Bolívia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Éttermek

La Paz kisokos

Bolívía - La Paz a világ igazán egyedi nagyvárosa, részben szokatlan földrajzi magassága és soha nem változó éghajlata, részben nehéz megközelíthetősége miatt. Festői, barátságos, és egy kicsit egzotikus bolíviai város.

La Paz praktikus tudnivalói árakkal.

Nem tartozik a drága nagyvárosok közé, se étkezés, se szállás tekintetében. Ugyanez igaz a látnivalóira, belépőjegyeire is. Az autentikus helyi ételek nagyon olcsók és laktatók, a turisztikai éttermek persze itt is drágák.

 

Biztonság

 

Nem veszélytelen város: sok a sztrájk és a közúti blokád: soha ne próbálj átlépni egy blokádot. Nem ritka az emberrablás. Csak bejegyzett taxi- társasággal utazz, dokumentumaidra, mint a szemed fényére, úgy vigyázz. És olvasd el a Tudnivalókat is...

 

 

Időjárás

 

La Pazban alig változik az időjárás a magas tengerszint feletti fekvése és a várost körülölelő hegyek miatt, minden nap kellemesen hűvös és minden éj mérsékelten hideg, de nem fagy. Az esős évszak decembertől március közepéig tart, de ritkán bőséges a csapadék.

 

 

Szállás

 

A főszezon májustól augusztusig vagy szeptemberig tart, az év maradék hónapjai szezonon kívülinek tekinthetők...

 

  Booking.com  

 

 

Látnivalók

 

A Koka múzeum drága és csalódást okoz, képek és feliratok, kellő összevisszaságban. A San Francisco tér és templom valamint a  Murillo tér megér egy sétát, már ha a galambok serege nem riaszt vissza. A templomokban azonban nézd az Utolsó vacsora ábrázolásokat, az asztalon egy sült tengerimalaccal.  Ha pedig Judas sörre vágysz, hozzájuthatsz minden sarkon.

 

Museum San Francisco: bolíviai történelmi leletek  >> 3,00 $
Coca Museum: kokain kereskedelem és kábítószer-háború   >> 1,50
Museum of Contemporary Art: kortárs művészeti múzeum   >> 2,20
$

 

Museum San Francisco a Függetlenségi Forradalom és Bolívia legjelentősebb történelmi pillanatait idézi, a toronyból szép a panoráma.  

 

Aktuális árak ⇒ La Pazban

 

Közlekedés

 

Ekkora magasságban már nehéz gyalogolni, és a város sem éppen a sík utcáiról nevezetes. Sok a munkanélküli, így aztán sok a taxi is, de azért vigyázni kell velük. A trufis-ok, vagyis mikrobuszok mindig tele vannak helyiekkel. Az útvonaluk nyakatekert és zavaros, kivéve a város központjában (a Plaza San Francisco, Plaza del Estudiante), a járművezető megáll, ha lát egy leendő utast. Ha le akarsz szállni, kiáltsd: "Bajo" vagy a "Me quedo aquí."

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 9,00 $
Kisbusz a reptértől a városközpontig >> 0,60
3km taxi >> 1,50-3,00
Buszjegy >> 0,30-0,60  

 

Ami minden  turistát meglep, az a több vonalas teleferico vagyis cablecar a város felett. A piros, zöld és sárga vonalas cablecarok más-más irányban libegnek át a város felett s kapaszkodnak a hegyre. Egy menet 3Bs

 

 

Étkezési árak

 

A bolíviai konyha olyan egyedi és változatos, mint a táj. Találsz pizzériát, fast foodot, kínai konyhát (chifas), népszerűek a nyárson sült csirkét kínáló éttermek. Sok a burgonya, a rizs, a birka- és lámahús.  Lechon al Horno (sült szopós malac sült édes burgonyával). Surubí (amazonasi harcsa), Chorizos chuquisaqueños (sertéskolbász fűszeres mártásban).

 

Reggeli: rengeteg olcsó lehetőség >> 2,00- 3,70 $ 
Ebéd: helyi szendvicsek, utcai és gyorséttermek >> 3,00-6,00
Vacsora: a helybéliek éttermei  >> 4,50-8,80
Sör (0,33 l üveg): helyi sörök, de éjszakai mulatókban drágább >> 0,85-1,50
$

 

 

Egészség

 

Magassági betegség a leggyakoribb panasz, cukor- és szívbetegek utazás előtt kérjenek orvosi tanácsot. A sárgaláz elleni védőoltás erősen ajánlott.  Védd magad a szúnyogoktól a dengue-láz miatt. Csak palackozott vizet igyál, csak főtt és sült ételt egyél. Egészségügyi biztosítás erősen ajánlott.

 

 

Vásárlás

 

A város egy hatalmas utcai piac. A Sagarnaga  egy igazi utcai piac, rengeteg kávézóval, üzlettel és szélhámossal. A Mercado de las Brujas a zsugorított lámamagzatok és szárított békák világa, afrodiziákumok, bolíviai hangszerek is kaphatók itt, a Boszorkányok piacán. Standok a járdán vagy az utcasarkokon: elemek és rágógumik, zoknik, sapkák, cipők, kamerák és telefonok, számítógépek, elektromos fúrók, könyvespolcok, irodai eszközök – és a helyi kultikus hitvilág bizarr kellékei..., valamint gyönyörű kézzel szőtt alpaka gyapjú termékek, festmények, kézműves ezüst ékszerek, autentikus zenei eszközök. 

 

 

 

Még több információ: bolivia-guide.com

 

(Fotó: flickr.com by Dennis Jarvis)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: