Kükládok varázsa

Görögország - E masszív vulkáni táj zordságát a türkizkék tenger és a szigetek mesebeli világot idéző építészete oldja, na és a kemény időkben is barátságos görög vendéglátók.

Kükládok szigetei, Görögország legszebb látnivalói.

A görög Kükládok kétszáz szigetet számlálnak, mint szent szigetek ölelik körül a lakatlan Déloszt, ahol Appolón és Artemisz látta meg a napvilágot. Ha madártávlatból tekinthetnél le a Kükládokra, kétszáz zöldellő pamacsot látnál ringani az Égei-tenger türkizkék vizén. Nehéz lenne választani, melyik az, amely idén a legszebb nyaralást ígéri… Természetesen mindenütt strandolhatsz, szörfözhetsz, lovagolhatsz vagy búvárkodhatsz és túrázhatsz. Segítünk. Íme, itt az 5 legnépszerűbb sziget.

 

Szantorini

 

Sokak esküsznek rá, hogy az egész Égéi-szigetvilág legcsábítóbb és legnépszerűbb szigete. Képeslapon – na, jó képen – mindenki látta már. Tudod azt, ahol egy szikla tetején egy kék, 14. századi kupolás templom csillogóan fehér falakkal magasodik a káprázatosan szép tenger fölé.  Nászutasok és a nászútjukat már feledett nyaralók sokasága mászik fel ide, a legszebb kilátás és az ismétlő fotózás kedvéért.

 

Kámári és Perisszá hosszan elnyúló, fekete és forró homokú, apró lávakavicsos strandjai reggeltől napnyugtáig a fürdőzők kedvence. Bár a víz itt gyorsan mélyül. Ám a sziget teljes partszakaszán, a szaggatott sziklák közt sem nehéz fürdésre alkalmas területet találni, olyat is, amit kevesen látogatnak.

 

A meredek sziklapartra épült városok közül Fira és Oia viszi a pálmát, igaz, némi edzettség nem árt a lépcsőkhöz és az idilli sikátorokhoz, de egy kora esti séta - néhány pihentető szusszanással - feledhetetlen élmény. Este pedig a sziget átalakul egy nyitott tavernává, ínycsiklandó illatok és görög dallamok szőnek hálót a levegőben.

 

⇒ Nézd meg a legjobb szantorini hoteleket is...

 

Ez a sziget maga a pihentető kifinomultság. Csak kérdezd meg Angelina Jolie-t. Egy hónapot töltött itt a Tomb Raider forgatása után.

 

Egy szantorini nyaralás akkor tökéletes a számodra, ha le tud nyűgözni a táj és természet szépsége, és nem hoz zavarba a mindent átható romantika. Itt nincs sok látnivaló, itt maga a sziget az, amit látni és átélni kell. Mert varázslatos. (És ne félj, a vámpíroktól! Bár a hiedelem szerint évszázadokon át lakták a szigetet – vagy ötven éve már, hogy hanyatt-homlok elmenekültek, amikor az első népesebb német turistahorda a lábát a szigetre tette.)

 

 

 

Mükénosz

 

Mükénosz nappal izgalmas, éjszaka izgató. Olyan mint a francia St Tropez, csak görög árnyalatokkal. Pontosabban csillogással. Ez a sziget nonstop nyitva éjjel és nappal. A sörözök és tavernák, a bárok, a diszkók és a boltok egyaránt. A nyaralók nem aludni jönnek a szigetre az egyszer biztos, összetételük is kozmopolita. Nem ép a szemérmes családi vakáció ideális szigete. Találsz itt nudista strandot és melegbárt egyaránt.

 

Két leghíresebb strandja – persze klubokkal, éttermekkel, kempingekkel és bárokkal – a Paradise Beach és a közeli Super Parade. Utóbbi egy kifejezetten alternatív és anti-konformista strand. A meztelenség kötelező. A meleg nudisták strandja is. Ha békére és nyugalomra vágysz, az Agia Anna strand a sziget déli oldalán vár. Amúgy a szigeten hat strand várja a fürdeni vágyókat, a déliek kissé zsúfoltak, a keleti strandok békésebbek - a tenger itt lassabban is mélyül, így gyerekeknek is biztonságos.

 

Fővárosa, Hora telis-tele üzletekkel, itt minden vásárlásra csábít, kerüld a délelőtt tíztől délután ötig tartó időszakot, ekkor ugyanis ellepik az üzleteket az itt kikötő nyaralóhajók utasai.

 

⇒ Nézd meg a legjobb mükénoszi hoteleket is... 

 

Egy Mükénoszi nyaralás akkor ideális számodra, ha igényes éjszakai bulikra, gyönyörű homokos strandokra és nagyszerű butikokra vágysz. Ne hagy ki a városkák labirintusszerű utcácskáit, csodáld meg a fehér-kék-piros színű házakat és mássz fel a szélmalmokhoz is.

 

Ha érdeklődsz a sziget pelikánjai után, egy nagyszerű történetet hallasz majd az első idevetődött, sérült pelikánról, és a másodikról, amit Jackie Onassis adományozott a szigetnek. 

 

 

 

Naxosz

 

A görög mitológia szigete. Legmagasabb hegycsúcsán nevelkedett Zeusz, az istenek istene. Itt hagyta el csalárdul Hermész Ariadnét, aki is előtte segített neki kiszabadulnia a Labirintusból. A csalódott Ariadné bánatában Dionüszosz, a bor istene karjaiba vetette magát, de Hermészt nem tudta feledni. Zeuszra a sziget legmagasabb (1004 méteres) hegycsúcsa emlékeztet, Dionüszoszra egy szentély. A sziget peremén pedig az egykori Apollón templom kapuja magányosodik.

 

⇒ Nézd meg a legjobb naxoszi hoteleket is...

 

A szigeten termékeny völgyek, buján zöldellő sziklák s olajfaligetek váltják egymást, a főváros utcái itt is labirintusszerűen romantikusak, teli tavernákkal és butikokkal, régi kolostorokkal, villákkal s egy a velencei uralomra emlékeztető kastéllyal.

 

Strandjai közül az Agios Prokopios, az Agia Anna és a Plaka  a leghíresebb is. Ne csodálkozz, ha nudistákba botlasz, a görög szigeteken ez megszokott – legalább is a turisták körében. Kóstold meg sziget híres likőrét,  Kitron a neve, s ne hagyd ki a sajtokat se, a xinomyzíthrat (savanyú kecskesajt) vagy az arsenikót (finom kemény kecskesajt).  

 

 

 

Ios

 

Lehet, hogy 365 templomot építettek ezen a szigeten, hogy az év minden napjára jusson egy, ám ez a sziget a hátizsákos fiatalok számára igazándiból a buli szigete. Központja az aranyszínű homokos strand, Mylopotas környéke, hajnalban megannyi fiatal a strandon alussza ki az intenzív éjszaka fáradalmait…Ha csendesebb strandra vágysz,  megtalálod a valmasi vagy a kolitsani partszakaszon.

 

⇒ Nézd meg a legjobb iosi hoteleket is...

 

A sziget s talán az egész szigetvilág legszebb falvacskája, Chore tizenöt percnyi sétával érhető el a kikötőből, de ülhetsz szamárra vagy buszra is. Az igazán festői és jellegzetesen kükladikus falu azonban a megannyi lépcsőjével és keskeny sikátoraival nem tűri az autókat. Így meg is maradt a maga eredeti szépsége. A faluból egyszerűen lélegzetelállító panoráma nyílik.

 

Ne feledd, akár igaz, akár nem, a köztudat úgy tartja számon, hogy itt, e szigeten van eltemetve Homérosz és a szülőanyja, Ios.  

 

 

 

Parosz

 

Naxosztól alig öt kilométernyire húzódó sziget, ha láttad már a Milói Vénuszt, akkor láttál már egy kicsike töredéket is a szigetből. Mert azt pároszi márványból faragták, akár csak Napóleon szarkofágját.

 

Gyönyörű strandok és izgalmas kikötők, apró falvak és pompás napnyugták birtokosa e sziget. Félúton Athén és Szantorini között. Igazi kozmopolita nyaralóhely egy kék kupolás bizánci templommal…

 

Fővárosa, Parikia élénk, szűk és kanyargós utcákkal, mintha direkt az idegenek összezavarása lenne a célja. A ragyogó fehér házak mentén labirintusszerű utcákkal, díszített boltívekkel, szép erkélyekkel, színpompás virágokkal és illatos gyógynövényekkel – meglásd, azt se bánod, ha eltévedsz. De akár merre is indulsz, hihetetlen mennyiségű templom, kápolna, kolostorok, szélmalom kísér az utadon.

 

⇒ Nézd meg a legjobb paroszi hoteleket is...

 

Pounda Beach a partik és bulik strandszakasza trópusi hangulattal. Van itt persze tenger is, de kit érdekel, ha van medence, bunjee jumping, bár és minden, mi testnek ingere. A Golden Beach a szörfösök Mekkája. Hosszú homokos strand, sok vendéglővel és megannyi szállodával.

 

A Kolimbithres a sziget legnépszerűbb és legismertebb strandja, gyönyörű panorámával. Különleges sziklaalakzatokkal, kiszakított homokos öblökkel, kristálytiszta tengerrel és part menti sekély vízzel, napernyőkkel és nyugágyakkal.  

 

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Pedro Szekely)

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: