Tippek & toplisták

Légikatasztrófa és a túlélés

Tipp - Alapszabály: ha forró a helyzet, cselekedj hideg fejjel! A zűrzavar kiszámíthatatlan. S amikor kialakul, felnőtt és gyerek egyaránt komolyan sérülhet. Alábbiakban megpróbáljuk sorra venni a legfontosabb teendőket, kitérve és megcáfolva a leggyakoribb tévhiteket is.

Vészhelyzet a repülőgépen.

Amióta repülővel közlekedünk, azóta vannak balesetek, és a népszerű statisztikai mítosszal ellentétben nem a légiközlekedés a legbiztonságosabb közlekedési forma – a vasút jóval biztonságosabb az egyes utazásokra jutó balesetek számát és az óránkénti balesetek számát tekintve. A repülős utazás csupán a megtett távolsággal arányos balesetek számában foglalja el az első helyet.

 

És az sem mindegy, hogyan viselkedünk a nehéz helyzetben. Egy, az USA kormányának megbízásából készült tanulmány 1993 és 2000 között vizsgálta a repülő-baleseteket az Egyesült Államokban. Az összesen 568 balesetben 53.487 ember (utas és személyzet) volt érintett, s több mint 90 százalékuk túlélte – még a 26 legsúlyosabb légi katasztrófában is meghaladta az ötven százalékot a túlélők aránya.

 

Ugyanakkor a tanulmány arra is kitért, hogy az áldozatok harmada is majdnem biztosan megmenekülhetett volna – legtöbbjük halálát a tűz vagy a füst okozta –, ha betartanak bizonyos előzetes óvintézkedéseket. De melyek ezek az óvintézkedések?

 

1. Legyen terved!

 

Ez kulcsfontosságú. Minimum azt tudd, hol találod a legközelebbi vészkijáratot. Számold meg pontosan, hány szék választ el tőle előre s hátra, mert sötétben vagy sűrű füstben nagyon nehéz a sorok között eligazodni.

 

És készülj fel rá, hogy ha zuhanás következik, általában több percig figyelmeztetést hallanak az utasok – ez eléggé pánikkeltő is tud lenni, de használd ki ez időt arra, hogy még egyszer végiggondolod a menekülési tervet.

 

2. A legbiztonságosabb ülések

 

Van, aki a gép orrára esküszik, mások a hátuljára, megint mások szerint a szárnyak között ülni a legbiztonságosabb, hiszen az a gép legerősebb része. A nagy légitársaságok közül a legtöbben azt állítják, az egyik ülés éppen olyan biztonságos, mint a másik.

 

Valójában mindig az adott probléma határozza meg, hogy a gép melyik része sérül jobban, viszont a statisztika azért érdekes arányokat mutat. A túlélési arány a hátsó részben 69, a szárnyak között 56, a gép elején 49 százalék a statisztikák szerint.

 

3. Testpozíció

 

A két leggyakoribb előírt pozitúra zuhanás közben: fejet lehajtani, lábakat átölelni, illetve a fejet az előtted lévő ülésnek támasztani, kezekkel a fejet védve. Sokak szerint előbbi a másodosztály utasai számára fizikailag kivitelezhetetlen (az összeesküvés-elméleteket gyártók szerint pedig mindkettő a nyakadat törve a biztos halált jelenti – így aztán nincs macera, évtizedes kezelési költséggel terhelve a túlélőkkel.).

 

Szakértők szerint a legfontosabb, hogy próbáld meg a törzsed a lehető legmélyebben tartani, megtámasztani magad, hogy ne ess ki az ülésből, és a lábad is a padlón tartani, és ne felhúzni a levegőbe – hogy ne ütődjön neki az előtted lévő ülésnek, sérülést okozva és nehezítve ezzel a menekülést. Segítheted ezt úgy is, hogy a kézipoggyászt az előtted lévő ülés alá téve védelmet nyújtson, a fejed pedig egy párna segítségével védheted.

 

4. Biztonsági öv

 

Ha elkap a pánik, a biztonsági öv kicsatolása is óriási kihívást jelenthet. Tanulmányok szerint sok utas úgy próbál kiszabadulni, mintha autóban ülne, kétségbeesetten nyomkodva az övet, pedig a repülős biztonsági övet kikapcsolni lehet, ezért előzetesen gyakorold be a biztonsági öv be- és kikapcsolását, illetve ügyelj arra is, hogy az öv a lehető legszorosabban legyen bekapcsolva.

 

5. Cselekedj!

 

Nagyon fontos a túlélés (és a pánikszerű menekülés elkerülése) érdekében, hogy kövesd a személyzet utasításait. Azonban még a sokat trenírozott és tapasztalt légikísérőket is sokkolhatja egy váratlan drámai helyzet, ezért ne kövesd el azt a hibát, amit oly sokan: az ülésbe ragadva várnak olyan instrukciókra, amelyek – valamilyen oknál fogva – soha nem érkeznek meg. Maradj higgadt, de mozdulj meg és cselekedj!

 

6. Védd magad a füsttől!

 

Nemcsak a tűz, a füst is kegyetlen pusztítást okoz: elég csak néhány lélegzetvételnyi, és máris elvesztetted az eszméleted. Ez ellen úgy védekezhetsz, ha bevizezel egy kendőt – vagy a fejtámlát védő huzatot, hogy betakarhasd vele az orrod és a szád.

 

Ha nincs kéznél víz, a vizelet is megteszi – és tedd meg, mert az életed múlhat rajta.

 

7. Közel a padlóhoz? 

 

Ha a füst ellepi a teret, a talajhoz közel kevesebbet lélegezhetsz be belőle, ezért menekülj a padlón csúszva – javasolják sokan. Ne tedd!

 

Sokkal valószínűbb, hogy rád taposnak, rád esnek, vagy rád zuhannak a csomagok… Inkább a fejed mélyen tartva, orrod és szád takarva, de két lábon menekülj. Ha nem szabad az út a folyosón, mássz át az üléseken.

 

8. Hagyd a csomagokat 

 

Hagyd ott! Ne kezdd el menekíteni az értéktárgyaidat, nincs rá idő. Lelassítanak, téged és másokat is, ráadásul mindkét kezedre szükség van a meneküléshez: tárgyakat kell elmozdítani, kendőt az arcodhoz szorítani…

 

9. Mozogj gyorsan… 

 

De ne gázolj keresztül a többi utason, így nem jutsz ki hamarabb, és mindenkit lelassítasz… még az is lehet, hogy útközben egyszerűen kiütnek. Kövesd a személyzet utasításait, és ha kint vagy, távolodj el olyan messzire a géptől, amennyire csak tudsz. És olyan gyorsan, ahogy csak tudsz.

 

Örülünk, hogy épen és egészségesen végigolvashattad tanácsainkat. Kívánjuk, hogy soha ne legyen rá szükséged. De azért babonából oszd meg másokkal is...

 

(Fotó: flickr.com by Asher Isbrucker)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: