Kuba    Látnivalók   |   Tudnivalók

Kubai látnivalók

Kuba - Élénk, szórakoztató és egyedi nyaralóhely, akár csak kóborolsz az utcán, vagy akár csak sütkérezel a tiszta strandokon. Ne csak Havannát és a tengerpartot vedd szemügyre, merészkedj beljebb, és meglátod, a vártnál sokkal izgalmasabb látnivalókban lesz részed.

Kuba legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Cayo Largo

 

Kicsit úgy is érezheted magad, mint egykor Robinson... de ha nyüzsire vágysz, mozgalmas éjszakai életre, vagy... A Zapata félsziget és az Isla de la Juventud között hosszan meghúzódó szigetecskék legdélebbike. Sokan Kuba legszebb helyének tartják, mivel a Karib-tenger itt tűnik a legörökkévalóbbnak, a tengerpart pompásan fehér, széles és 25 kilométer hosszú.

 

Természetes paradicsom, ahol egy kicsit úgy érezheted magad, mint egykor Robinson... de ha nyüzsire vágysz, mozgalmas éjszakai életre, vagy ami még rosszabb, egy McDonaldsra... csalódni fogsz. De nem sajnálunk. Ám ha békére, mosolyra, nyugalomra, s megelégszel a szerény kényelemmel és a cserébe kapott végtelenül szép homokos strandokkal, itt a helyed.

 

Aki homokpadon szeretne napozni, átkel a 2 kilométer hosszú Playa Sirenára. Hajók indulnak Cayo Avalos pálmákkal díszített tengerpartjára, a leguánok szigetére, Cayo Iguanára, s a Cayo Ricóra, a könnyűbúvárok paradicsomába, vagy a Cayo Pájaro-i madárkolóniáihoz. A szigeten található kevés szálloda közül a legelőkelőbb a Sol Cayo Largo, a spanyol Meliá-Sol-csoport egyik háza.

 

 

2. Trinidad

 

1513-ban Velázquez által alapított város. Göröngyös macskaköves utcák (Bostonból importálva), magas faajtók, vörös, tetőcserépig tartó rácsos ablakok, barokk templomtornyok jellemzik, és lovas kocsik a turisták számára...

 

Trinidad, mint oly sok más kubai város, a 19. század elején, a cukor-robbanás idején gazdagodott meg. A rabszolga-felszabadítás és a szabadságharc aztán megállították a fejlődést.

 

A Trinidad hátországában található Valle de los Ingenios hajdan a cukortermelés központja volt, 35 000 rabszolga gürizett a gyárakban és a cukornád-ültetvényeken – a cukorgyártás volt a sziget legfőbb iparága és gazdagságának záloga. Aztán a rabszolgaság hanyatlásával – a munkaerőhiány miatt is – a cukoripar is sorvadásnak indult, s a trinidadi kikötő is elvesztette jelentőségét. Ma már csak a Guachinango (ahol megmaradt az ültetvényes háza) vagy a Manaca Ignaza birtok (ahol még áll a tulajdonos őrtornyos háza és néhány rabszolgakunyhó) emlékeztet a múltra.

 

 

 

3. Santa Clara

 

A legtöbb látogatót a Che Guevara múzeum vonzza Santa Clarába, ahol Che tárgyai vannak kiállítva, köztük híres naplója is.

 

E város elfoglalásával jelentette ki Guevara a forradalom győzelmét 1959-ben, erre emlékeztet egy kiállított páncélozott vonat. A város jellegzetes épülete az 1885-ben emelt Teatro Caridad.

 

 

 

4. Zapata-félsziget

 

Kuba ökológiai szempontból legjelentősebb vidéke, folyók és lagúnák által szabdalt félsziget. Sűrű mangrove erdeinek vegetációja ideális életteret nyújt a vízimadaraknak és növényeknek. Madármegfigyelésre – értő túravezetővel – ez a nemzeti park a legjobbak egyike a világon. De pompás élmény a búvárkodás és strandolás is.

 

A madarakat egy csónak vagy kenutúra alkalmával figyelheted meg a legjobban. Láthatsz például tocororót, ez a kubaiak nemzeti madara, vagy bee kolibrit, a világ legkisebb madarát, amely csak itt él. Meglátogathatsz egy krokodiltenyésztő-állomást, és megkóstolhatod a kimondottan vágásra tenyésztett állatok húsát. A La Bocából induló hajókirándulások fő célpontja Guama indiánfalu. Nem nagy szám.

 

A déli partvidékén nyílik a Disznó-öböl. Itt fekszik a Playa Girón, ahol 1961-ben partra szálltak az emigráns kubaiak abban a téves tudatban, hogy Kuba az ő segítségükkel szeretne megszabadulni a kommunizmustól. A megakadályozott invázióra emlékeztet a Museo de la Intervención és az elesettek 48 kőszobra.

 

 

 

► Még több információ: gocuba.ca  

 

 

(Fotók: flickr.com)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: