Portugália   Lisszabon    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Lisszaboni látnivalók

Portugália - Lisszabon nappal történelmi emlékeivel és csodálatos építészetével varázsolja el az utazót, éjszaka pedig lüktetően modern és fiatalos hangulatával.

Lisszabon legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Bairro Alto

 

A Felsőváros - miként az Alfama - középkori eredetű. Színes és hangulatos világ, a kőkeretes ablakokban és rácsos erkélyeken nem ritka a száradó ruha. Az épületek földszintjén apró boltocskák. Hangulatos, kanyargós, macskaköves utcáit hajdan prostituáltak és szeremcsejátékosok uralták, ma a bárok és szórakozóhelyek.

 

Itt találod a legjobb – a szomorúság és kétségbe esettség dallamait felcsendítő - fado kávézókat.  Sokak kedvenc, Lisszabon legbohémebb városrésze.  

 

 

2. Alfama

 

Lisszabon legrégebbi és legjellemzőbb negyede. A mór uralom alatt ez a negyed alkotta a város központját. Ma egy kis színes és hangulatos falu a város közepén. Neve az arab fürdőt vagy forrást jelentő szóból származik. A városnegyed túlélte a hatalmas, 1755-ös földrengést, így a korai középkori apró terek és szűk sikátorok hálózata szinte változatlanul megmaradt.

 

Alfamá-ban található a fado-házak többsége, ahol élőzenés előadásokra térhetnek be a vendégek. Persze itt is minden az üzletről és a turizmusról szól. Esténként spontán a mulatozás, ám akkor meg már nagyobb körültekintés és óvatosság javallt.

 

A negyed jelentős épülete a Panteon, belülről is izgalmas, de a kupolájáról mesés a panoráma. Alfama szélén húzódik Lisszabon híres bolhapiaca, a Feira da Ladra - minden kedden és szombaton, a 28-as villamos itt is megáll. 

 

 

3. Szent György fellegvár

 

A Szent György fellegvár a Tajo hegy tetején ül robosztus falaival, már a mór megszállás előtt is állt itt egy erőd.

 

⇒ Itt foglalhatsz Lisszabonban szállást

 

A várkastély Lisszabon bölcsője. Gyönyörű a kilátás a Tejo folyóra és a középkori Alfama negyedre. A vár olíva-, fenyő- és parafa fái között vagy épp a várfalakon kellemes a séta.  Multimédia show mutatja be Lisszabon történetét.

 

Mint királyi palotában itt fogadták az Indiai utazásról visszatérő Vasco de Gammát.

 

Közlekedés: 37. busz vagy 12. vagy 38. villamos Nyitva: 09:00-18:00/21.00  Belépődíj:  8 €  Honlap: castelodesaojorge.pt

 

 

4. Lisszaboni katedrális

 

Lisszabon első temploma, egy szaracén mecset helyére épült, a 12. századi templom meglehetősen eklektikus, az évszázadok stílusait is magán viseli.

 

Kincse az a keresztelő kút, amelyben a 16 éves – későbbi Szent – Antalt keresztelték. (Az az Antal, akinek perselye minden templomban mise után körbejár!)

 

Közlekedés: 28 Villamos Nyitva: 10:00-19:00. Belépődíj: ingyenes. Fotó: flickr.com by mario tome.

 

 

5. Calouste Gulbenkian Múzeum

 

Gulbenkian örmény olajmágnás 1955-ben halt meg, a világ egyik legjobb magán művészeti gyűjteményét a portugál államra hagyta, így nyithatta meg kapuit a Gulbenkian Múzeum 1969-ben. A múzeumban olyan mesterek művei találhatók meg, mint Manet, Degas, Renoir, Rembrandt, Rubens, Rodin és sok más híresség.

 

A Lalique üveg-ékszer kollekció a világon egyedülálló.  A hatalmas és változatos, lélegzetelállítóan gazdag gyűjtemény kiterjed az egyiptomi, görög és római antikvitások, az iszlám kerámia és textil, szíriai kincsek, kínai kerámiák, japán nyomatok és európai középkori kéziratok körére is.

 

Cím: Avenue de Berna 45A Közlekedés: 16, 726, 56 busz, vagy metróval a S. Sebastião állomásig Nyitva: 10:00-17:45, kedd-vasárnap Belépődíj: € 
Honlap:
museu.gulbenkian.pt

 

 

6. Santa Justa Lift

 

Bár csak 45 méter magas, mégis rendkívül fontos: közlekedési eszköz és idegenforgalmi attrakció. Két szomszédos utcát köt össze, az alacsonyabban fekvő Baixa-t a magasabban elhelyezkedő Largo do Carmo-val.

 

A filigrán öntöttvas liftet még 1900-ban kezdték építeni neogótikus stílusban, és legfeljebb húsz embert képes a felső utcába juttatni.

 

A lift tetején kialakított terasz páratlan panorámát tár a nézelődők elé, így az egyik legfontosabb turisztikai attrakció Lisszabonban.

 

Nyitva: 7:00 - 22:00/23.00 évszaktól függően Viteldíj: 5 € 

 

 

7. Jeromosok kolostor

 

Abszolút kihagyhatatlan látványosság, a portugál késő gótikus építészet remeke. Az 1501-ben épült kolostor hihetetlenül fotogén: csillogó, elefántcsont színű, éles tornyokkal és bonyolult tengeri - szörnyekkel, korallokkal gazdag - motívumokkal.

 

Belsejében Vasco da Gama kő síremlékével, bár hamvai nem itt nyugodnak. Felfedező útja előtt ebben a kolostorban imádkozott. Maga a Jeromosok rendje is azt tartotta feladatának, hogy a király és a tengerészek lelki békéjéért imádkozzon.

 

Nyitva: 10:00-17:30 Fotó: flickr.com by L'Orso Sul Monociclo. Honlap: mosteirojeronimos.pt

 

 

8. Belém

 

Lisszabon egyik leghíresebb és legfiatalabb nevezetessége,  a Felfedezők emlékműve a  Belém negyedben magasodik, a Jeromosok kolostorával szemben, ott, ahol a Tejo folyó a tengerbe ömlik, s ahonnan a portugál felfedőzök vitorlásaikkal útnak indulnak.

 

Az emlékművet 1960-ban, Tengerész Henrik király halálának 500. évfordulóján építették. A király meghatározó szerepet játszott a világot felfedező expedíciók indításában. Az emlékmű két oldalán portugál felfedezők, tengerészek és térképészek alakjai sorakoznak. Az emlékműben időszaki kiállítások. Belépő: 4 €

 

A Világörökség része, Lisszabon legtöbbet fényképezett épülete a Belém-torony. I. Mánuel rendelésére építettek meg 1515-1521 között. Igazi szépségét a külső díszítés adja: a faragott kötélforma, a nyitott erkélyek, a mór stílusú őrtornyok. A terasz alatt gótikus belső tér, amely börtön és fegyverraktárként funkcionált.

 

Közlekedés: 27, 28, 29, 43, 49 busz vagy 15 villamos Nyitva: 10:00-17:00 kedd-vasárnap Belépődíj: 7 €. Honlap: belem 

 

 

9. A 28-as villamos

 

A 28-ason utazva megismerni a várost szórakoztató és igazán kényelmes. Egyszerre tömegközlekedési jármű és hop-on hopp-of turisztikai villamos.

 

Átvágja magát az egész belvároson, az egykocsis sárga villamos szűk utcákon kanyarog,  és 30 megállót érint  a belvárosi Praca Martim Moniz-től a kültéri Campo de Ourique (Prazeres)ig. 

 

 

10. Ócenárium

 

A világ második legjobb Aquariumaként tartják számon. A központi kő és üveg épület 5 millió liternyi akváriumokban mutatja be az  Oceanárium élővilágát. Az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai és az Antarktiszi óceánok madarait, kétéltűit, hüllőit és persze kisebb nagyobb halait.

 

Különlegességei közé tartoznak a hatalmas holdhalak, amelyek a világon csak három Ócenáriumban láthatók, mert mesterséges tartásuk igen bonyolult.

 

Cím: Esplanada d. Carlos Nyitva: 10:00-20:00 Belépődíj: 12-17 €. Honlap: oceanario.pt

 

 

11. Fatima

 

Liszabontól 140 kilométerre. Az egyik legnagyobb katolikus kegyhely a világon 1917 óta, amikor is Szűz Mária május 13-án először jelent meg három pásztorgyermek előtt. A Szűzanya által átadott első három jelenése (fatimai titka) a világháborúról, a kommunizmusról és a pápai elleni merényletről szólt.

 

A Szűzanya hatodik jelenését, a napcsodát, 1917. október 13-án legalább 30 000 ember látta. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya Fatimában valóban megjelent a három pásztorgyereknek.

 

A jelenések helyén kápolna majd hatalmas klasszicista bazilika épült. A három gyerek közül kettő hamar meghalt, a harmadik apácaként még évtizedekig élt. Május és október között minden hónap 13-án (a jelenések napján) hatalmas zarándoklatokat tartanak.

 

Honlap: fatima.org

 

 

12. Sintra

 

A történelem és a fantázia szürreális keveréke, a Világörökség része. Mesebeli paloták, hihetetlen kilátás, figyelemre méltó múzeumi gyűjtemények teszik érdemessé a Lisszabon környéki kirándulást. 

 

A 8. század környékén alapított Sintra-t a középkorban mórok és zsidók lakták, a 19 században azonban a portugál királyok nyári székhelyévé nemesedett. Palotái és kastélyai miatt kedvelt turisztikai célpont, de körülölelő erdejét is sokan látogatják.

 

A városközpontban található királyi villa (Palácio de Vila) a fordított tölcsérekre hasonlító kéményeiről híres, a hegytetőn elhelyezkedő Pena Palota a portugál királyi család nyári rezindenciáiként szolgált.

 

A mór, mánuel, rokokó és keleti stílusjegyeket magán viselő Pena Palotában eredeti állapotában őrizték meg a berendezési tárgyakat és a szobákat, melyek híven tükrözik a királyi családok életét.

 

Pena Palota és kert - Nyitva: 10.00-17.30/19.00 évszaktól függően Belépődíj: 7 €, a park is Palácio de Vila - Nyitva: 10.00-17.30 / Belépődíj: 4 € Közlekedés: autóval 30 perc a fővárostól az IC19 sztrádán, de vonattal kényelmesebb és nem gond  a parkolás. Honlap: cm-sintra.pt

 

 

 

Még több információ: www.golisbon.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Jean-Francois Gornet, Cesar Ojeda, mario tome, nuno castro, shutterstock.com)

Betöltés...
(13)
Pozitív értékelés (13) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: