Kuba    Látnivalók   |   Tudnivalók

Kubai tudnivalók

Kuba - Mélltóságteljesen omladozó gyarmati építészete és a forradalmi jelentől és emlékektől átitatott kommunista ikonográfiája különleges élmény. Kellő körültekintéssel valóban feledhetetlenül kellemes élmények várnak rád. Ide írjuk, mire vigyázz.

Kubai praktikus tudnivalók, közlekedési információkkal.

Vízum

 

Magyar állampolgár csak érvényes vízum vagy turistakártyával (tarjeta de turista) utazhat Kubába. Mindkettőt a budapesti nagykövetségen lehet beszerezni (www.embacuba.hu). Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását. Kiutazáskor repülőtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevő utasnak. Ennek díja jelenleg 25,- CUC/fő.

 

Éghajlat

 

Két évszak váltakozik: a tél és a nyár - átmenet nélkül. A kubai nyár az esős évszak, májustól októberig tart. A középhőmérséklet 27 C fok, de júliusban és augusztusban a 40 C fokot is megközelítheti. Óvakodj a Naptól. Gyakori a trópusi vihar, a levegő páratartalma igen magas. A száraz évszak novembertől áprilisig tart, ekkor alacsonyabb az átlaghőmérséklet. A december és január hűvös.

 

Közbiztonság

 

A közbiztonság átlagosan jó, karibi viszonyaiban pedig kitűnő. De az értékeidre vigyázz. Olykor előfordulhat utcai rablás, kivált, ha feltűnő értékekkel (kamera, mobil) sétálsz. Körültekintően válassz magánszállást vagyis casa particulart, csak megbízható szállásadónál foglalj szobát. Éjszaka ne vezess, stoppost ne vegyél fel, és ne kóborolj néptelen, sötét utcákon.

 

A kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákat akár több napig is fogva tarthatják, az ellátást a fogva tartottnak kell fizetnie, és a nagykövetséget sem értesítik elég gyorsan.  Ezért útlevél elvesztése esetén először a magyar nagykövetséggel vedd fel a kapcsolatot. Útleveledről készíts indulás előtt fénymásolatot és vidd is magaddal. Utcára is a másolatot vidd.

 

Pénzügy

 

Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) válts, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! A kubai konvertibilis peso (CUC) Kuba egyik hivatalos pénzneme, a másik a kubai peso (CUP).  1 CUC = 24 CUP. Aktuális árfolyamok: www.banco-metropolitano.com. Kubában a bankszolgáltatás gyermekcipőben jár. Kevés bankautomata található a városokban. Bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas.

 

Egészségügy

 

Az orvosi ellátás költségei meglehetősen borsosak, és a kubai hatóságok az ország elhagyását megtiltják, amíg az utazó ki nem egyenlíti a tartozását az adott gyógyintézetnél. Kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése a Kubába utazóknak. A biztosítás meglétét a határon ellenőrizhetik.

 

Néhány igénybe vehető egészségügyi intézmény: Clínica Internacional "Cira García", Playa;   Centro de Investigaciones Médico Quirúrgicas (CIMEQ), Playa; Hospital "Hermanos Ameijeiras", Centro Habana; Hospital "Comandante Manuel Fajardo", Vedado; Hospital "Carlos J. Finlay", Marianao; Hospital Provincial "Abel Santamaría", Pinar del Rio;  Hospital Provincial "José R. Trabanes", Matanzas; Centro de Medicina Subacuática, Cárdenas; Clínica Internacional de Trinidad.

 

A szigetországban előfordul a szúnyogok okozta dengue-láz, különösen a június és november közötti időszakban, csak a szúnyog csípések elleni védekezéssel lehet elkerülni.  Előfordul kolera fertőzés, amely leginkább szennyezett víz, valamint nem kellően főzött, sütött ételek fogyasztásával terjed.

 

Közlekedés

 

Katasztrofális a tömegközlekedés. Sehol sincs metró vagy villamos. A buszközlekedés városon belül és kívül is alacsony színvonalú és megbízhatatlan. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló: sok az áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

 

A távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre és vissza. (A buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana.) A menetdíjak 10 – 51 CUC között, a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Viñales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba.

 

A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállásra. A taxi ára a repülőtér – szálloda útvonalra 15-18 CUC. Ragaszkodj a taxióra bekapcsolásához. Városi forgalomban közkedveltek a turisták körében a bicitaxik és a cocotaxik.

 

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt elég borsos áron lehet bérelni. A kocsi átvételekor mindent alaposan nézz át, még a benzintankot és pótkereket is. A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, amit a végén visszafizetnek. A gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjármű külső részein okozott károkat. Amennyiben a gépjárműről eltulajdonítják a visszapillantó tükröket, ablaktörlőket, lámpákat és irányjelzőket, netán kerekeket, azok teljes költségének megfizetését az ügyfelekre hárítják. Csak az állami parkoló-őrökkel biztosított parkolókban biztonságos a parkolás.

 

Szabadidő

 

A havannai Amadeo Roldán színházban minden vasárnap délután szimfonikus koncertet rendeznek. A Kubai Népi Együttes minden szombaton délután rumbabemutatót tart Vedadoban. A Callejón de Hammelben (San Lázaro utca és Aramburú utca sarok) szintén rumbazenére és táncra gyűlnek össze az érdeklődők minden vasárnap 12 és 15 óra között (ingyenes, de sok a zsebtolvaj!).

 

Látványos revüműsort láthatsz esténként a világhírű Tropicana bárban (borsos áron) és a Hotel Nacionalban működő Café Parisienben (kevésbé borsos ár, az előzőhöz hasonló színvonalú, talán jobb is). Havannában a Casa de la Musica-ban (kettő is van, Miramarban csak este működik) salsa táncolására is lehetőség van minden délután és este. A téli szezonban kitűnő baseballmérkőzéseket lehet látni mind a fővárosban, mind vidéki nagyvárosok stadionjaiban. (Kuba világ és olimpiai bajnok ebben a sportágban!)

 

 

► Még több információ: gocuba.ca  

 

 

(Fotó: flickr.com by James Kendall)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: