Lhasa

Kína-Tibet - Lhasa két híres zarándokhelye: a Potala palota és a Jokhang kolostor. A palota volt a lámák lakhelye, a kolostor pedig a legszentebb Buddha szobor őrzője, amelyet Sziddhártha herceget áldott meg.

Lhasa nevezetességei, és közöttük a mesés Potala Palota.

Potala Palota

 

A tibeti néphit szerint a sziklán emelt palota az istenek műve, amely egyetlen éjszaka alatt épült fel. Potala valódi története a 7. században kezdődött, de a 9. században az épület szinte teljesen leégett, majd 999 terméből csupán 2 maradt épen.

 

A Potala Palota a dalai lámák székhelye volt, akik mint istenkirályok több mint 500 évig uralkodtak Tibetben. Ma múzeum és zarándokhely, labirintusszerű helyiségeit, szentélyeit és hatalmas termeit ragyogóan színes faliképek, selyemhímzések borítják, s közel kétszázezer szobor díszíti. A látogatók számát limitálják.

 

A palota aranyozott tetejét kis tornyocskák díszítik, amelyek távol tartják a rossz szellemeket. Kapui több ösvényen és lépcsősoron át megközelíthetőek, ám a legismertebb feljárat a cikkcakkos rámpa, ezt használják a vallási menetek alkalmával is.

 

A Potala két fő része a központi elhelyezkedésű Vörös Palota, és az azt körülölelő Fehér Palota. Mindkét épületet freskók ezrei díszítik, amelyek Tibet történetét, vallását, mindennapi életét mutatják be.

 

Fehér Palota a dalai lámák lakhelye volt, itt éltek, tanultak, a házi kápolnában imádkoztak, s itt található a fényűző trónterem, az egykori szentszék, ceremóniák és politikai események színtere. A Vörös Palota a kincsek őrzője, ékessége a mauzóleum, nyolc dalai láma síremlékével. A síremlékek közül az ötödik és a tizenharmadik dalai láma sztupája a legnagyobb és legdíszesebb. Előbbit szantálfából faragták, több tonna arannyal vontak be, s majd húszezer drágakővel és igazgyönggyel díszítettek. A tizenharmadik dalai láma sírját áldozati ajándékok övezik: elefántagyarak Indiából, porcelán oroszlánok és több mint kétszázezer gyöngyből készített pagoda.

 

 

Vörös Palota több ezer éves indiai szent iratokat és felbecsülhetetlen értékű szobrokat is őriz. De még az aranyból készült, drágakövekkel kirakott szobroknál is értékesebb az a néhány, szerényebb külsejű, Buddha-szobor, amelyek vas és más fémek ötvözetéből készültek. Ez az eljárás ugyanis mára a feledés homályába tűnt, és máig nem sikerült megfejteni a titkát és rekonstruálni, így ezek az ötvözetek drágábbak minden ma ismert fémnél.

 

A legnagyobb teremben, a nyugati csarnokban található a Potala legrégebbi szentélye, a Szentek kápolnája, amely az első, 7. századi palota maradványa. Egy emelettel alatta sötét folyosó vezet Dharma hercegének barlangjához, ahol a hagyomány szerint az első palotát építtető király meditált.

 

► Cím: Moburi Vörös-domb, Lhasa. Nyitva: naponta 9.30-13.00 és 15.00-18.00. Belépőjegy: 100 ¥

 

 

 

Jokhang kolostor

 

A zarándokok fő célpontja, akik mind a legszentebb Buddha-szobrot szeretnék látni. Lhasa szívében fekszik a templom, amelyet majd ezerháromszáz évvel ezelőtt építettek. Az épület kívülről is lenyűgöző, arany tetején az ikonikus két őz, s közöttük a Dharmacsakra, vagyis a sors kereke, talán az egyik legtöbbet ábrázolt tibeti kép.

 

Itt áll az az egyetlen szobor, amelyet a legenda szerint még Gautama Sziddhártha életében készítettek, s a történelmi Buddha a maga valójában volt a minta.

 

Itt foglalhatsz Lhasa szállást

 

Az ötödik dalai láma kibővítette az épületet, így a komplexum huszonötezer négyzetméteren terül el, s a zarándokok hatalmas területet járnak be. Az óra járásával ellenkező irányban indulnak, s körbejárják a templomkomplexumot, a sarkaiban elhelyezett négy hatalmas kő füstölőtartó határolja az útjukat. Majd felkeresik a központi teremben elhelyezett szent Buddha-szobrot, a Jowo Sakyamunit.

 

A Jokhang fémszobrok óriási kollekcióját őrzi, ezeket azonban elrejtve s a nagyközönségtől elzárva tartják. Szinte lehetetlen bejutni, de Ulrich von Schroeder Tibet-kutatónak számos látogatás után sikerült 1980 és 1996 között majd ötszáz fémszobrot lefotóznia, közöttük rendkívül értékes és ritka rézszobrokat. Azért a turisták is gyönyörködhetnek néhány nemes szoborban, amelyek királyokat és hercegnőket ábrázolnak, illetve a lenyűgöző falfestményekben, amelyek majdnem ezer méter hosszúra nyúlnak.

 

 Cím: Lhasa. Nyitva: naponta 9.00-18.00. Belépőjegy: 75 ¥

 

 

 

 Még több információ: www.chinahighlights.com/tibet/

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: