Marokkó   Marrakesh    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Marrakesh-i kisokos

Marokkó - Marrakesh eszedbe se jusson, ha csendes, nyugodt vakációra vágysz.  Ez a város tele van izgalmas látnivalókkal és még izgalmasabb élményeket kínál a turistáknak. Legalább három napra szükséged lesz, ha mindent látni szeretnél.

Praktikus tudnivalók Marrakeshről

Biztonság

 

Marrakesh elég biztonságos. Ha a nők párosával közlekednek, ritkán éri őket atrocitás, de sok a zsebtolvaj, szinte a város tartozékai, légy óvatos. Sötétedés után ne sétálj egyedül. Ne csodálkozz, ha állandóan zargatnak, kínálnak valamit, légy udvarias és határozottan elutasító, de ha bármit is elfogadsz, netán csak útbaigazítást, lehet, hogy borravalót kérnek érte, elég szívósan. Légy bizalmatlan, bár a marokkóiak barátságosak, de az utcán átvernek, mert meg kell élniük valahogyan…A marokkói turista rendőrség viszont éberen segít.

 

Időjárás

 

Melegebb az idő, mint Fezben, a nyár brutálisan forró és párás, a sivatagi környezet ellenére is. A tél is általában kellemes, de a legjobb idő a tavasz és az ősz az utazásra. Télen hűvösek az éjszakák, ősszel és tavasszal a nappalok és éjjelek hőmérséklete barátságos.

 

Nyáron szinte mindenki kitikkad, a helyiek árnyékban hűsölnek, s teszik ezt azok a turisták is, akik nem más évszakban tudnak ide utazni.

 

Marrakesh-i hotelek és szállás

 

A szállások végletesek, találsz itt olcsó, hihetetlenül lepusztult szobákat és 5 csillagosnak jelölt, de szerény szállodákat egyaránt. Középkategóriás szállás is van bővében, de jobbak s drágábbak a városmagon kívül.

 

  Booking.com  

 

 

A marakeshi szállásárak jellemzően nem változnak az év során. De a párás nyári hónapokban kedvezőbbek a lehetőségek, a főszezon októbertől májusig tart, a nyári meleg szinte elviselhetetlen a turisták számára júliusban és augusztusban, a legtöbb szinte szálloda üres. A legjobb választás, már ami az árakat illeti, szeptember és április…

 

Közlekedés

 

A Petit taxikkal csak a városban, azon túlra Grand taxikkal utazhatsz, megbízható és olcsó a taxi hálózat. Különleges élmény a fedett lovas kocsikkal, kis hintókkal (Caleche ) való közlekedés, megfizethető áron. Autóval ne próbálkozz, csak ha jó a biztosításod és kötélből fonták az idegeidet, a buszok az egész várost behálózzák.

 

Petit taxi a reptértől a városközpontig >> 60 – 100 DH
Airport Express busz a repülőtérről >> 30

3km taxi Marrakeshben >> 10 - 20

Helyi busz >> 1 - 5

 

A legizgalmasabb, ha autót bérelsz a város felfedezésére, már a bérlés maga is élmény: a tulajok rendkívül barátságosak, rögtön mentateával kínálnak, majd ellátnak jó tanácsokkal, hogyan vezesd a járművet – ez különösen fontos, ha kezdő vagy. Kérdezz bátran!

 

Étkezés

 

Ha érdekel a gasztronómia, látogass el a La Maison Arabe főzőórájára, rengeteget tanulhatsz az arab konyháról és marokkói specialitásokat készíthetsz. Enni az utcai standokon és a helyi éttermekben éri meg, a turistákra specializálódott szállodai éttermek drágák. Alkoholhoz jutni többnyire csak a szállodai bárokban könnyű.

 

Reggeli: kávéházakban >> 25 – 50 DH,              

Ebéd: utcai standokon és a piacon >> 30 - 60

Vacsora: Dzselma el Fna terén, ki kell próbálni >> 50 - 100

Sör (0,5l): bárokban >> 15 - 25

Asztali bor (üveg): korrekt helyi bor számos étteremben >> 40 - 90

McDonald's Big Mac >> 45

Sör (helyi) némely piacon viszonylag olcsó >> 8 - 10 DH

 

Jemma el Fna piaci standjainál igazi autentikus étkeket kóstolhatsz, ha elég bátor vagy, akár még kígyót is… De persze ínycsiklandó húsos pitét (pastilla) vagy a csontról csak úgy leolvadó bárányhúst vagy olívával gazdagon megrakott taginét, azaz lassú tűzön főtt egytálételt, porhanyós húsfalatokkal, aromás zöldségekkel és finom szafttal… Ha elegánsabb környezetre és nyugatiasabb ételekre vágysz, próbáld ki a fanciás Ville Nouvelle kávézóit vagy a Le Comptoir Darnát, ahol még hastáncosokat is csodálhatsz.

 

Látnivalók

 

Látogatásod kezdd a Dzselma el-Fna téren, itt kapott helyet a hagyományos marokkói piac. A hagyományos pontosan azt jelenti, hogy a teret ellepik az utcai mutatványosok, a tűznyelőtől a kígyóbűvölőig, a jósoktól az utcazenészekig – feledhetetlen kulturális élményekkel ajándékozva meg az utazót. Afrika talán legnagyobb forgalmú hagyományos piaca, telis-teli különféle utcai látványosságokkal és szélhámosokkal (légy óvatos)… a vásárlás a legnagyobb élmény… de alkudni tudni kell.

 

Marrakesh történelmi látványosságai közül kihagyhatatlan a Kutubi mecset, a Saad sírok, a még romjaiban is lenyűgöző El Badi Palota és a lélegzetelállítóan szép Shrob ou shouf kút a Ben Youssef Medresze mellett.

 

Egész napos idegenvezetés, autóval >> 900 DH

Fél napos idegenvezetés, autóval >> 500

Hammam látogatás: spa egy helyi fürdőházban, extrákkal is >> 70 - 100

El Bahia Palace: nagy, de kusza palota, pompás kertek >> 2.00

Jardin Majorelle Park: itt szórták szét Yves Saint Laurent hamvait >> 50

 

A leglenyűgözőbb látnivaló a Jardin Majorelle, egy igazi botanikai remekmű, az öt kontinens növényvilágát egybegyűjtő, zöldellő pompa, mesterséges tavacskákkal, vízililiomokkal, burjánzó egzotikus virágokkal. Egy időben Yves Saint-Laurent és Pierre Bergé voltak a birtokosai. Pattanj fel egy Hop-on hop-off buszra, így a legkönnyebb odajutni.,

 

Vásárlás

 

A Semmarine bazár teli van gyönyörű szőnyegekkel, babouche-val, vagyis színes, hegyes orrú papuccsal és olívával. A Place des Ferblantiers az a hely, ahol a könnyű kis marokkói lámpások készülnek, Kasbah fűszerpiacán pedig a sáfrány és a berber whisky, azaz a mentatea a legkeresettebbek.

 

A Ville Nouvelle és a Mouassine elegáns butikokkal és galériákkal csalogatja a helyieket és a turistákat, az egyik leghíresebb üzlete a La Maison du Caftan Marocain, amely a legdivatosabb kaftánokat árulja.

 

Szórakozás

 

Ha eljön a naplemente, a Jemaa el Fna tér a város legizgalmasabb helyévé válik. Mielőtt nemet mondhatnál, máris kobrát akasztottak a nyakadba, egy jövendőmondó elkapta a tenyeredet, s körülötted dobosok hada próbál transzba ejteni, míg teljesen ki nem ürül a zsebed…

 

A Kosybar tetőterasza már sokkal nyugisabb hely, ahonnan lenyűgöző panorámában gyönyörködhetsz. A legdivatosabb klubok Ville Nouvelle-ben várnak, Pacha a táncos mulatók legjobbja, és van itt kaszinó is, már az 1950-es évek óta: Casino de Marrakech.

 

 

 

Még több információ: travelmarrakech.co.uk

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Matthew Paulson)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: