Tippek & toplisták

Különös országhatárok

Top - Akad a világon néhány őrült és szokatlan országhatár. Némelyik roppant vicces, némelyik pedig akár halálos is lehet, ha valaki figyelmetlenül átlépi. Íme, közülük a 9 legfurcsább.

Furcsa és különleges országhatárok.

1. Baarle-Nassau | Hollandia, Belgium

 

Baarle-Nassau holland városa bonyolult határvonalak mentén fonódik össze a belga Baarle-Hertoggal.  Nincs rá esély, hogy a belga-holland enklávékban járatlanok megértsék a határvonal szaggatott ugrálását. Leegyszerűsítve: az összeépült város egyes házai Hollandiához,  más házai Belgiumhoz tartoznak.

 

A bonyolult határ Breda urai és Brabant hercegei közötti középkori szerződések és földcserék eredményeként alakult ki és maradt fenn. Senkit se zavar, ha egy motorkerékpár első kereke Hollandiában, a hátsó pedig Belgiumban parkol... vagy a kávéházi szék egyszerre két ország területét bitorolja. (Fotó: wikipedia.org by Jérôme)

 

 

 

 

2. Ceuta | Spanyolország, Marokkó 

 

Ceuta városa Észak-Afrikában, a Gibraltári-szoros közelében, a Földközi-tenger partján fekszik. A szárazföld felől Marokkó határolja. Hajdan hihetetlen stratégiai fontossággal bírt. Ma is fontos kikötőhely. Repülőtere nincs. A spanyolok az illegális bevándorlás visszaszorítására Ceuta város határán egy három méter magas kerítést emeltek, melyeket szögesdrótokkal és mozgásérzékelőkkel erősítettek meg.

 

Marokkó kétségbe vonja a város spanyol fennhatóságát. néhány éve fegyveres konfliktus tört ki, de a spanyolok gyorsan visszaverték a támadást. (Fotó: wikipedia.org by Ongayo)

 

 

 

 

3. Derby Line, Vermont | USA, Kanada

 

A Derby Line kisváros az Egyesült Államok és Kanada határán. A határvonal végigfut a városon, sőt még egyes lakóházakon is. Előfordul hát, hogy egy háziasszony az államokbéli konyhájában főz és kanadai nappalijában étkezik. A határra építették, de már direkt, a Szabad Könyvtár és Opera házát. Az opera színpada Kanadai, de a bejárata és a nézőtéri ülések többsége amerikai terültre esik.

 

Az Operaház kapott kanadai és államokbéli postacímet is. A dolog vicces. De az illegális bevándorlok miatt mindkét fél, és a városka lakók is időnként a határ eltorlaszolását fontolgatják. A fura határ eredete több mint kétszáz évre nyúlik vissza, egy földmérési hiba eredményezte. (Fotó: kleinpro.wordpress.com by AdamKlein)

 

 

 

 

4. Cooch-Behar | India, Banglades

 

A Cooch-Behar határ vicaverse hasonlít a Baarle-Nassau/ Hertog határ problémájára. A város egyes területi a bengál Indiához, más része pedig Bangladeshez tartozik. De nem is egyszerű a dolog. Van a városban bangladesi terület, de abban meg egy kisebb indiai, meg abban  egy kisebb bengáli…

 

Hasonló, „koncentrikus körökben” s váltakozva más-más országot tartalmazó terület nincs több a világon.A terület hajdani urai játékos kedvükben egyes földterületeiket tették fel kockára és kártyára. A végeredmény meg úgy maradt... (Fotó: thehindu.com)

 

 

 

 

5. Koreai demilitarizált zóna | Korea

 

258 kilométer hosszú és 4 kilométer széles a határvonal a két Korea között. A világ legkatonaibb demilitarizált határvonala. Rettenetes erősen őrzik, senki nem lép a területére, odabent burjánzik a természet, több veszélyeztetett faj is nyugodt otthonra talált. Maga a határvonal valójában nem is létezik, a két oldalán húzódó katonai és szögesdrótos erők jelölik ki. Ja és ez a határ valójában nem is létezi, hisz a két Korea még mindig hadban áll egymással, csak 1953 óta tűzszünetet tart. (Fotó: travelnoire.com)

 

 

 

 

6. Diomedes | Oroszország, USA

 

Diomedes két kis sziget a Bering-szoroson. A Kis Diomede szigeten egy amerikai kisváros található, Nagy Diomede Oroszországhoz tartozik és lakatlan, csak katonák és kutatók keresik fel olykor. A két sziget négy kilométerre esik egymástól. A két ország között nemzetközi időzóna vonal húzódik, ez a határ. Itt ugye egészen mást jelent, ha valaki átnéz a szomszédba… Igaz, ha ezt szombat reggel 9 órakor teszi a kisebbik szigeten, akkor épp vasárnap reggel hat órakor látja  a nagyobbat…

 

A kis szigeten a látogatók által vezérelhető éles panoráma-kamera szolgálja az időutazó kukkolók kíváncsiságát. (Fotó: wikipedia.org by Dave Cohoe)

 

 

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: