Marokkói tudnivalók

Marokkó - A városi lakosság nagy része beszél franciául. Angolul kevesen. A közbiztonság kielégítő, a közúti közlekedés kissé kaotikus, a koldusok olykor zavaróak.  

Marokkó kisokos, hasznos tanácsok

Időjárás

 

Az óceáni partvidéken hűvös párás óceáni légáramlat a jellemző, amelynek nyáron kellemesen hűtő, télen a nyirkos hidegérzést fokozó hatása van. A Földközi-tenger mentén az éghajlat a spanyol és olasz partokéhoz hasonló.

 

A belső, illetve déli területeken a nyár nagyon meleg és száraz, a tél enyhe, kivéve a Rif- és az Atlasz-hegység magasabb területeit, ahol télen hó és fagy van. Az utóbbi területeken kívül általában csak a jobb szállodákban van fűtés télen. A nyár száraz és meleg (sivatagi széljárás esetén a tengerparton is lehet 40 fokos meleg), a tél csapadékos. Nyáron a sivatagos, keleti, dél-keleti területeken homokvihar veszély áll fenn.

 

Közbiztonság

 

Az idegenforgalmi központokban, közlekedési csomópontokban és a nagyvárosok főútvonalain a rendőri szervek jelenléte szembeötlő. A zsebtolvajlás jellemző a zsúfoltabb helyeken (piactéren, vásárokban, kikötőkben, vonaton), a rablás ritkább.

 

Az óvárosokban és bazárokban a turistát gyakran megszólítják és idegenvezetői vagy más szolgáltatásokat (henna-festést), illetve márkásnak tűnő órákat, ékszereket kínálnak. Érdemes nagyobb társaságban bazárt vagy medinát látogatni és közlekedni, így könnyebb elhárítani a tolakodókat. 

 

A forgalmasabb helyeken számolni kell a legkülönfélébb egészségi állapotú és korú koldusok jelenlétével, rámenősségével.  Egy kevés aprópénz, egy-két dirham (20-40 forint) odaadásával rendszerint könnyen megszabadulhatunk az egyedülálló koldusoktól. Kisgyermekek vagy több kéregető egyidejű jelenléte esetén ez az eljárás nem ajánlott. Ekkor hagyjuk el a területet, legyünk udvariasak és határozottak.

 

Egészségügy

 

A  tetanusz és a hepatitis A elleni védőoltás ajánlott, bár nem kötelező. A malária nem jellemző, de az északi part menti területeken a szúnyogriasztó elengedhetetlen.

A hazaitól eltérő hétköznapi higiéniai körülmények és baktériumflóra miatt gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek.

 

A frissen fogyasztott és palackos vízzel mosott gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a kezek alapos mosása, illetve a húsok alapos megsütése javasolt. Bár a nagyvárosokban a csapvíz ivásra alkalmas, de nem ajánljuk annak vagy a belőle készült jégnek a fogyasztását.

 

Kisebb panaszok esetén a sűrű patikai hálózat gyógyszerészei is hasznos tanáccsal tudnak szolgálni. A közkórházakkal ellentétben a magánklinikák és magán orvosi rendelők többségének színvonala jó, a gyógyszerek és az orvosi ellátás költségei azonban magasak (egy orvosi konzultáció ára 15-25 EUR).

 

Az országban gyakorlatilag kapható minden Európában forgalmazott gyógyszer, ezek nagy része francia gyártmányú vagy francia licenc alapján készül helyben.

 

A közszolgálati (állami) mentőszolgálat (protection civile) elsősorban a nagyvárosokban és a jelentősebb országos főutakon működik elfogadható gyorsasággal, de orvos nélkül. Orvossal kiszálló mentőt csak a magán mentőszolgálatok működtetnek. Mentők: 037-20-20-20

 

Javasoljuk a tartózkodás idejére érvényes és az orvosi kezelés céljából való Magyarországra vagy Európába szállítást is lehetővé tevő biztosítást. A vízárusokat csak fényképezd, némi borravaló ellenében, de eszedbe ne jusson inni is.

 

Közlekedés

 

Repülőterek - A casablancai Mohammed V International Airport az ország fő légi kapuja, a legtöbb repülőjegyet is ide értékesítik. Belföldi járatok is indulnak, de főleg spanyol és francia társaságok repülnek ide. A Casablanca Anfa Airport Sydney, Tunisz és Damaszkusz felé indít repülőgépeket. A szolgáltatások a repülőtéren kielégítőek: társalgók, éttermek, bevásárlás, banki szolgáltatások. A Mohammed V. repülőtérről buszok, vonatok, taxik viszik a városba az utazót. A taxiút 30-40 percig tart, a vonatok óránként közlekednek. Repülőtér található Marrakech, Al Hoceima, Fez, Laayoune, Nador és Tanger városokban.

 

Autóutak - Az országos főutak jó állapotban vannak, a városokban kevésbé, túlzsúfoltságuk és a közlekedők (emberek, állatok) alacsony fegyelmezettsége, illetve az autópark átlagosan rossz műszaki színvonala miatt azonban nagy a balesetveszély, különösen a hegyekben, illetve éjjel és csapadékos időben.

 

Sok a közúti baleset. A kapus rendszerben fizetős autópályák magas műszaki színvonalúak és biztonságosabbak: Tanger – Rabat - Casablanca - Settat, illetve Rabat – Meknes - Fes között. Kevés az benzinkút is, érdemes előre látóan tankolni és beszerezni egy jó térképet. Az útjelek és táblák francia és arab nyelven íródtak.

 

Itt foglalhatsz Marokkóban szállást

 

Saját vagy bérelt gépkocsival történő utazás esetében javasolt teljes körű biztosítást (casco) kötni az autóra. Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállítani a határátlépéskor, ami 3 hónapig érvényes.  A szigorú marokkói vámszabályok miatt, ajánljuk olyan biztosítás megkötését, amely a saját autóra totálkár vagy lopás esetén az új érték 20-59%-ig terjedő és megfizetendő vámfizetési kötelezettségre is kiterjed.

 

Az órával nem rendelkező parkolóhelyeken mindenütt találhatók kék ruhás „felügyelők” - akik a kocsikra borravaló (1-2 dirham) ellenében ügyelnek. A közlekedési bírságok magasak és a helyszínen fizetendők.

 

A magyarországitól vagy európaitól eltérő közlekedési szabályok, illetve szokások: a közlekedési lámpa (villanyrendőr) pirossá válásával egy időben vált a másik, keresztirányú forgalmat irányító lámpa zöldre, biztonsági időköz nincs. Zöld jelzésben is ajánlott körültekintéssel behajtani, mivel néha a piros jelzésen is áthaladnak, vagy azért, mert a lámpák egy része nem vagy rosszul működik.

 

A körforgalmak elsőbbségi rendjét külön táblák jelzik, az irányjelzőt nagyon ritkán használják. Körforgalomba belépve nagy körültekintéssel közlekedjünk!

 

Vasút - A Tanger – Rabat - Casablanca-(El Jadida) - Marrakesh, illetve a Rabat – Meknes – Fes - Oujda vasútvonalon utazhatsz . A casablancai repülőtér épületéből óránként van vonat Casablancába, illetve Rabat, valamint kis kitérővel Marrakesh felé. Műszaki és biztonsági színvonala jó. A vasúti szolgáltatás: éjszakai vonatok, ASR gyorsvonatok és TRN helyi ingajáratok. A nagyobb vasútállomások jók, beleértve a csomagmegőrzést, az újságárust, és a pénzváltó automatákat is. Nem kell előre megvásárolni a jegyet, de nem árt az előrelátás.

 

Távolsági busz - minden város elérhető ezzel, színvonala (pontosság, műszaki állapot, kényelem) busztársaságtól függően nagyon változó, de általában alacsony. Francia, spanyol és olasz városokba is közlekednek.

 

Gyalogos közlekedés - A gyalogosok többsége körültekintés nélkül lép le bárhol az úttestre, az úttesten való gyalogosforgalom gyakori, a sávtartás nem jellemző, a taxik a legnagyobb forgalomban tiltott helyen is hirtelen megállnak.

 

Taxi - A városokban kis (petit taxi) és nagy vagy iránytaxik (grand taxi) bérelhetõk.  A kistaxi viteldíja km-függő, de a taxióra ritkán működik, az iránytaxik ára fix. Kistaxival a városokat nem lehet elhagyni, vidéki úthoz kizárólag a nagyok vehetők igénybe előre kialkudott árért. A poggyász szállításáért – a távolsági buszokhoz hasonlóan – külön díjat kell fizetni. A taxik nagyobbik hányada régi évjáratú és rossz műszaki állapotú autó – de a szolgáltatás ára összességében alacsony.

 

Tömegközlekedés  - A nagyvárosokban van autóbusz-közlekedés, de színvonala kevés kivételtől eltekintve alacsony. Rabatban jelenleg nagyszabású építkezés folyik a várost átszelő villamos vonal kiépítése céljából.

 

Pénzügy és vám

 

A valuta kivitele csak a készpénz eredetének hiteles igazolásával törvényes, ellenkező esetben a vámhatóság az összeget vámletétbe helyezheti marokkói dirhamban. Kivinni nem lehet marokkói dirhamot.

 

A szokásosan behozatali tilalom alá eső termékeken (kábítószer, robbanó anyag, harci lőfegyver és töltény) túlmenően, tilos az országba bevinni marokkói dirhamot, marokkói mintájú szőnyeget, kaprot, ánizs vagy ánizscsillag-esszenciát, fehér ürömöt és – esszenciát, valamint ebből készült aperitif italokat, a közerkölcsöt, a közrendet,  vagy az iszlám vallást sértő publikációt, könyvet vagy videokazettát (pl. királyt sértő, vagy pornográf anyagot).

 

Figyelem! Nem lehet kémiai alapanyagokból készült szeszes italt, illetve a nem kaucsukból készült vagy nem melegen galvanizált cumit, cumisüveget bevinni.

 

Kábítószer

 

Marokkó északi területein, különösen a Rif-hegység nehezen megközelíthető vidékein jelentős mennyiségű hasistermelés folyik a kiterjedt (és illegális) vadkender–ültetvények bázisán. A helyi hatóságok az utóbbi években fokozott figyelmet szentelnek a kábítószer-termelés és kereskedelem visszaszorítására.

 

Vigyázni kell a titkosrendőrség akcióival, amikor is leplezett eladás keretében provokálják a külföldieket csekély mennyiségű adagot kínálva, majd ezt követően könyörtelenül lecsapnak a naiv vásárlóra.

 

A marokkói joggyakorlatban mindenféle kábítószer tekintetében a zéró tolerancia elve érvényesül. A személygépkocsival történő határátlépés során fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy illetéktelen személy ne férhessen az autóhoz, és ne tudjon kábítószert tartalmazó csomagot az alvázon, a csomagtartóban vagy az ülések alá elhelyezni. A szervezett bandáknak ez közkedvelt elkövetési módszere.

 

Kerüljük továbbá gépkocsink marokkói állampolgárnak történő kölcsönadását és utasítsunk el mindennemű felkérést, ami marokkói állampolgár a határon történő átszállítására vonatkozik. A rabati magyar nagykövetségnek nincs módja a börtönökben fogvatartott állampolgáraink rendszeres látogatására, élelemmel való segítésére – ilyen esetben az otthoni családra hárul ennek a terhe is. A konzuli szolgálat ezt csak közvetítő szerep vállalásával tudja segíteni.

 

Vallás

 

Az iszlám hivatalos államvallás. Más muzulmán országokhoz hasonlóan nem muzulmán ember nem léphet be mecsetbe. Kivétel ez alól a casablancai II. Hasszán Nagymecset, melynek megtekintése megszabott időpontokban belépődíj ellenében és helyi idegenvezetővel megengedett.

 

A marokkói iszlám mérsékelt és nyitott természetű, a más vallásúak (pl. nyugati turisták) irányában toleráns, ugyanakkor nem ajánlott a provokatívnak tekinthető fellépés, magatartás: hiányos öltözet hölgyek esetében, feltűnő alkoholfogyasztás, a böjti hónap, a Ramadán idején az utcán történő étel- vagy italfogyasztás.

 

Vásárlás

 

Összességében minden fogyasztási termék kapható (hazai és import termékek). A nagyvárosokban az Auchan céghez tartozó Marjane (Marzsan) nevű szupermarket nyújt európai színvonalú szolgáltatásokat.

 

A boltok nagy része 8.30/9.00-12.00 óra, majd 14.30-18.00 óra között tart nyitva, kora délután bezárnak sziesztára, kivéve a szupermarketeket, amelyek 9-től 21 óráig vannak nyitva. A bazárokban a legtöbb áru ára alku tárgya. Javasolt az értékesebb áruk vásárlásakor számlát vagy nyugtát kérni és azt megőrizni a határátkelés megkönnyítéséhez.

 

Az országban a kizárólagos fizetőeszköz a dirham, de pl. a bazárban elfogadnak eurót is a vevő számára kissé kedvezőtlenebb árfolyammal kalkulálva. A bankok a fontosabb konvertibilis valutákat váltják be dirhamra, a magyar forintot azonban nem. A jobb szállodák, éttermek, szupermarketek és az üzletek egy része elfogad elvileg hitelkártyát (Amex, Visa, Eurocard stb.).

 

Az éttermi, kávéházi árak a borravalót nem foglalják magukban. Ennek általában 10% a mértéke. A szállodai személyzet szolgálatait 5-10 dirhammal (0,5-1 euro) lehet honorálni.

 

Telefon-internet

 

A magyarországi mobilszolgáltatók mindegyike működőképes, de rövidebb-hosszabb működési zavarokra számítani kell. A feltöltő kártyás mobiltelefonok általában nem működnek. Elutazás előtt ajánlott a magyarországi szolgáltatónál tájékozódni az aktuális helyzetről.

 

Az internet hálózat működése elterjedt, több telekommunikációs cég is ajánlja a vezeték nélküli elérhetőséget. A magasabb fokozatú szállodákban rendszerint van Wifi kapcsolódási lehetőség is.

 

Fényképezés, video-felvétel

 

A fényképezés, videofelvétel készítése általában engedélyezett (a katonai és rendvédelmi objektumok kivételével). Az emberek többsége vallási okokból ugyanakkor elutasító magatartást tanúsít. Beleegyezés esetén pénzt kérnek a fotóalanyok. A vaku használatát – más országokhoz hasonlóan - a múzeumokban korlátozzák.
 

Időeltolódás

 

Mivel Marokkóban nincs külön téli és nyári időszámítás, az időeltolódás a magyar téli időszámítás idején mínusz 1 óra a hazai időhöz képest, nyári időszámítás idején pedig mínusz 2 óra a magyar időhöz képest.

 

 

 

 Még több információ: www.visitmorocco.com/index.php/eng/

 

>

 

 

(Fotó: flickr.com by Antonio Cinotti)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: