Madagaszkári látnivalók

Madagaszkár - Semmihez sem hasonlítható, a bio-sokszínűség káprázata,  az itt élő állatok és növények háromnegyede –  mint a makik és a baobab ligetek - sehol másutt nem lelhetők fel. Annyira más,  mint Afrika, hogy nevezhetnénk nyolcadik kontinensnek…

Madagaszkár,  a bio-sokszínűség káprázata.

1. Perinet rezervátum – az indrik földje

 

Riszálják így is, úgy is – akárcsak a rajzfilmben, miközben csodás koncertet adnak – a világ legritkább emlősének és legnagyobb makijának Madagaszkár ad otthont. 

 

Naponta legalább egyszer, rendszerint kora reggel csendül fel az indrik éneke, miközben páfrányok, orchideák és mohával borított ágak között lendülnek át egyik fáról a másikra.

 

Énekük negyven másodperctől négy percen át is tarthat, és két kilométerre is elhallatszik. S hogy miért e koncert? A biológusok ma is kutatják, a legvalószínűbb, hogy a saját terület megjelölésére szolgál a szomszédos csoportok között.

 

A nagy makik némely tulajdonságaikban meglehetősen emberinek mutatkoznak. Minden reggel, amikor a nap felkel, kiülnek egy faágra, lábukat keresztezve, egyenes háttal, tenyerüket a térdükön nyugtatva, s félig lehunyt szemmel a nap felé fordulnak – a helyiek szerint a naphoz imádkoznak.

 

A tradicionális tabuk ellenére vadásszák is, és néhány régióban húsát ínyencségként tartják számon.

 

A fogságot sem élik túl, máig egyedül a madagaszkári antananarivói állatkertben sikerült indriket tartani, de csak egyetlen maki élt egy évnél tovább. Mikor európai és amerikai állatkertekbe próbáltak indriket küldeni, egy sem élte túl az utat. Így megmentésüknek egyedüli esélye, ha képesek elegendő védett területet biztosítani számukra őshazájukban, ahol fennmaradhatnak.

 

 

 

 

2. Ambohimanga

 

Meredek sziklalépcsőket kell megmásznod ahhoz, hogy Ambohimanga erdők által körülölelt, szent városába érj. Látogasd meg a Rova Palotát, amelyet tojásfehérjével készült cementtel építettek s csodálkozz rá az óriási, kör alakú kapura, amelyet csak negyven férfi képes megmozdítani.

 

Ambohimanga  erődített királyi település, mintegy 15 km-re  található Antananarivo fővárostól északkeletre. A fallal körül vett  falu hajdan több jelentős uralkodó rezidenciájaként és temetkezési helyeként szolgált.  Mint a nemzeti identitás szimbóluma ma is jelentős zarándokhely. (Fotó: whc.unesco.org by Sébastien Moriset)

 

 

 

 

3. Antananarivo

 

Kicsit franciás és a történelem szellemével átitatott Madagaszkár fővárosa, ahol az új s a régi szemet gyönyörködtetően fonódik egybe, ahogyan virágokkal szegélyezett királyi paloták bújnak meg a modern épületek között. Látogasd meg a királynő palotáját és körötte a királyi falut, a Rovát. Ez volt egykoron a Merina dinasztia rezidenciája, amely a 19. században először egyesítette Madagaszkár területeit.

 

 Itt foglalhatsz Madagaszkári szállást

 

Antananarivo temetkezési helyeiről és szent ereklyéiről is híres, amelyek ötszáz éve vonzzák a zarándokokat Afrika minden tájáról.

 

A Zoma piac pedig naponta várja a fűszereket, helyi kézműves apróságokat és elektronikai cikkeket kereső látogatóit – a világ második legnagyobb piacának tartják. (Fotó: www.wtca.org)

 

 

 

4. Anakao

 

Utazás a történelem előtti időkbe: e halászfalu az elefántmadarak tojáshéjainak maradványait őrzi – egy tojás mintegy 9 literes űrtartalommal bírt. Az óriási struccot idéző, mamutméretű, három méternél is magasabb, féltonnányit is nyomó madarak egykor Madagaszkár szigetén éltek.

 

 

 

 

5. Ambalavao

 

Hátborzongató élmények várnak rád az „eltávozottak otthonában”. Ambondrome és Ifandana kőszirtjein, ahol a mélyen tisztelt ősök exhumált csonthalmai fekszenek. Utóbbi szikla az 1811-es brit hatalomátvételt követő tömeges öngyilkosság áldozatainak állít emléket. (Fotó: flickr.com by IamNotUnique)

 

 

 

 

6. Baobab Avenue

 

Morondavától vagy tizenöt kilométerre s északra baobab fák sora szegélyezi az utat vagy 250 méteren át, ez a büszke óriások sugárútja, a Baobab Avenue.  Madagaszkár egyik jelképe, talán a legtöbbet fotózott területe.

 

A szokatlan alakú baobab vagyis majomkenyér fák olyanok, mintha fordítva nőttek volna, s a tetejükön terebélyesedne a gyökérzetük. A mitológia szerint maga az ördög húzta ki hajdanán e fákat a földből s ültette vissza fejjel lefele…

 

A baobab fák akár 800 évig is élnek, 30 méter magasra is megnőhetnek és kerületük elérheti a 11 métert is. Gyümölcsük C vitaminban gazdag és rendkívül tápláló.  Helyi italok és ételek alapanyaga.

 

A Baobab Avenue legszebb arcát napkeltekor és napnyugtakor mutatja, amikor a fák törzse más és más színben játszik, s a fák árnyéka is hatalmasra nő. (Fotó: flickr.com by reibai)

 

 

 

7. Hauts Plateaux

 

Madagaszkár rizsestáljának is nevezik a hegyek és kőszirtek között megbújó termékeny völgyei miatt. A Montagne d'Arbre nemzeti park 1500 méteres magasságban fekszik, és ritka orchideafajokat meg ugrándozó makikat rejt magában – s nem mellesleg lélegzetelállító panorámát kínál.

 

 

 

 

8. Nossi Bé

 

A turisták legnépszerűbb madagaszkári célpontja, és mind az orruk után mennek… A parfümsziget Nossi Bé (Nosy-Be) Madagaszkár északnyugati partja mellett fekszik, tizenegy vulkanikus krátertóval és számtalan ültetvénnyel tarkított, amelyek csak úgy ontják magukból az ilang-ilang, a vanília, a citromfű és a pacsuli illatát. Itt él a világ legkisebb békája és kaméleonja is. Június és szeptember között pedig a búvárok kedvenc terepe, akik kristálytiszta vízben, különleges halfajokban gyönyörködhetnek. (fotó: Amidjee Brunel hotel)

 

 

 

Még több információ: www.travelmadagascar.org

(Fotó: flickr.com by David Cook)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: