Tippek & toplisták

Csak nőknek!

Topp - Kíváncsi vagy, hogyan pofozzák a nők az indiai férfiakat, és guggoltatják büntetésből? Íme, nyolc ország, ahol a szexuális molesztálások elkerülése végett a nők számára külön kocsikat kapcsolnak a vasúti és a metró szerelvényekhez. Nem mindenütt teljes sikerrel.

Brazília

 

Rio de Janeiróban 2006 óta a metrón és az elővárosi vasútvonalakon különálló, rózsaszínű vagonokat tartanak fenn a nők számára. A szexuális zaklatások elkerülése végett.

 

Csakhogy ezt a védelmi különbségtételt már az első napon sem tartotta be senki. Ha egy nő arra figyelmezteti a betolakodó férfiakat, hogy ez nem a számukra fenntartott kocsi, nem sok jóra számíthat.

 

Olykor és esténként néhány bűnöző ezekre a kocsikra specializálódik, hisz rablás közben itt nem számíthat jelentős ellenállásra.  Mindez történik úgy, hogy metrórendőrök próbálnak ügyelni a rendre, és a peronon külön felfestett jelzés mutatja, pontosan hol fog megállni a rózsaszínű kocsi.

 

Japán

 

Japánnak azonban sikerült, a férfiak is támogatják Tokióban a földalatti nemi szegregációt, mert elegük van az állandó vádaskodásból, miszerint a zsúfolt kocsikban tapogatják a védtelen nőket.

 

A meghatározott csúcsidőszakban a metrószolga angol és japán nyelvű táblát tart a magasba a megállókban az erre kijelölt kocsik előtt: Csak nőknek!  Így jelzi, melyik kocsiban utazhatnak a nők, ahol nem kell incidensektől tartaniuk.

 

A rendszer 2000 szilvesztere előtt lépet életbe, mert a legveszélyesebb időszak közeledett, amikor is a japán férfiak még inkább úgy érzik, mindent szabad.

 

Az egészen fiatal fiúk azonban beszállhatnak ezen a kocsikba is. Mondjuk egy anya a gyermekével.

 

Mexikó

 

Mexikóváros passzív beletörődéssel vette tudomásul, hogy nők és kisgyerekes anyák számára dedikált kocsikat kapcsolnak a szerelvényekre. Ezek a vagonok a szerelvények elején találhatók. Természetesen nem kötelező, csak biztonságos az igénybevételük.

 

Mexico Cityben rózsaszín taxik is járják a várost, riasztógombbal és make-up készlettel, valamint női sofőrrel. Bár a szín feltűnő, és elvileg azt jelzi a bandáknak, hogy nem kell számítaniuk férfias ellenállásra, a rendszer mégis működik.

 

Kit véd a rózsaszín taxi? Bármily fura, de nem csak az utast, de a sofőrt is. Mert Mexikóvárosban utasnak és taxisofőrnek lenni korántsem életbiztosítás.

 

Indonézia

 

Indonéziában viszont nem sikerült. 2012-ben ugyan kísérletet tettek narancssárga és rózsaszínű vagonokat biztosítani a nők számára a helyi érdekű állami vasútvonalakon, de kudarcot vallottak. Az volt a gond, hogy míg a vegyes vagonokban elviselhetetlenné vált a zsúfoltság a csúcsidőszakokban, addig a dedikált kocsik félig üresen közlekedtek.

 

Egyiptom

 

A kairói metró rendszer is elkülönített metró kocsikkal akarta enyhíteni a szexuális zaklatások szaporodását. A szerelvények közlekednek is, de egyrészt roppant zsúfoltak, másrészt a férfiak rendszerint fittyet hánynak a szabályokra.

 

Ám a cégek nagyon is örülnek a külön vagonoknak, mert elárasztják a nőknek szóló reklámokkal.

 

India

 

Hogy mennyire sikeres és hogyan működik Új Delhiben a nők számára fenntartott kocsik rendszere, arról mindent elárul az alábbi film. A 20 másodperctől lesz igazán érdekes.

 

 

Bár ez a felvétel sajnos nem mutatja, a szabályszegő férfiak helyszíni büntetése legtöbbször az, hogy fejre tett kézzel megadott számú guggolást kell végrehajtaniuk.

 

Ha nagyon kíváncsi vagy rá, itt megnézheted:

 

https://www.facebook.com/TheLionTattooStudio/videos/916307121741581/

 

Thaiföld

 

Az ország három fontos vasútvonalán a szokásos világoskék helyett lila színű vagonokba szállhatnak fel a nők, az ablakokat sötét rózsaszínű függönyök fedik. A vagonok többségében aludni is lehet, ami különösen a nagy távolságok miatt hasznos.

 

Irán

 

A teheráni metró néhány kocsit kizárólag a nők számára tart fenn. Ez itt része már a közlekedési kultúrának és teljesen elfogadott. Miként az is, hogy külön buszjáratokra szállhatnak a nők, ahol a sofőr se a másik nemből kerül a volán mögé.
 

 

Fotó: wikipedia.org

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: