Machu Picchu

Peru - A világ legfestőibb fekvésű régészeti lelőhelye az Andok hegyláncai között. A tudósok szerint nem volt igazi város, inkább templomokból, palotákból és obszervatóriumokból álló Nap(Inti)-tiszteleti szentély.

Machu Picchu, Peru lenyűgöző látnivalója.

Cuzcótól északnyugatra magasodik Peru történelmi szentélye, az ősi inka falu, a Machu Picchu. Egy hírhedt, libasoros ösvény vezet fel az inkák elveszett városáig.

 

Machu Picchu romjai 2450 méteres magasságban, a Kordillera egyik meredek sziklás hegygerincén fekszenek. Két hegyes csúcs határolja. A szent város Pizarro hódítása után néptelenedett el.

 

A város klasszikus inka stílusban épült: a hibátlanul illeszkedő vörös gránittömbökből rakott robusztus falait kötőanyag nélkül húzták fel.

 

 

A romváros a Nap különleges tiszteltéről árulkodik. Legszentebb pontja az Intihuatana, vagyis a Naptemplom.

 

A város három részből áll: a felső városrész – a Szent kerület – a templomok és a királyi rezidencia; az alsó városrész, középpontjában a Főtérrel, az ünnepségek és vásárok színtere volt.

 

SZÁLLÁSFOGLALÁS: Cusco hotelek és szállások

 

A Lakónegyedben álltak az előkelőek lakóházai és hivatalai, valamint a nyugati és déli oldalon a parasztok és kézművesek nyerskő házai, műhelyei, a temető és a földművelésre 

használt teraszok.

 

A romváros gyakran fürdik felhőben és ködben, de ha elcsípsz egy napkeltét vagy naplementét, netán teliholdas éjszakát, soha nem fogod elfeledni.

 

► Mehetsz vonattal, busszal s gyalog. Ha az első buszok valamelyikével feljutsz reggel 7-ig a hegytetőre, részese lehetsz a napfelkeltének, rettentő drágán ott is éjszakázhatsz, akkor tied a holdfény és a naplemente. Közlekedés: vonatok indulnak Cuzco és Urubamba felől Aguas Calientesig, ahol egy busz szállítja tovább az utasokat romokhoz. Van egy ösvény is Aguas Calientesből azoknak, akik kedvelik a gyalogtúrát. Nyitva: 06:00-17:00. Belépődíj: 20 $ felnőtt. Honlap: enjoy-machu-picchu.org

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Alfredo Miguel Romero)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: