Tippek & toplisták

Bamba dogonok különös tava

Mali - Egy kicsi, de nagyon erős tó nyugszik Bamba falu közelében. Az év majd minden napján tilos itt a halászat. A száraz évszakban a tó vizét az égető nap összeszűkíti. A halak oxigénéért kapkodnak, s vízbe szúrt három faág jelzi a vég közeledtét.

Bamba Maliban, a dogonok tava.

Évente egyszer, a szent halászat, az Antogo ünnepén a dogon bambák összegyűlnek a tó körül, s mint egy sivatagi szélvihar, rohamozzák meg a sekély tavat. Az aztán tényleg bamba, aki lemarad… A benne úszkáló halaknak pedig annyi. Más napokon azonban tilos itt a halászat.

 

A hajdan zöldellő erdők és bokrok borította tájat a jó szellemek lakták, s tonnányi halat adtak az őslakosoknak. Aztán jött a gonosz globális felmelegedés & társa, a vidék elsivatagosodott, a tavak összezsugorodtak, a zöld zónából napjainkra csak egy szikkadt, száraz és terméketlen táj maradt.

 

Bamba falu tava bírta csak a nap és a szél megpróbáltatásait, s a rituális halászat, miként a tó maga is, ma már a törzsi identitás és kultúra része. Harminc perc alatt ki-ki annyi halat fog, amennyit csak bír, a halakat aztán elosztják és megeszik, így lesz a tó a közjó és az összefogás része és jelképe.

 

A szent napon az ország minden tájáról ideérkező több száz dogon a legbölcsebb bamba(i) adott jelére veti magát két kézzel a halak közé. Kicsik és nagyok, fiatalok és öregek lepik el vizet, de a menstruációs ciklus miatt tisztátalannak tartott nők nem vehetnek részt a rituális szertartáson. Annak ellenére, hogy hajdan egy dogon lány fedezte fel a tó gazdagságát, s ő lejtette az első rituális termékenységet idéző táncot a sekély tó vizében.

 

 

► Megközelítés: Timbuktu és Gao között félúton, a Niger közelében

 

(Fotó: Laughterizer)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: