Marseille: If vára

Franciaország - A francia Riviéra hírhedt börtönszigete, alig pár kilométerre Marseille-től. Itt raboskodott Monte Cristo grófja legalább is Alexander Dumas regényében.

If vára, Marseille egyik szép látnivalója.

A börtön szinte ráül az egész szigetre, I. Ferenc parancsára építették 1524 és 1531 között, de eredetileg nem börtönnek, hanem hadi erődítménynek szánták. Tengeri csaták bázisának. Oly elrettentően sikerült, hogy az igazi csaták elkerülték.

 

A Marseille közeli vár átalakult börtönné, éles ormai minden szökést meghiúsítottak. Ami Edmond Dantesnek a regényben sikerült, az a való életben egyetlen fegyencnek sem.

 

A börtön még a 19. század végén megszűnt, s a sziget szabadon látogathatóvá vált.

 

⇒ Itt foglalhatsz Marseille-ben szállást

 

A cellák közül néhány szinte eredeti állapotában maradt fenn, a hugenotta foglyok falfeliratai ma is láthatók. Különlegessége volt e rideg börtönnek, hogy a tehetősebbek cellájába még kandalló is került, ha meg tudták fizetni, a pincébe vetett raboknak pedig még a napfényből is alig jutott.

 

Marseille felé hajózva, visszafelé, fantasztikus a part menti táj.

 

 

 

Közlekedés: 09:00-18:00 között óránként indulnak hajók a Vieux Port kikötőből. Nyitva: 9:30-17:30 között. Honlap: marseille-tourisme.com

 

 

jo vanel képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: