USA   Los Angeles    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Los Angeles-i látnivalók

USA - Los Angeles az amerikai álom megtestesítője, több millióan keresik fel a hírnév és a szerencse reményében, hogy valóra váltsák a maguk nagyképernyős szappanoperáját, vagy csak, hogy a csillagok nyomában járhassanak.

Los Angeles legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Universal Studios

 

Rád omlik a lavina, megharap egy cápa és még King Kong is az utadat állja…Tán a legnépszerűbb látnivaló az Universal - a világ legnagyobb filmstúdiója egyben különleges vidámpark is.

 

Fő attrakciója a Studio Tour, a narrátorral/idegenvezetővel kísért villamos útra, amely bejárja a hatalmas komplexumot, híres filmek díszleteit és történeteit mutatva.

 

Az utazást katasztrófa szimulációk teszik még izgalmasabbá, van itt földrengés, cápatámadás, lavinaomlás, és még King Kong is előbukkan. Kedvencek közé tartozik a Vissza a jövőbe speciális effektekkel dúsított időutazás szimulációja, és a Jurassic Park dzsungeltúra dinoszauruszokkal, vagy a Waterworld kaszkadőr előadás. Persze az Universál éjjel se csendesedik le, van itt az üzleteken túl étterem és klub is bőven.

 

Cím: 100 Universal City Plaza. Honlap: www.universalstudios.com

 

 

 

2. Museum of Contemporary Art (MOCA)

 

Los Angeles-i Museum of Contemporary Art (MOCA) az egyik legizgalmasabb kortárs művészeti gyűjtemény, aktuális kiállításokkal. Három helyszínre osztva található. A legerősebb a MOCA Grand Avenue, ahol klasszikus kortárs művek láthatók.

 

Cím: 250 South Grand Avenue, Los Angeles. Honlap: www.moca.org

 

 

 

3. Beaches

 

A strandos, pálmafás tengerparti szakaszok a kaliforniai életöröm megtestesítői. Malibut a gazdagok és híresek palotái uralják, magántulajdonban lévő parti szakaszokkal. A Beach Boys dalai és a Baywatch sorozat tette híressé. A Santa Monica-i strandvilágot egyfajta alternatív hangulat jellemzi, de a parti sziklák között s mögött olyan hírességek villái bújnak meg, mint az egykori Clark Gable és Greta Garbo, vagy mint Meryl Streep, Rod Stewart és Michelle Pfeiffer.

 

A környék híres látnivalója Santa Monica Pier a régi világ karneváli látványosságaival, köztük az 1920-ban készült híres hippodrommal, festett-lovas körhintával. A Third Street Promenade egy nyüzsgő sétálóutca utcazenészekkel, árusokkal, igehirdetőkkel, s persze üzletekkel, bárokkal és kávézókkal.

 

Venice Beach mintegy négy kilométeres sétánya – az Ocean Front Walk – a magamutogató Barbie-lét megtestesülése. Az üdülő negyed lakói többnyire képzettek és jómódúak. Jól karban tartott, napbarnított testek cikáznak – görkorcsolyán, biciklin - mindenütt, a sétány szélén jövendőmondók, zsonglőrök és zenészek, meg árusok hada. Kültéri edzőtermek csillognak itt a verejtéktől és a kötegelt izmoktól. Estig. Mert éjszaka a bandák veszik át itt a hatalmat. Légy óvatos napnyugta után.

 

► Honlap: www.discoverlosangeles.com/blog/eight-great-beaches-los-angeles

 

 

 

4. Disneyland

 

A Föld legvidámabb és legboldogabb helye… Ez az eredeti! A világ első szórakoztató, tematikus vidámparkja. Minden színes, minden cukros, minden mázas - mégis magával ragad, még ha ellenállsz is. Nincs kegyelem: csupa emlék, csupa álom - elvarázsol.

 

Cím: 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim. Honlap: www.disneyland.disney.go.com

 

 

 

5. Hollywood

 

Los Angeles a film- és szórakoztató világ fővárosa, Hollywood pedig maga a megtestesült csillogás, a siker és a pénz. Az a hely, ahol a legtöbb filmet és tévéműsort rögzítik. Innen , alig egy mérföldnyire tündököl a Hollywood felírat a hegy tetején, ahonnan az első években egy elkeseredett színésznő a mélybe vetette magát, pedig aznap megérkezett a levél, amelyben főszerepet kapott. És ez nem legenda… Ez Hollywood.

 

A történelmi belváros szívében, a filmipar központja a Hollywood Boulevard, megannyi érdekességgel. A Mann (Grauman) Kínai Színház híres udvarán több mint 200 sztár hagyta ott cementbe lépve, tenyerelve a láb- vagy kéznyomát, a színházteremben megannyi híres film premierjét tartották. A színház közelében a mérföld hosszú Walk of Fame járdán pedig több mint 2500  – rózsaszín gránitcsillagba vésett – legenda neve olvasható. (Elvis Presley, Charlie Chaplie, Marilyn Monroe és Michael Jackson)

 

Még több: a 13 emeletes Capitol Records Tower s a tetején villogó "hollywood" morse-kód, a Kodak Theatre (az Oscar-díj otthona), a Hollywood Guinness World Records Museum, valamint a Madame Tussaud és a Hihetelen! Múzeum.

 

Honlap: www.seeing-stars.com

 

 

6. Hírességek sírjai

 

A hollywoodi hírességek haláluk után is a várost szolgálják. Az Angyalok városa temetői nem csak sírokkal vannak teli, de közösségi események, zenei rendezvények, filmvetítések helyszínei is, s múzeumok idézik az emlékeket. Ezrek és ezrek zarándokolnak egykor volt kedvencük végső nyughelyéhez.

 

A Westwood Village Memorial Parkban lelt örök nyugalomra Marilyn Monroe, Truman Capote, Billy Wilder, Natalie Wood és Walter Matthau. A Forest Lawn temetőben Walt Disney, Nat King Cole és Humphrey Bogart, Clark Gable. A Forest Lawn Hollywood Hills részén Lucille Ball, Bette Davis és Buster Keaton, Michael Jackson, míg a Szent Kereszt temetőben Bing Crosby, Lugosi Béla, Rita Hayworth nyugszik. A Hollywood Forever temető pedig a bálványozott Rudolph Valentinóra emlékeztet.

 

Ki hol van eltemetve: www.findagrave.com

 

 

 

7. Griffith Park

 

Mindenki látta már. Filmen. Az északi kontinens legnagyobb városi parkja, megannyi híres film természetes díszlete és háttere. És a park magaslatán, a Mt. Lee-re állították  az emblematikus jelet:   HOLLYWOOD.

 

Itt található a Griffith Park Observatory és a Los Angeles-i állatkert. Szintén a park ad otthont a vadnyugat világát idéző Autry Museum of Western Heritage-nak és a Travel Town közlekedési múzeumnak. De sétálhatsz, kocoghatsz, túrázhatsz is, sőt lovagolhatsz, úszhatsz, biciklizhetsz.

 

Cím: 4730 Crystal Springs Drive. Honlap: www.laparks.org/dos/parks/griffithpk/

 

 

 

8. Getty Center

 

Maga a múzeum is egy modern műalkotás, gyönyörű kertekkel, sétányokkal és lélegzetelállító panorámával. A gyűjteményei is értékesek, elrendezésük és válogatásuk mintegy újragondolja az emberiség művészeti örökségének fogalmát.

 

Leghíresebb kincsei: Paul Gauguin Arii Matamoe és  Vincent van Gogh Irises című festménye.

 

Cím: 1200 Getty Center Drive. Honlap: www.getty.edu

 

 

 

9. Walt Disney Concert Hall

 

Gyönyörű az éjszakai kivilágítása, elképesztő a nappali összhatása, de a lényeg legbelül rejtezik, pontosabban teljesedik ki: ez a világ legkifinomultabb akusztikájú koncertterme. Ez a belvárosi épület valóban egy építészeti csoda, nem lehet kihagyni. Persze van, aki utálja.

 

► Cím: 111 S Grand Ave. Honlap: www.laphil.com

 

 

 

 Még több információ: discoverlosangeles.com

 

Online belépőjegy vásárlás, látnivalók, programok:

 

 

(Fotó: flickr.com by Tom Bricker)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: