Lalibela

Etiópia - Tizenegy monolitikus templomáról lett világhíres. A többszintesek kivételével mind vörös bazaltlávába faragták a 13. században.

Lalibela földbevájt templomai.

Etiópia egyik legszentebb városa, zarándokhelye. Még hozzá 2500 méter magasan a világ felett.  Lalibela, vagyis Új-Jeruzsálem. Majd minden lakosa az Etióp Ortodox Egyház tagja.

 

A templomok építése a 12. században Gebra Maskal Lalibela császár uralkodása idején kezdődött. Becslések szerint egy évszázad kellett a megépítésükhöz. Ma Lalibela a világörökség része.

 

A sziklákból faragott templomok  a világ legnagyobb ember alkotta monolitikus építményei.

 

Az északi templomok közül a Bet Medhane Alem a világ legnagyobb monolitikus temploma. A Bet Maryam a legrégebbi templom, Bet Golgota talán Lalibela királysírja.

 

A nyugati templomok közül a kereszt alakú Bet Giyorgis a leghíresebb, és legkidolgozottabb. Többnyire ezt látod a képeslapokon - és ezen oldal nyitóképeként is.
 

A keleti templomok közül az egykori királyi kápolna, a Bet Amanuel, az egykor börtönként is funkcionált Bet Abba Libanos, és Bet Gabriel-Rufael a mellette megbúvó alagúttal  a legnevezetesebb.

 

A 2500 méterrel a tengerszint felett épült-kifaragott Lalibela ma is zarándokhelyként és működő templomként szolgál. Nem csoda, hogy e hely minden évben turisták és zarándokok hadát vonzza.

 

Itt foglalhatsz Etiópiában szállást

 

A templomokba belépve le kell venned a cipőd, de eszedbe se jusson mezitláb bemenni, húzz vastag zoknit, amit utána dobj el, vagy húzz a zoknira nejlonzacskót.

 

 

Cím: Lalibela, Amhara régió, Etiópia. Még több információ: lalibela

 

 (Fotó: flickr.com by Henrik.Berger.Jorgensen)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: