Dánia   Koppenhága    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Koppenhágai kisokos

Koppenhága - Gyönyörű város és drága. A szállodái drágák, még a főszezonon kívüli időszakokban is. A legzsúfoltabb a nyári hónapokban. A legtöbb látnivaló is megdöbbentően drága, ezért jobb sétálni -  az ezernyolcszáz méter hosszú Strøget bevásárló utca például ingyenes.

Koppenhága hasznos tudnivalói árakkal.

Kívülről nézve a várost sem fogsz csalódni, lépten-nyomon muzsikusok, énekesek, próféták, bűvészek, artisták produkálják magukat. Az éttermek se kímélik a pénztárcádat. Sör? Drága. Bor? Drága. Ha önellátó akarsz lenni, a szupermarketekben vásárolva alacsonyan tarthatod a költségvetésedet.

 

Biztonság

 

Európa egyik legbiztonságosabb országa, de Koppenhágában a kisebb vagyon elleni bűncselekmények (zsebtolvajlás, utcai táskalopás) száma az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat, vigyázz az úti okmányaidra és egyéb értékeidre.

 

Időjárás

 

Koppenhágában meglehetősen enyhe az éghajlat. A nyár általában meleg, de szinte soha nem olyan forró, hogy valamely strand vagy hotelmedence után áhítoznál. Kevés a csapadék, de júliusban és augusztusban több az átlagosnál.  A tél is mérsékelten hideg, ritkán süllyed fagypont alá. A hó se túl gyakori, ha mégis esik, hamar elolvad. Nyáron a nappalok igazán hosszúak, télen későn világosodik, és hamar sötétedik.

 

Egészség

 

A dán egészségügyi ellátórendszer magas színvonalú, nincs egészségügyi kockázat. A csapvíz iható. Az Európa Egészségbiztosítási Kártya által ingyenes az orvosilag indokolt egészségügyi és kórházi ellátás, de a fogászati ellátás díjköteles. De nem árt az utasbiztosítás.

 

Koppenhágai hotelek és szállás

 

A koppenhágai szállás drága egész évben, különösen a főszezonban, amely június közepétől augusztus végéig tart, plusz a karácsonyi ünnepek.

 

  Booking.com  

 

 

A szezonon kívül, januártól márciusig találhatsz mérsékeltebb árú hotelre, szállásra. Júliusban és augusztusban igazán zsúfolt a város, ha ekkor akarsz utazni, jobb, ha jó előre lefoglalod a hotelszobád.

 

Látnivalók

 

Koppenhága emblémája és kiemelt látnivalója a Tivoli és a Nyhavn öbölben álló kis tengeri sellő (Den Lille Havfrue) szobra. A Tivoli vidámpark több mint százötven éve üzemel, természetesen ma már szupermodern szerkezetekkel,  szórakoztató centrumként nagyszabású koncerteket is rendeznek, s a park valóságos botanikus kert is, megannyi színes virággal.

 

 

Este, ha kigyulladnak a fények, káprázatossá válik a hangulat, s ezt is lehet fokozni, hetente háromszor éjféli tűzijáték mond búcsút  a napnak s a látogatóknak. A kis tengeri sellő a város kedvence, vandálok néhány évtizede lefejezték, valósággal gyászba borult a város, persze helyreállították...

 

Közlekedés

 

A közösségi közlekedést az elővárosi vasút (S-tog) - csomópontja a Koppenhágai főpályaudvar -  az autóbusz-hálózat és a 22 megállós metró biztosítja. A kikötőből sűrű menetrend szerint járnak a vízibuszok az észak-déli tengely mentén. 350 km kerékpárút hálózza be a várost - nyilvános és ingyenes kerékpárkölcsönző rendszert találsz a belvárosban, a kölcsönzéshez 2,5 eurós vagyis 20 koronás letét kell.

 

Aktuális árak ⇒ Koppenhága

 

Étkezés

 

A Michelin-csillagos éttermek és kávéházak a nemzetközi konyhát ötvözik a hagyományos dán ételekkel – a divatos Pilestroede sushit és hagyományos heringet is kínál, a város nyüzsgő étterem negyedében, Strøge mellett. A pompázatos Nyhavn rakparton a szabad ég alatt ebédelhetsz, Tivoliban szép környezetben, de tető alatt, itt a fűszeres thai ételeket válaszd. Ha városnézés közben megéheznél, a legjobb szendvicseket, köztük a smørrebrødot – hosszú szendvics heringgel – a Gråbrødretorv kávézóiban kapod.

 

Szórakozás

 

A legjobb szabadtéri koncertek helyszíne a Tivoli, de koncerttermeiben is lenyűgöző balett- és klasszikus zenei előadások kapnak helyet. Első osztályú hangzást ígérnek az Operaház előadásai és a templomi hangversenyek, városszerte. A jazzt is nagy becsben tartják itt, csúcspontja az évente megrendezett jazz fesztivál. A hagyományos sörházak és táncos klubok Østerbróban óriási bulikat ígérnek, de a koppenhágaiak későn kezdik az éjszakai életet, így, ha éjfél előtt érkezel, egyedül táncolhatsz.

 

Vásárlás

 

A Strøget divatüzletekkel, első osztályú Georg Jensen-ékszerekkel és minőségi porcelánokkal csalogat. A helyi divatguruk boltjait a Købmagergadén találod, a second-hand stílust meg a Pisserendenen. Díszes holmikat és dekoratív giccset a Bredgade boltjai kínálnak, a legutolsó dán dizájn szerinti lakberendezési tárgyakat pedig a Kronprinsensgadén szerezheted be. A nyári hétvégéken különösen érdemes felkeresni az antik és bolhapiacokat.

 

 

 

Még több információ: visitcopenhagen.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Wilson Hui)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: