drámája tette világhírűvé, nyaranta az udvari szabadtéri színpadon idézik a nagyérdeműnek a titokzatos történetet.

 

⇒ Itt foglalhatsz Koppenhágában szállást

 

Kronborg egyszerre elegáns kastély és monumentális katonai erődítmény bástyákkal és ravelinekkel.  A királyi család soha nem lakott itt, de 1772-ben itt vetették rabságba Caroline Mathilde királynét, akinek az volt  a bűne, hogy VII. Keresztély király feleségeként titkos szeretőt tartott. A királynét, végül, miután elválasztották férjétől, Németországba száműzték.

 

Cím:  Kronborg 2C , Helsingør. Fotó és info: www.kronborg.dk

 

 

7. Ráadás

 

Margit királynő lakhelyén, az Amalienborgnál  pontban déli 12 órakor zajlik az őrségváltás parádéja. Az őrök a szemkontaktust sem kerülik, mosolyognak és rövid válaszokra is rávehetők.

 

A koronát és a királyi kincseket a Rosenborg-kastély pincéjében őrzik, üvegvitrin mögött, rácsos állványzatára bizony a gyerekek fel is mászhatnak. A szülők biztosan nem szólnak rájuk. 

 

A főváros ékessége a Radhaus, vagyis a városháza, üvegtetős belső udvara kiállításoknak és nagyszabású rendezvényeknek ad otthont. A városháza híres világórája mutatja az idő(ket), jelzi a napkelte és a napnyugta idejét, és naptárként is szolgál. A városháza 106 méter magas tornyából szédítően szép a panoráma.

 

A város másik nevezetes tornya a Rundetarnt, a Kerek torony - a legfelső szintre, lépcsők helyett, egy 209 méter hosszú, elég széles, csigavonalas út vezet. Mondják, Nagy Péter cár koppenhágai látogatása idején négylovas hintóval hajtott fel a 36 méter magas toronyba. 

 

 

Még több információ: visitcopenhagen.com

 

 

 

lachrimae72 képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(15)
Pozitív értékelés (15) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: