Mauritius    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Mauritius

Mauritius - Mark Twain azt mondta, Mauritius készült el előbb,  és erről másolták a Paradicsomot. Szunnyadó vulkánok, párás erdők, futó patakok, pálmafákkal övezett strandok,  nyüzsgő korallzátonyok  - a természet megannyi szépsége várja az utazót s nyaralót, sokféle nevezetességgel és látnivalóval.

Mauritius csodálatos látnivalói.

1. Blue Bay Tengeri Park

 

A tengeri park és környéke a legjobb hely, ahol búvárkodhatsz, ha Mauritiust választottad úti célodul. Csak az ezredforduló után települt ide három luxushotel, így ma is a legérintetlenebb vidék a szigeten, és természeti értékeit azóta is őrzik.

 

Már ötméteres mélységben találkozni ritka korallokkal és halakkal – több mint ötven korallfajt azonosítottak itt, és 80 százalékuk élő. Így nincs más hátra, mint vízipipát a szájba, de ha kényelmesebb bámészkodásra vágysz, beülhetsz valamelyik üvegfenekű csónakba, és onnan csodálhatod a víz alatti életet. S ha még ez sem elég, igazán exkluzív élményben lehet részed, ha részt veszel egy luxus kiránduláson Iles des Deux Cocos privát szigetére, amely ötcsillagos kiszolgálással, búvártúrákkal és saját kis lagúnával csalogat.

 

 

2. Chamarel, a hétszínű Föld

 

Elképesztően szép természeti látványosság – a vörös, kék, zöld, barna, sárga, rózsaszín és lila színekben pompázó dűnék vulkanikus aktivitás következményeként alakultak ki, ahogyan a megolvadt sziklarétegek különböző tempóban hűltek ki több millió évvel ezelőtt.

 

A látogatók egy magaslesről gyönyörködhetnek a természeti csodában, amelynek földöntúli szépsége mellett további különlegessége, hogy még a trópusi viharoknak is ellenáll, s úgy tűnik, egyáltalán nem erodálódik. A közelben pazar vízesés is invitálja a turistákat. (Fotó: flickr.com by Biabi)

 

 

3. Black River Gorges Nemzeti Park

 

Egy erdei pikniknél mi sem lehet romantikusabb, főként, ha Mauritius a helyszíne. Persze, nem a vadak terepén – a parkban külön piknikező helyeken kényelmesen, de persze meseszép környezetben falatozhatnak a kirándulók.

 

A nemzeti park majd 70 négyzetkilométeres területén védett esőerdő ad otthont a vaddisznóknak, sörényes szarvasoknak és a rendkívül ritka mauritiusi repülőkutyának, de különleges madarakban is gazdag e terület. A látogatók 60 kilométer hosszú kiépített túraútvonalon barangolhatnak.

 

 

4. Trou aux Biches

 

Remek strandokat találsz az északi partokon, ahol kazuárfák árnyékában hűsölhetsz, és kristálytiszta vízbe csobbanhatsz. Mont Choisy strandja 2 kilométernyi fehérhomokos partszakaszt kínál, és ott van a szerelmesek kedvence is, Péreybère apró öble Grand Baie és Cap Malheureux között. (Fotó: flickr.com by Dietmar Reigber)

 

 

5. Casela Madárpark

 

90 madárház számtalan madárkája várja kicsi és nagyobbacska látogatóit. Az öt kontinens majd minden madarát látni itt, köztük mindenki kedvencével, a rózsás galambbal – a világ egyik legritkábbja, amely csakis Mauritius szigetén él. Ráadásul egy hihetetlenül izgalmas kaland és állatpark.

 

 

6. Domaine du Chasseur Természeti Park

 

Ha ebéd közben is Mauritius csodáiban gyönyörködnél, a legjobb választás Domaine du Chasseur szabadtéri Panoramour étterme. Olyan helyi ínyencségeket kóstolhatsz, mint a rostonsült vaddisznó, vadkacsa vagy a szarvas curry, miközben ez a legjobb hely, ahonnan a mauritiusi egerészölyvet is meglesheted a maga természetes közegében. S hogy lemozogd az ebédet, 30 kilométer hosszú túraútvonalon bóklászhatsz, de akár kerékpárra is pattanhatsz s egy kijelölt útvonalon még quaddal is bejárhatod a park ösvényeit, rácsodálkozva különleges növényvilágára s vízeséseire.

 

 

7. Ganga Talao

 

A krátertó a hinduk legszentebb helye Mauritius szigetén, ezért a legfőbb zarándokút is ide vezet. A tóparton aprócska, díszes templomok és egy lenyűgöző, 33 méteres Shiva-szobor fogadja a látogatót. (Fotó: flickr.com by MarianOne)

 

 

8. Ile aux Aigrettes

 

A legszebb másfél óra, amit eltölthetsz. Mahébourg a kiindulópont, s egy olyan rezervátumba vezet az út, ahol a rózsás galambot és az aldabrai óriásteknőst is láthatod – vagyis olyan állatfajokat, amelyekkel vadon szinte sehol másutt nem találkozhatsz. És még a Telfair-szkink nevű, harminc centis gyíkot is meglesheted, sőt: természetes ellenségek híján egy csöppet sem fél az embertől, és simán felmászik rád, hogy kivegye a kezedből az ennivalót.

 

 

9. Le Souffleur

 

Az érintetlen déli parton különleges szobrokat csodálhatsz. De ezeket sem ember alkotta, mint Mauritius szépségeinek többségét, a lávasziklákat és kőszirteket a tenger hullámai formálták, s lett belőle például a Gris Gris, vagyis a boszorkány, meg a világ egyik legszebb természetes hídja. (Fotó: flickr.com by Biabi)

 

 

10. Domaine Les Pailles

 

Cukorültetvényből lett témapark, amely Mauritius kulturális örökségét is őrzi. A két hegy közt elterülő, szépséges természeti környezetben a látogatók lovagolhatnak, lovaskocsin utazhatnak, és felpattanhatnak a miniatűr vonatra is, amely elvisz az öszvér hajtotta cukormalom működő replikájáig és a rumfőző üzemig – utóbbi a központ saját nedűjét készíti. De egy maszk múzeum, egy nemzetközi konferencia központ, egy illatozó fűszerkert, egy quad-pálya és négy ínyenc étterem is helyet kapott itt. 

 

 

11. Port Louis

 

A gyarmatosítás idejéből szépen fennmaradt épületek között bóklászhatsz Mauritius fővárosában, az egyik legszebb az országháza, a pálmákkal övezte Place d'Armes tetején. Érdekes múzeumokat is látogathatsz, mint a világ legritkább bélyegeit őrző Blue Penny Múzeum vagy a kihalt nagymadár, a mauritusi dodó csontvázát őrző Természettudományi Múzeum.

 

 

Itt foglalhatsz Mauritiusban szállást

 

A legszebb rálátást akkor kapod a fővárosra, ha megmászod a hüvelykujjat, vagyis Le Pouce-t (nevét természetesen alakjáról kapta), amely Mauritius harmadik legmagasabb hegye, 812 méteres magasságával – Charles Darwin is meghódította 1836-ban. (Fotó: flickr.com by Miwok) 
 

 

 

12. Pamplemousses Kertek

 

Port Louistól nem messze a világ harmadik legrégebbi botanikus kertjét még a 18. században létesítették.

 

Nemzetközi virágkollekcióval büszkélkedhet, s legszebb kincsei közé tartozik az óriás amazonasi vízililiom és a 85 pálmafajtája közt az indiai üstököspálma – e rendkívüli növény életében csak egyszer virágzik, 60 éves korában, de akkor hatalmas virágzatot fejleszt, amely a legnagyobb a növényvilágban, összesen mintegy 10 millió virággal. Majd egy év múlva akár 2 tonnányi termést is hozhat, ez azonban az utolsó tartalékait is felhasználja, s így, miután beértek a termései, a pálma elpusztul.

 

 

13. La Vanille Réserve des Mascareignes, a park

 

Nílusi krokodilok ezrei borzongatják a turistákat, de ezerszám van itt aldabrai óriásteknős is – ráadásul ez az egyetlen hely a világon, ahol e teknőst tenyésztik. De találkozhatsz szarvasokkal, majmokkal és vaddisznóval is, sőt, egy óriási rovarház is várja a látogatóit. S míg a felnőttek krokodilbőr holmikat vásárolnak a park üzletében, addig a gyerekeket dzsungel játszóház várja. (Fotó: flickr.com by Julian Mason)

 

 

14. Rodrigues sziget

 

Az aprócska, göröngyös vulkanikus szigetet, amely 650 kilométerre fekszik Mauritius északkeleti partjaitól, sokan csak az anti-stressz szigetként ismerik. Központja, Port Mathurin csak hétutcányi széles, és barátságos kreol emberektől népes. Mivel a szigetet minden oldalán pompázatos korallzátony veszi körül, a búvárok egész napokat töltenek a vízben, de lehet itt hatalmasat sétálni, kite-szörfölni, mélytengerben halászni és hihetetlenül üres, hófehér homokos strandokon pihenni. Info: www.tourism-rodrigues.mu

 

 

 

 Még több információ: mauritius-guide.net

 

 

 

(Fotó: flickr.com by MarianOne)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: