Krakkói kisokos

Lengyelország - Krakkó a turisták körében messze a legérdekesebb város. És könnyen elérhető. Lehet, hogy nem annyira szép, mint Prága, de kevésbé zsúfolt, és több szempontból olcsóbb.

Krakkó praktikus tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Vezetékes víz általában klórozott, palackozott víz mindenütt kapható. Az élelmiszerek biztonságosak. A kész és töltött ételektől azért óvakodj, lehet napok óta ott állnak… A vodkával ne versenyezz, utcán mélyen ne barátkozz. Biztosítást köss, a lengyel orvosi ellátás színvonala hullámzó, a nagyvárosokban jó. Kullancsra számíts, ha zöld területeken jársz. Zsebtolvajokra és autó tolvajokra vigyázz.

 

 

Időjárás

 

Krakkóban meleg a nyár, ritkán túl párás, bár csapadékos. Tavasszal és ősszel kellemes az idő, kevés a csapadék. A tél általában hideg és néha fagyos.

 

 

Krakkói hotelek és szállás

 

A szállás meglehetősen olcsó az európai nagyvárosokhoz viszonyítva, a 3 és 4 csillagos kategóriában ritkán csalódik az utazó. Nem érdemes alább adni, a peremkerületeken ugyan mérsékeltek az árak, de a környezet kellemetlen lehet.

 

  Booking.com  

 

 

A krakkói szállodák és hotelek telítettek a főszezonban, főleg júliusban és augusztusban. Sok új szálloda nyílik, de igazán spórolós ajánlatra csak a november és március között számíthatsz.

 

 

Látnivalók

 

Az egyetlen nagyváros, amely elkerülte a háborús pusztítást. Gyalog is bejárhatod. Óvárosa egy gyöngyszem, piactere (Rynek Główny) a legnagyobb középkori tér a kontinensen. Itt áll a reneszensz Posztócsarnok (Sukiennice), amely  a város egyik jelképe.

 

Wawel: Az egykori királyi kastély most múzeum >> 17,00 PLN

Bunker Galéria: modern művészeti múzeum >> 6,00

Szűz Mária-templom - faragott szárnyasoltár, toronytrombitással >>   6,00

Oskar Schindler Emalia zománcgyár: tudod, a Schindler listája >> 15,00

Buszos városnézés: 24 órás át hop-on, hop-off >> 35,00 - 45,00

 

A közeli Florian kapu a művészek törzshelye, szabadtéri utcai kiállítássokkal. A Wawel dombon magasodik a királyi palota és a Szent Szaniszló katedrális, amely lengyel (s magyar) uralkodók valamit nemzeti hősök, tudósok nyughelye.

 

 

Közlekedés

 

A busz és villamos jegyek viszonylag olcsók, vegyél napi vagy egyórás jegyet, ha nagyméretű kofferrel utazol, lehet, hogy a pakkra is kell jegyet venni.  A taxik megbízhatók, de az alternatív-magán taxikat inkább kerüld… Jó a Barbakan, a Lajkonik taxi társaság.

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 50,00-70,00 PLN

Airport Express vonattal városközpontig >> 8,00

Busz a repülőtérről városközpontig >> 3,00-3,50

3km taxi Krakkóban >> 15,00-25,00

Villamos / busz jegy >> 2,50

Egész napos közlekedési bérlet >> 10,40

 

Aktuális árak ⇒ Krakkó

 

Étkezés

 

Krakkóban nem fogsz éhezni, próbáld ki a vadkacsát Krakkó-módra párolt erdei gombával és sült árpagyönggyel, a barszczt (vörös cékla levest) és a zureket (nagyon lengyel leves, savanyú alapú, kolbásszal, krumplival, tojással gazdagítva), finom a helyi sajttorta is, a sernik.

 

Reggeli: megannyi olcsó lehetőség kínálkozik >> 4,00-6,00 PLN

Ebéd: ha kávézókban, helyi konyhákban étkezel >> 5,00-10,00

Vacsora: kerüld a felkapott turista éttermeket >>  8,00-15,00

Sör (pint): olcsó helyi sörök >> 5,00-8,00

McDonald's Big Mac >> 7,90

 

A legfelkapottabb éttermeket az óváros főterén és a környező utcákban találni, a legújabb trendi étkezdéket pedig a Kazimierz negyedben. Bár a legtöbb étterem kiírás szerint 11-ig, illetve az utolsó vendég távozásáig nyitva tart, a kevésbé forgalmas napokon előfordulhat, hogy már 10 körül elkezdenek zárni, ezért ajánlatos valamivel korábban vacsorázni indulni. A legjobb kávézók is az óvárosban és Kazimierzben találhatók, jó időben az egész Rynek Gówny egy hatalmas kávéháznak tűnik.

 

 

Szórakozás

 

Krakkó a színház, a tánc, a klasszikus zene és az opera fellegvára. A legjobb koncerteket a Filharmonia im. Karola Szymanowskiego w Krakowie kínálja, a legjobb operaelőadásokat meg az Opera Krakowska. A klubélet az óvárosban és Kazimierzben a legnyüzsgőbb, előbbi fiataloktól és turistáktól nyüzsög, utóbbi a kissé idősebbek, művészek, hippik, fiatal értelmiségiek törzshelye.

 

 

Vásárlás

 

A legfőbb vásárlóközpontok: a Rynek Gówny (a főtér) az óvárosban, a Wawelhez vezető Királyi út és az egykori zsidónegyed, a Kazimierz. A művészi és antik butikokat az óvárosban keresd, a Kazimierzben pedig a trendi műtárgyakat és egyedi dizájn szerinti darabokat találod, illetve itt van az egyik legkedveltebb bevásárlóközpont, a Galeria Kazimierz, több mint 130 különféle üzlettel.

 

A legjobb lengyel vodkát a Szambelan és az F. H. Herbert üzletek kínálják, a Goebia és a Grodzka utcában. Szintén Grodzka ad otthont a Krakowski Kredensnek, amely finom lekvárokat, teát, gyümölcsszirupot, csokoládét, savanyúságot és sajtot árul. Az édesszájúak kedvence a Ciasteczka z Krakowa, a Sw. Tomasza utcában, kézzel készített csokoládé- és sütiremekeiről híres, amelyeket szép díszdobozban vásárolhatsz meg, és a Wawel Csokoládé, ahol isteni pralinét, gyümölccsel töltött csokit és olajos magvakat kapni.

 

 

 

Még több információ: cracow.travel

 

 

 

 

(Fotó: flickr.com by smif)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: