Madagaszkári tudnivalók

Madagaszkár - ha nincs belső elégedetlenségi hullám - viszonylag biztonságos, de ne feledkezz meg a szokásos óvintézkedésekről. Ne járkálj egyedül éjszaka.

Madagaszkár kisokos, hasznos tanácsok

Vízum

 

Madagaszkáron nincs magyar nagykövetség, se konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul. Az országba utazóknak a segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Magyar állampolgár számára a beutazáshoz vízum szükséges. Turisták 90 napnál rövidebb időre a reptéren vagy kikötőben is felvehetik a vízumot.

 

Biztonság

 

Madagaszkár - ha nincs belső elégedetlenségi hullám - viszonylag biztonságos, de ne feledkezz meg a szokásos óvintézkedésekről. Ne járkálj egyedül éjszaka. Rengeteg a hivatalos taxi, elég olcsó. Nem akarnak úton-útfélen becsapni. Utazás előtt feltétlenül javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni. A folyóvíz helyett palackozott vizet igyál. A zöldségeket és gyümölcsöket hámozva fogyaszd, a jégkockáktól tartózkodj.

 

Sok a kóbor kutya, kerüld el és ne provokálj. Malária ellen tabletta, szúnyogháló, szúnyogriasztó szürkület beállta előtt.  Erősen süt a nap, védd a bőröd és hidratálj. A felhős napokon is éget a Nap!

 

Gasztronómia

 

Tipikus madagaszkári élelmiszer a rizs - reggelire, ebédre és vacsorára, számtalan variációban. Gyakori étek a sütött-párolt zebu és az egészen apró hal. A romazava marhaszelet zöldségkörettel, a ravitoto maniókagyökérrel tálalt sertésragu.

 

Nem ritka a vari hen ombi avagy a zebuhús rizzsel, no meg a zebutejből készült sajt. A legtöbb ételt az achards nevű fűszeres, csípős zöldségkörettel tálalják. A legszegényebbek is gyakran fogyasztanak homárt. Rengeteg a gyümölcs – mangó, licsi, banán... A toaka grasy nevű rum a legismertebb, rizsből és cukornádból készül.

 

Közlekedés

 

A nemzeti légitársaság Air Madagascar. A legnagyobb nemzetközi repülőtér Antananarivóban van. Rendszeresek a hajójáratok Mauritius, Réunion és Madagaszkár keleti partja között.

 

Az 50 000 km-es úthálózatból csak 5000 km aszfaltozott. A két vasútvonal hossza 900 km - a központi fennsíkot a Toamasinai kikötővel, illetve a keleti parton lévő Manakarával kötik össze.

 

Itt foglalhatsz Madagaszkári szállást

 

Autókölcsönzés lehetséges, jobb oldali a közlekedés, az utak rettenetesek. Meg a közlekedők is: a gyalogosok, a motorosok, az állatok, meg a nagyobb járművek…A telefonhálózat nem fedi le teljesen a szigetet.  De vezetés közben sehogy se szabad telefonálni.

 

A Taxi-Brousses-k (mini buszok) majdnem minden városba elvisznek és nagyon kedvező áron. Néhány útvonal hosszú és fáradságos. Próbálj a vezető közelében helyet foglalni. A hosszú út fáradalmas, időnként megáll a busz egy bokros részen – ha szükséges, jobb, ha feladod a büszkeséged…  A Madabus kényelmesebb, de nem kiterjedt a hálózata.

 

Időjárás

 

A szigetország éghajlata forró, párás, szubtrópusi. Esős évszak: novembertől márciusig. Monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében december-március között. Száraz időszak: április és október között. Novembertől márciusig több hurrikán is meglátogatja a szigetet…

 

Nota bene

 

A második nyelv a francia. Jön fel az angol. Az időeltolódás GMT +3 óra, az elektromos áram többnyire 220 V, 50 Hz, pénznem a malgas frank (MGF), telefon országkód (261).

 

 

 

Még több információ: www.travelmadagascar.org

 

(Fotó: flickr.com by Alessandro Casagrande)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: