Anglia   London    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Londoni látnivalók

London - Egy valóságos erőmű, hisz hajdan a világ legnagyobb birodalmát irányította. Ma egyszerre hagyományos és meghökkentő, ikonikus és ultramodern, laza és konzervatív.  Itt akkor is az utazóra süt a nap, ha esik az eső vagy szitál a köd...

 

1. Big Ben & Parlament

 

A Temze parti Parlamentben, vagyis a Westminster-palotában a Lordok Háza és a Képviselőház tartja üléseit. Az épületegyüttest 1834-ben tűzvész pusztította, akkori újjáépítésekor nyerte el mai formáját. A Felsőház a Parlament épületének leggazdagabban díszített terme, uralkodó színe a vörös. Itt találjuk a királynő aranyozott trónját is.

 

A Parlament az ülésszakok időtartama alatt bárki számára látogatható. Az ülések hétfőtől csütörtökig tartanak, látogatásuk egész évben ingyenes, de hosszú a sorban állás.

 

A Parlament mellett álló 96 méter magas Óratorony London jelképe. Big Ben a 13,5 tonnás harang neve. A mechanikus óra számlapjának átmérője 7 méter, a percmutató 4,2 méter hosszú és 100 kg súlyú, az óramutató pedig 2,74 méteres és 300 kg súlyú.

 

A torony harangjátéka világszerte ismert, és 1923 óta naponta elhangzik a BBC rádión. Ha sikerül feljutnod a tetejére, 334 lépcsőt kell megmásznod, lift pedig nincs. De látogatni csak akkor tudod, ha brit alattvaló vagy.

 

 Cím: Palace of Westminster Közlekedés: Westminster metróállomás. Parlament nyitva a nyári szünetben. Honlap: parliament.uk

 

2. Westminsteri apátság

 

1066 óta Nagy-Britannia uralkodóinak koronázó temploma. Anglia legjelentősebb gótikus műemléke. Hitvalló Edward kápolnájában található az ősi koronázó trónszék, amely I. Edward rendeletére 1300 táján készült el. Valamennyi angol királyt egyben Skócia királyává is koronázzák ezen a négy oroszlán hátán álló tölgyfa széken.

 

A trónszék alatt álló skót koronázási követ - a Sors kövét, amely a skót és angol királyság egységét is szimbolizálta -  az angolok visszadták a skótoknak, s napjainkban edinburgh-i várban őrzik. Az apátsági templom az uralkodók tradicionális temetkezési helye, itt nyugszik többek között I. Erzsébet és Stuart Mária. De Darwin, Newton, Dickens, Chaucer, Tennyson, Handel is.

 

A Lady-kápolnát VII. Henrik építtette az 1500-as évek elején. Leglátványosabb része a gazdagon faragott tölgyfa széksor. A széksorok első sorában a Bath lovagrend lovagjai foglaltak helyet, a széktámlán a lovagok bronzcímerei láthatóak. Az apátság élő templom, istentiszteletek színhelye!

 

 Cím: 20 Deans Yard, London. Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 9:30-16:45. Honlap: westminster-abbey.org

 

3. Buckingham Palota

 

Londoni látogatásod sohase lesz teljes, ha nem látod az őrségváltás díszes ceremóniáját a Buckingham Palota előtt. Ha már itt vagy, ugorj be a palotába és nézd meg a királyi család csendben felhalmozott műkincs-gyűjteményét. Láthatsz néhány szobát is. A Buckingham palotai őrségváltás április és június között vasárnap kivételével minden nap 11.00-kor kezdődik.

 

A palota London belvárosában, a Westminster városrészben található. Eredetileg Buckingham hercegének épült, csak 1761-óta királyi rezidencia. 1837-ben a királyi család hivatalos lakhelyévé vált. Az épület termei eredetileg világos színekben pompáztak, később a krém és arany színek kerültek előtérbe. Sok kisebb szoba berendezése kínai stílusú.

 

Augusztus és szeptember hónapokban – amíg a királynő éves látogatásán Skóciában tartózkodik – a palota 19 díszes szobáját megnyitják a nagyközönség előtt. 

 

 Cím: Buckingham Palace Road. Közlekedés: Green Park metróállomás. Nyitva tartás: változó. Honlap: royal.gov.uk

 

4. British Múzeum

 

A világ leghíresebb múzeuma őrzi a rosettai követ, amely a hieroglifák megfejtésének kulcsa volt, de páratlan a múmiagyűjteménye is. A múzeum az orvos és régész Sir Hans Sloane 1753-as hagyatékára épül. A múzeum klasszicista stílusú épülete 1850 körül épült. Íme, legizgalmasabb látnivalóinak sora:

 

Parthenon szobrok A múzeumban láthatóak az Elgin-márványok, amelyek a Parthenon szobordíszeinek és más athéni görög márványszobroknak és -épületeknek lenyűgöző darabjai. Nevüket Elgin angol lordról kapták, aki 1801 és 1812 között vásárolta meg – menekítette ki – e kincseket a török uralom alatt álló Görögországból, majd eladta a múzeumnak. A görögök ma már persze szeretnék visszakapni.

 

Rosette-i kő E sötét színű gránitdarabra ie. 196-ban egy papi-adóügyi szöveget véstek három nyelven: egyiptomi démotikus írással, görögül és egyiptomi hieroglifákkal. A görög nyelv ismerete alapján 1822-ben Jean-François Champollion képes volt megfejteni az addig ismeretlen hieroglifikus írást. A követ 1802 óta őrzi a londoni British Museum. A franciák legnagyobb bánatára, hiszen 1799-ben, Napóleon egyiptomi hadjárata során bukkantak rá a kőre.

 

Mumifikálódott macska Az egyiptomiak ugyanolyan módszerekkel és anyagokkal mumifikálták az állatokat, mint az embereket. A szent macskákat és teheneket gyakran konzerválták az ókori Egyiptomban. A kiállított macskamúmia és díszes szarkofágja Abydosból származik, ie. 30-ból. Isteneiket az egyiptomiak állati formákban is ábrázolták.

 

Kecske a bokorban Az aranylevelű, virágzó fára ágaskodó kecske vagy kos a múzeum felbecsülhetetlen értékei közé tartozik, a legkorábbi emberi civilizáció, a sumérok korából került elő, a hajdani Ur városából.

 

Portland váza  Augustus császár uralkodása alatt készült Rómában. Ezt az értékes kámeaüveg vázát nem formába öntve, hanem üvegfúvásos technikával készítették, a sötétkék vázát pedig olvadt fehér üveggel borították, amelyből görög isteneket formázó alakokat csiszoltak. 1594-ben találták meg, 1780-ban a skót James Byrnes vásárolta meg, később Sir William Hamiltonnak ajándékozta, aki pedig továbbadta Portland hercegnőjének, majd a British Múzeumba került.

 

Ne hagyd ki: II Ramszesz, az Abu Szimbeli templom építtetőjének gránit szobrát, a mexikói azték mozaik maszkokat, a Kwakwaka'wakw csendes óceániai őslakosok faragott maszkjait, valamint azt az Amitábha Buddha szobrot, ami akkor készült, amikor Kínában a buddhizmus államvallássá vált.

 

► Cím: London,  Great Russell St. Nyitva: naponta 10:00 -17:30. Vezetett túrák: naponta 10:30, 01:00, 15:00. Belépés: ingyenes. Honlap: britishmuseum.org

 

5. Szent Pál székesegyház

 

Európa ötödik legnagyobb temploma, középkori elődje a Nagy tűzvész során teljesen megsemmisült. Újjáépítésére 1675 és 1710 között került sor. A bejárati timpanon domborműve Szt. Pál megtérését ábrázolja – amikor Saulusból Paulus lett.

 

A székesegyház déli, toronyórával díszített harangtornyában a 360 mázsás Great Paul harang zúg. A kupola 30 méter magasan húzódó, belső körfolyosója az ún. Suttogó-folyosó (Whispering Gallery), a korlát egyik felén elsuttogott szó 31 méterrel odébb, a túloldalon is tisztán érthető. Ha még megkockáztatsz 271 lépcsőt, a kupola tetején pazar kilátás vár Londonra.

 

A déli kereszthajó alatti kriptában Wellington herceg  márványkoporsója, Nelson admirális fekete márvány szarkofágja, a penicillint feltaláló Alexander Fleming sírköve látható. Temetések (Churchill) és házasságkötések (Diana) színhelye is.

 

 Cím: Szent Pál székesegyház. Közlekedés: Szent Pál metróállomás. Nyitva: 8:30-16:00.  Honlap: stpauls.co.uk

 

6. Tower

 

Az ezeréves épület volt már palota, börtön, kincsestár, állatkert és csillagvizsgáló is. Hódító Vilmostól VIII. Henrikig minden angol uralkodó itt lakott. 1303 óta a Tower őrzi a koronaékszereket – ezeket s a fegyverkiállítást mindenképpen látni kell. Az épület tetejéről csodás panoráma nyílik a városra.

 

Szokás volt, hogy az uralkodó a Towerben töltötte a koronázása előtti éjszakát, és innen vitték díszkísérettel a Westminsterbe. A koronaékszerek közül a legértékesebb Viktória királynő koronája, mely 1838-ban készült. A korona csúcsán a világ második legnagyobb afrikai gyémántja látható. A híres Koh-i Noor gyémánt az anyakirálynő koronáját ékesíti, mely a babona szerint a férfiakra bajt hoz, csakis nők viselhetik... A brit koronaékszereket védő vitrin előtt nem lehet ácsorogni, egy mozgójárda viszi el a látogatókat előtte, de meg lehet ismételni a kört.

 

A Tower udvara és kültere kivégzőhelyként is működött. Itt végezte Morus Tamás és  Boleyn Anna  is. Az I. világháborúban 11 német kémet itt lőttek főbe, és német kém volt az utolsó személy is , akit itt végeztek ki 1941-ben lőtték főbe. A Beauchamp Towerben látható  Hitler követe, az 1941. májusában itt raboskodó Rudolf Hess falba karcolt autogramja.

 

Itt foglalhatsz Londonban szállást

 

III. Richard itt gyilkoltatta meg 1483-ban unokaöccseit, hogy ő lehessen a király. A kis hercegek földi maradványait csak 200 évvel később, egy tatarozás során találták meg egy szűk csigalépcső alá rejtve. A Westminster apátságban temették el őket. Az Árulók kapuján át vízi úton szállították az árulókat (Thomas More-t, Thomas Cromwellt, I. Erzsébetet) a Towerbe.

 

Boleyn Anna királynő, akit 1536-ban fejeztek le VIII. Henrik elleni árulás vádjával, néha a torony körül sétál..., hóna alatt a levágott fejével. Hm...

 

Noha a királyi család már nem lakik itt, a Tower hivatalosan királyi rezidencia maradt, így állandó őrsége van – ugyanaz az egység, amely a királynő testőrségét is adja a Buckingham Palace-nál. Az őrök, akiket Beefeaternek, marhahúsevőknek neveznek, maguk is turistalátványosságnak számítanak. Az őrök minden este végrehajtják a Kulcsok Szertartását és a tornyot bezárják éjszakára.

 

Évszázadok óta legalább hat-nyolc holló lakott a Towerban, bár nyomot hagytak maguk után, nem lehetett elűzni őket, mert a legenda szerint, ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul  az egész birodalom. 1946-ban a háború után azonban egy rövid időre eltűntek. Manapság nem is tudnának elrepülni, mert megkurtítják a szárnyukat.

 

A közeli Tower Bridge két tornya a középkor szokásai szerint házakkal beépített hidakat idéz. Kettős híd: az alsó híd felnyitható, alatta tengerjáró hajók is elférnek. Eközben a gyalogosok akár a 43 méter magas felső hídsoron  közlekedhetnek. A híd ingyenesen látogatható, az éjszakai fizetős (8 Ł) túrák a legizgalmasabbak...

 

 Cím: Tower of London. Nyitva: 10.00- 16.30/17.30.Honlap: hrp.org.uk/TowerOfLondon

 

7. London Eye

 

135 méter magasról - ha jó az idő - hihetetlenül szép kilátás nyílik a városra és legfontosabb látnivalóira. Ki lehet hagyni vagy nem lehet kihagyni, ezen lehet vitatkozni - legjobb egy kabinban, ami lassan a város fölé emelkedik... közben lehet pezsgős-bonbonos kabint is bérelni, hogy a szilveszteri vagy a gyerek kapszuláról/kabinról most ne is beszéljünk. De mindig ugyanazt látod. Hacsak nem túl nagy a köd.

 

Az óriáskerék 32 zárt, légkondicionált kapszulája 30 perc alatt ír le egy kört. A kerék nem áll meg - csak a fogyatékkal élők kedvéért - egyébiránt körforgása olyan lassu, hogy kényelmesen fel lehet szállni rá. A más néven Milleniumi keréknek is nevezett látványosságot 2000-ben adták át.

 

 Cím: Thames South Bank. Közlekedés: Westminster, Waterloo földalatti állomások. Nyitva: 10:00-20/21.30 között évszaktól  függően. Honlap: londoneye.com

 

8. Madame Tussaud Múzeum

 

 

Ha bemégy a múzeumba, úgy érzed majd magad, mintha egy exkluzív A-listás partyra kaptál volna meghívást... de nem kell méregdrága estélyit is vásárolnod hozzá.

Garantáltan itt lesz (még egy darabig...) Kate Winslet, Colin Firth és Dame Helen Mirren meg Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és George Clooney is. 

 

A világ leghíresebb panoptikuma, több mint 400 életnagyságú modell: celebek és sztárok, híres politikusok, uralkodók, sportolók, valamint a leghírhedtebb bűnözők viaszbábui sorakoznak itt ártatlan rendben.

 

A legrégebbi alakok Madame du Barry valamint Robespierre, III. György és Benjamin Franklin szobrai.

 

Marie Tussaud (1761-1850) anyja házvezetőnőként dolgozott Dr. Philippe Curtius házában, Bernben (Svájc), aki viaszmodellek készítésében jártas orvos volt. Curtius tanította meg Tussaud-t a viaszmodellezés művészetére. Tussaud első viaszfigurája Voltaire volt 1777-ben. Aztán Jean-Jacques Rousseau és Benjamin Franklin.

 

Dr. Curtius halálakor Tussaud örökölte az orvos hatalmas viaszmodell-gyűjteményét, amit a jó üzleti érzékű Marie 33 évig Európa-szerte utaztatott. 1836-tól Londonban telepedett le és itt nyitotta meg múzeumát.

 

 Cím: Marylebone Road. Közlekedés: Baker Street metróállomás, vagy buszok 13, 18, 27, 30, 74. Nyitva minden nap 9:30-17:30 . Honlap: madame-tussauds.com

 

9. Abbey Road Stúdió

 

A Beatles 1969-ben itt rögzítette Abbey Road című albumát, amelyet arról az utcáról neveztek el, ahol a stúdió állt.

A stúdió az album nyomán vette fel a manapság ismert nevét. A hatvanas-hetvenes években sztárcsapatok sokasága dolgozott itt, köztük a Pink Floyd, a Red Hot Chili Peppers, a U2, Kate Bush, a Radiohead, az Oasis és Sting.

 

A Beatles lemezborítóján látható képet Iain MacMillan készítette 1969. augusztus 8-án, az utcán, amint a négy gombafejű átmegy a zebrán...

 

A stúdió előtti gyalogátkelőhely hamarosan a Beatles-rajongók zarándokhelyévé vált.

 

Gyakran firkálják össze a stúdió kerítését, az utcanévtáblákat pedig rendszeresen ellopják. A stúdió nem nyilvános. De a zebrán át lehet kelni.

 

 Cím: 3 Abbey Road, St Johns Wood, City of Westminster, London. Közlekedés: St. Johns Wood metróállomás.  Honlap: abbeyroad.com

 

10. Hyde Park 

 

A világ egyik legnagyobb városi parkja. Háromszázötven hektárnyi zöldellő terület, 4000 árnyat adó fa, egy hatalmas tó, sok rét és virágoskert oldja garantáltan a stresszt a város szívében. A hajdan királyi vadaspark, a Hyde Park mindenki számára tartogat valami kellemes élményt.  

 

A parkban éttermek, szökőkutak, virágos kertek, játszóterek, hatalmas zöldellő gyepek váltják egymást, s lehet itt korcsolyázni, úszni, csónakázni, teniszezni, kerékpározni és lovagolni is. Sok itt a program és szabadtéri koncert,  rendezvény is.

 

London közepén, a Hyde Park hatalmas zöld területén és tavaktól kéklő nyugalmában van egy sarok, ahova kiállva mindenki arról szónokol, amiről csak akar, szabadon kifejtheti véleményét, kisebb-nagyobb közönség előtt, kisebb-nagyobb egyetértést aratva - 1872 óta.

 

Ez a Speakers 'Corner a park északkeleti sarkában, közel a Marble Arch-hoz és a közel a hajdani Tyburn akasztófához... (De ennek a szónokokhoz semmi köze sincsen.) Nem csak közrendűek lépnek itt emelvényre, szónokolt itt Marx és Orwell is hajdanán... 

 

 Honlap: royalparks.org.uk,

 

11. Globe Színház

 

Erzsébet-kori játszóház a Temze déli partján: épült 1599, leégett 1613, átépítve 1614, majd lebontva 1644. A modern rekonstrukció 1997-ben nyitotta meg kapuit.

A Globe színház fantasztikus kikapcsolódásként repít vissza az időben a legelső produkciók, a Hamlet, a Rómeó és Júlia és a Vízkereszt idejére.

 

Nemcsak színházi túra, shop, étterem várja itt a látogatókat, hanem igazi színházi előadások is, igaz, manapság csak mintegy fele annyi nézőt fogadva be, mint Shakespeare korában.

 

Az épület "autentikus": angol tölgy faszerkezetű, az ülések egyszerű padok (bár párnák bérelhetők), a színház ismét (modern) nádtetős. A nyári színházi játékok Shakespeare korát idézik: eredeti környezet, nincsenek reflektorok, nincs mikrofon, hangszóró vagy erősítés, minden zene élő, korhű hangszereken előadva, a színészek láthatják a közönséget és a közönség is láthatja egymást.

 

► Cím: 21 New Globe Walk, Bankside. Közlekedés: Mansion House metróállomás. Színház kiállítás: 10:00-17:00 között. Honlap: shakespearesglobe.com

 

 Még több információ: visitlondon.com

 

 

Betöltés...
(11)
Pozitív értékelés (11) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: