Marokkó   Marrakesh    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Marrakesh-i látnivalók

Marokkó - Egzotikus és hipnotikus város, az iszlám és kézműves berber művészet labirintusszerűen keveredő varázslatával, lenyűgöző látnivalóival. Marakkesh városközponti sikátorai napközben nyüzsgő bazárrá alakulnak át, a főszerepet azonban este a Főtér veszi át.

Marrakesh látnivalók, nevezetességek.

Ben Youssef Madrassa

 

Ben Youssef Madrassa évszázadokon át az észak-afrikai térség egyik legjelentősebb iszlám teológiai főiskolája volt. Több mint 900 diák tanult itt egyszerre. 1960-ban azonban bezárták és felújították. Ma a turisták számára is nyitott és látogatható.

 

Gazdagon faragott termei, központi udvara a szökőkúttal, valamint teraszai valóban lenyűgözőek. Az építő és díszítő elemeket a márvány és a cédrus, valamint a geometrikus minták és iszlám feliratok sokasága uralja.

 

Igazán fotogén épület, és nincs kitiltva a fényképezőgép sem, így felvételek készíthetők nem csak az épületről és a teraszokról, de az egykori hálótermekről és tantermekről is.

 

Cím: Kaat Benahid, Nyitva: 9-17 között. Vallási ünnepek idején zárva. Belépő ára: 40 DH. Fotó és honlap: medersa-ben-youssef.com   

 

 

 

El Badi palota

 

Ahmad al-Mansur király dicsőségére épült 1578-ban, 360 szobával, olasz márvánnyal, szudáni arannyal. És egy földalatti börtönnel. Mintájaként a granadai Alhambra szolgált.

 

A hajdan fényűző palota csak romjaiban emlékeztet egykori önmagára, de épen maradt néhány szoba, terasz, kert és a börtön.

 

Kell egy kis képzelőerő a palota látogatásakor, de akit érdekel a történelem és a régészet, ne hagyja ki. Árnyékos részt nehéz találni, így a képzelő erő mellé egy kis napernyő vagy kalap és néhány palack ivóvíz is elkél.

 

Cím: Place des Ferblantiers, Nyitva: 08:30-11:45 és 14.45-17.45. Belépődíj: 10 DH. Fotó: flickr.com by Dougie O'Brien

 

 

 

 

Kasbah

 

A Bab Agnaou kapu kényelmes kiindulópont a város felfedezéséhez, innen érhető el a királyi kasbah, a tornyos épülteket fallal körülölelő erődítmény, amelynek nevezetessége az El Mansouria mecset, az El Badi palota és a Saadian dinasztia 66 gazdagon díszített sírja.

 

Marrakesh 19 kapujának legszebbike, a Bab Agnaou a 12. században épült, az Almohad dinasztia idején. A város legdíszesebb kapuja finom domborművekkel és Korán feliratokkal ékes. Egyike az első, kőből épült műemlékeknek, amely évszázadok óta kitartóan dacol a nap és a szél erejével.

 

A marokkói kasbahok egyébként nagyon is keresettek a filmforgatók körében, a Marrakeshtől délre fekvő Quarzazate városban és környéken forgatták a Csillagok háborúja, az Asterix és Obelix, az Arábiai Lawrence és a Gladiátor című film egyes jeleneteit is.

 

 

 

 

Djemaa el Fna 

 

A város világhíres attrakciója a Fő tér. Éjjel-nappal áll a vásár. Itt minden kapható. Minden. Sok a kuruzsló-sarlatán, a foghúzó, a hennafestő, a majommal kolduló, a kígyóbűvölő is. 

 

Este lepik el a teret igazán. A legérdekesebb az utcaszínház, itt a humor gyakran a közönség között álló turistákat veszi célba, a helybéliek legnagyobb derültségére.

 

Ha megszomjazol, igyál frissen facsart narancslét, a csilingelő vízárusok poharait azonban kerüld, hisz ki tudja, ki ivott előtted.

 

Fotózni csak akkor lehet őket, ha előtte adsz egy kis borravalót.

 

A nyárson sült csirke és bárányhús terjengő illatának aligha lehet ellenállni, a főtér legjobb étkezdéje a No1 nevet viseli, nem véletlenül. A legjobb, ha este kiülsz egy közeli teraszra, s egy mentateát szürcsölve bámészkodsz. Aztán engedj a sorsnak, ha már itt jársz, és vásárolj egy marokkói papucsot, egy szép babouche-t. (Fotó: flickr.com by Gaellery)

 

 

 

 

Koutoubia

 

Marrakesh szó szerint kimagasló látványossága a  Djemaa el Fna  téren. A könyvkereskedők mecsetének is nevezik, mert mellette, a tövében árulták a könyveket – már az 1200-as években!

 

A vörös kőből épült mecset eredeti változatát gyorsan lebontották, amikor kiderült, hogy nem pont Mekka felé néz, vagyis nem megfelelő a tájolása. De az utódja már a 12. század végén itt állt a maga pompájában.

 

Csak igazhitűek látogathatják, így a turisták kívülről csodálhatják meg a 77 méter magasra nyúló minaretet is, amelyből naponta ötször hangzik fel a müezzin messze hangzó imája. A mecset tornyát négy réz földgömb díszíti. Esti kivilágításban igazán lenyűgöző látvány. (Fotó: flickr.com by Patrick Mayon)

 

 

 

 

Majorelle botanikus kert

 

Marokkó világhíres botanikus kertje. Egy amatőr francia művész, Jacques Majorelle hozta létre 1924-ben, amikor Marokkó még francia protektorátus volt. 

 

Későbbi tulajdonosai közül Pierre Bergé és Yves Saint-Laurent a leghíresebb (Yves hamvait e kertben szórták szét 2008-ban).

 

A kert az otthona a marokkói Iszlám Művészeti Múzeumnak, egy észak-afrikai textilgyűjteménynek, Saint-Laurent személyes gyűjteményének és Majorelle festményeinek.

 

A park nem túl nagy, de csupa madárcsicsergés, tavak és sétányok szelik át, buja növényzet mindenütt. Itt soha sincs rekkenő hőség, így a városlakók és a turisták is szívesen látogatják a kellemes klímája miatt. Kellemes kávézójában érdemes megpihenni, és a múzeumok is megérnek egy kukkantásnyi időt.

 

Cím: Ave Yacoub El Mansour, Guliez. Nyitva: 8:00-17:30, október-április között. Belépődíj: 50 DH a kert, 25 DH a múzeumok. Fotó: flickr.com by Stephen Colebourne. Honlap: www.jardinmajorelle.com  

 

 

 

 

Bazár(ok)

 

A marrakeshi bazárok felfedezése a kötelező programok közé tartozik, nem is oly nehéz ennek eleget tenni,  hisz a Főteret körül ölelő, vagy abból elágazó szűk utcácskák mentén standok és kézműves műhelyek sorakoznak.  A finom bőrárú, a marokkói lámpás, a kézzel csomózott szőnyeg, a berber papucs a legkelendőbb ajándéktárgy. De egzotikus állatokat (nem hozhatod haza!) vagy egzotikus varázsitalokat ugyanúgy találsz itt, mint ékszereket, kaftánt és takarókat, fafaragványokat, hangszereket.

 

Alkudozni kötelező, ami csöppet sem könnyű, de ökölszabály: a kimondott ár harmadát kínáld ellenértékül, s akkor talán valamivel a fele fölött megállapodhatsz, s így se te, se a kereskedő nem jár rosszul.

 

⇒ Itt foglalhatsz Marrakesh-ben szállást

 

Egy marrakhesi bazárlátogatásra a reggeli és a késő délutáni órák a legalkalmasabbak. A reggelt értsd hat és nyolc között, a délutánt pedig négy és öt között. A standok többsége eztán bezár. Pénteken pedig, vallási ünnep lévén, egyik sem tart nyitva.

 

El Edrissi Epices (10 Souk Bradia Sabaghine, Medina): mivel beszélnek angolul is, nem csak franciául, nem kell félned, hogy olyan marokkói fűszert vagy gyógynövényt választasz, ránézésre, aminek aztán nem veszed semmi hasznát. De olyat nem kívánhatsz, amit ne tartanának.

 

Babouches Stall (30, Souk Smata,Medina): itt mindenféle és fajta marokkói papucsot megtalálsz, olyat is, amilyen talán nem is létezik.

 

Al Badii Gallery (54 Boulevard Moulay Rachid, Gueliz): egy csodálatos antikvitásokat áruló üzlet, a tulajdonosa mindent megmutat és meg is magyaráz, eligazít a berber történelem és szimbolizmus útvesztőiben. (Fotó: flickr.com by marc)

 

 

 

 

Hammam - gőzfürdő

 

Nincs jobb módja annak, hogy megtisztítsd az elméd, és újjáéleszt a tested egy fárasztó nap után. Már néhány perc a párás melegben megteszi a maga jótékony hatását. A hagyományos hammam-szertartás csöppet sem bonyolult, miért is lenne az: a tágas gőzfürdőben a felfogadott terapeuta fekete szappannal végigdörzsöli a tested, majd kesztyűvel, pasztával szabadít meg a felső hámrétegtől, így téve befogadó képessé a bőröd, a pórusok kitágulnak, elnyelik az illóolajokat, ekként lazítva az izmokat is. S máris jöhet a hűsítő medence.

 

A Hammam el Basha azon nyilvános gőzfürdők egyike, amely a legnagyobbak és a leglátogatottabbak közé tartozik.  10 perc séta Djemaa el Fna-tól, vagyis a Főtértől. Kicsit megkopott ugyan, de még így is képes felidézni hajdani fénykorát. A férfiak 07-13 óra között, a nők 13-19 óra között, vagyis különböző időpontokban látogathatják. Cím: 20, rue Fatima Zohra, Medina. Belépő: 20 Dh.  Szolgáltatásokkal 100-120 Dh vagyis cca 3000 forint.

 

De ha egy igazán érzéki élményre vágysz, keresd fel a Hammam de La Rose-t Marrakesh szívében. A béke és nyugalom szentélye, ám tökéletesen modern komforttal. Vagy válaszd a Hammam Zianit,  a Ziani nővérek által működtetett privát hammamt, nem messze a Bahia palotától. A teljes hammam és hámlasztás költsége 120 Dh, míg a masszázs és algás pakolások csomagára 250 - 300 Dh. Igazán szép és

 

►  Honlap: www.hammamziani.ma, Fotó és honlap: www.hammamdelarose.com

 

 

Még több információ: www.morocco.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Dougie O'Brien, roaming-the-planet)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: