Lima kisokos

Peru - Alulértékelt város az idegenforgalom tekintetében, pedig érdekes. A legtöbb látnivaló vagy ingyenes, vagy nagyon olcsó. A perui főváros központja katedrálisairól és építészeti emlékeiről nevezetes. Ezért nem érdemes egy városnéző busztúrára befizetni. Múzeum, állatkert, néhány pláza és fantasztikus piac adja az itt tartózkodás hangulatát.

Lima praktikus tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Minél jobb minőségű szolgáltatást veszel igénybe, Lima többnyire annál biztonságosabb. Gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresek a lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban rablások is előfordulnak. Óvakodj a megbízhatatlan reptéri transzferektől. 

 

Az Andok középső és déli részén lehetőleg ne utazz közúton éjszaka. Ne viselj ékszert, s mindig úgy tégy, mintha tudnád, merre tartasz vagy hova akarsz menni, még akkor is, ha nem tudod…:-) Fegyveres támadások az ATM-eknél előfordulhatnak.

 

 

Időjárás

 

Limában nagyon enyhe az éghajlat, és ez elég szokatlan is az utazónak. A hőmérséklet egész évben kellemes, mind éjjel és nappal, de azért a helyzet nem annyira tökéletes, mint amilyennek tűnik.

 

Az ég felhős az év nagy részében, különösen a júniustól augusztusig tartó téli időszakban, és elég párás a levegő is, kevésbé nyáron. Annak ellenére, hogy gyakori a felhőtakaró, szinte soha nem esik Limában, különösen a nyári hónapok szárazak.

 

 

Lima hotelek, szállás

 

A szállodák általában olcsó áron kínálják szobáikat, bár a legalsó tartományban nagyon egyszerűek a szállások, és nem is a legjobb környéken találhatók. Miraflores partszakaszán sok a jó és megfizethető hotel. Igazán jó kiindulópont a turisták számára.

 

  Booking.com  

 

 

A déli féltekén, nem messze az egyenlítőtől a főszezon általában októbertől márciusig tart, és decembertől februárig a csúcs. Ez a szállodák telítettségén is mérhető. Az év hátralévő részében a hotelek és szállások általában olcsóbbak. Decemberben vagy januárban jó előre le kell foglalni a hotelszobát.

 

 

Limai látnivalók

 

Lima főterén sétálnod kell, itt alapította a várost Francisco Pizarro 1535-ben. Északi oldalán a kormánypalota, a perui elnök otthona. Nézd meg az őrségváltást, 11:45-kor. A tér önmagában is izgalmas, keleti oldalán magasodik a székesegyház, Pizarro is itt nyugszik, egy kis kápolnában és üvegkoporsóban...

 

 

A közeli sárga-fehér barokk stílusú Szent Ferenc Egyház és kolostor a főváros leglátványosabb épülete a gyarmati korszakból. Borzongató attrakcióval terhes a katakombája. Nem kevesebb, mint 75.000 holttestet temettek el itt, a csonttal tömött sírkamrák között sétálni nem épp szívderítő élmény.

 

4 órás városnéző buszos túra >> 33,00 $

Tandem siklóernyőzés: nagyon népszerű a tengerparton >> 82.00

Szent Ferenc templom a csontkatakombával  >> 2.00

Nemzeti Múzeum >> 2.00

Arany Múzeum >> 3.00 $

 

 

Közlekedés

 

A limai közlekedés és navigáció bonyolult és időigényes feladat, a legjobb szállodák és éttermek ráadásul a belvároson kívül találhatók. Nagy a forgalom és a légszennyezés, kaotikusan zavaros és zsúfolt a tömegközlekedés és szabályozatlan a taxisok világa. A helyiek általában tudnak segíteni, ha busszal akarsz utazni.

 

A taxiknál az a legjobb, ha viszonylag jó állapotú autót és idősebb sofőrt választasz. Kerüld a fiatal sofőröket.

 

Taxi a repülőtér a központig >> 14.00-20.00 $

Taxi a repülőtér Mirafloresig >> 12.00-22.00

3km taxi a városban >> 4.00-6.00

Busz >> 0.40-0.50

Metró >> 0.20 $

 

Aktuális árak ⇒ Limában

 

Étkezés

 

Az élelmiszer általában olcsó, az italok ára is megfizethető. Ha igazi perui ízekre vágysz, ülj be egy cebicheríába, vagyis olyan étterembe, amely hagyományos perui stílusban készíti el a tengeri étkeket. Mindennek az eredője, és így kihagyhatatlan, a cebiche, azaz a legfrissebb halszeletek lime dzsúszban marinálva, a legtöbbször hagymával, aji paprikával és édesburgonyával körítik.

 

Az Avenida la Maron találod a legnépszerűbb cebicheríákat, érkezz korán, hogy biztosan legyen helyed. A Michelin-csillagos szakács, Pedro Miguel Schiaffino az amazonaszi konyha remekeit alkotja újra fantáziadúsan, étterme a sikkes Malabar. A fatüzelésű kemencében sütött pizzát a Miraflores negyed olasz bisztróiban kaphatod meg.

 

Reggeli: helyi étkezdékben >> 2.00-3.00 $

Ebéd: helyiek kedvenc éttermeiben >> 3.00-5.00

Vacsora: Miraflores környékén napi ajánlatok >> 4.00-7.00

Sör (0,33 l üveg) helyi sör >> 1.50-4.00

McDonalds Big Mac, viszonylag drága (a Sánguche sokkal jobb) >> 3.60 $

 

 

Éjszakai élet

 

Ha népdalokat hallasz a cajón dob ritmikus dobogásával kísérve, akkor biztos, hogy egy peña, azaz afro-perui zenés klub és hatalmas parti vár a közelben. A legfelkapottabb peñák, éjszakai klubok és koktélbárok a bohém Barranco negyedben találhatók. A partmenti Miraflores inkább a salsától hangos, az ír stílusú pubjai és fülledt bárjai a fiatalok kedvenc szórakozóhelyei.

 

 

Vásárlás

 

Talán a legjobb perui ajándék az alpakagyapjú pulóver (vagy kendő, takaró, sapka, kesztyű). Az alpaka a láma rokona, gyapjúját a pre-inka idők óta használják. Az alpakagyapjú rendkívül puha, de vigyázz, ha nagyon olcsón kínálják, lehet, hogy akril csak... Igazi alpaka a repülőtéren vagy például az Alpaka111 boltban (Larcomar 1-07, Miraflores, Lima).

 

A Miraflores művészi piacain és galériái között kényelmesen andalogva válogathatsz a perui remekek között: van itt gyapjas alpaka pulóver, Nasca kerámia és díszes ezüst ékszerek. Ki ne hagyd a Larcomar bevásárló és szórakoztató központot - egy sziklába és sziklára építve, elképesztő kilátással az óceánra, de ha bent maradsz, sem unatkozol egy pillanatig se: étel, ital, mozi, billiárd, és rengeteg üzlet... [Blokk 6. Malecón de la Reserva, Miraflores, Lima / larcomar.com]

 

A legfrissebb árut és aranyos mütyüröket a Chinatownnal szomszédos, zsúfolt Központi Piacon találod – a táskádra nagyon vigyázz bóklászás közben! A dizájner butikok és áruházak a Jockey Plazán a helyi tehetősök hétvégi vásárlótúrájának is kedvenc célpontjai.

 

 

 

 Még több információ: lima.world-guides.com

(Fotó: flickr.com by karmacamilleeon)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: