Mauritius    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Mauritiusi tudnivalók

Mauritius - Decembertől márciusig strandoláshoz és búvárkodáshoz, júniustól augusztusig szörfözéshez, októbertől áprilisig mélytengeri horgászáshoz ideális az időjárás.

Mauritiusi praktikus tudnivalók.

Vízum

 

A vízummentes beutazás feltételei: az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél, két üres oldal kell, hogy legyen az útlevélben, visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy, visszaigazolt szállásfoglalás, a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (100 USD/nap).

 

Biztonság

 

Az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Adott esetben vedd föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. Minden értéket széfben tarts, nem ritka a lopás, az értéktárgyak megszerzésére irányuló rablás. Az esti séták egyedül nem biztonságosak! A homoszexszualitást nem tolerálják a hatóságok.

 

Egészségügy

 

Nincs kötelező oltás. Ajánlott: tetanusz , hepatitisz A és B, tífusz elleni. Az orvosi ellátás viszonylag magas szintű. Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezőtől kérik a sárgalázoltás igazolást. Maláriaveszély nincs.  A kórházak színvonala jó, de drágák, csak biztosítással utazz a szigetre. Ne igyál csapvizet és ne is mosson azzal fogat, palackozott vizet fogyassz! A napsugárzás nyáron nagyon erős, bár nem feltűnő az állandó könnyű tengeri szél miatt.

 

Közlekedés

 

Vonat nincs, mindenki négy és kétkerekűvel közlekedik. Az út bal oldalán közlekednek, az utak többnyire változatos minőségűek. Diákok, fogyatékkal élők, idősek számára ingyenes a tömegközlekedés.

 

Az autóbuszok tiszták, kényelmesek, színesek, jegyet a buszon vehetsz. (cca 25 rúpia). A taxi jó, de nem minden kocsiban van óra. A legismertebb - színvonalas és kényelmes - taxiszolgálat a British Morris Minors. Legjelentősebb repülőtér: Sir Seewoosagur Ramgoolam Nemzetközi Repülőtér a sziget délkeleti csücskén. Itt vásárolhatsz repülőjegyet.

 

Konyha

 

Válaszd akár a francia, a kreol, az indiai, kínai vagy angol konyhát, a mauritiusi éttermek nagyon magas színvonalon kínálják ételeiket, még akkor is, ha a gyümölcsöt, zöldséget, húst és sokszor a friss tengeri halakat is importálják.

 

A helyi specialitások közé tartozik a venison, szarvashús csípős szósszal, a polip és a dholl purri, vagyis palacsinta borsóval töltve és curryvel tálalva – a curry egyébként nagyon népszerű, ahogyan a csípős szósz is, amelyet a Camarons, vagyis édesvízi garnélarák kísérőjeként is megtalálsz az étlapon. De még a desszertek közül is a gateaux piments, azaz a csilis sütemény a legnépszerűbb.

 

Az italok közül a rum és a sör mellett a friss kókusztej fogy a leginkább, és az alouda, a mandulával ízesített jeges-tejes ital. Borravalót a legtöbb helyen nem számolnak fel, ha elégedett vagy a szolgáltatással, 10 százalék a normális jatt.

 

Vásárlás

 

Mauritiuson a legtöbb terméken nincs adó, ami azt jelenti, hogy nagyszerű lehetőség nyílik olcsóbban hozzájutnod luxus cikkekhez, dizájner ruhákhoz, ékszerekhez, parfümhöz és elektronikai cikkekhez. Port Louisban a Caudan Waterfront komplexumban találod a legnagyobb választékban ezeket a holmikat. Ha azonban igazi üzletet akarsz csinálni, irány a textil piac és ruha outlet Curepipe-ban, Quatre-Bornes-ban és Rose-Hillen.

 

Itt foglalhatsz Mauritiuson szállást

 

A hagyományos kézműves termékek nem túl izgalmasak Mauritiuson, kivéve a kosarakat és kézzel készített ruhaneműket, de teát és fűszert érdemes beszerezni. Ajándéknak pedig válassz a híres mauritiusi hajómodellek közül. A piacok 16.00 körül zárnak, Rose-Hill, Curepipe és Quatre-Bornes üzletei pedig csütörtök délután bezárnak.

 

Időjárás

 

Nyár: decembertől júniusig (24-32 °C). Tél: júliustól szeptemberig (17-27 °C) - száraz és meleg az időjárás, kevés az eső. De a levegő párás. Decembertől márciusig strandoláshoz és búvárkodáshoz, júniustól augusztusig szörfözéshez, októbertől áprilisig mélytengeri horgászáshoz ideális az időjárás.

 

Nota bene

 

220 V, angol típusú konnektorok. A hivatalos pénznem a rupee (rúpia). A pénzváltók 50 rúpia körüli felárat számolnak fel. Az árfolyamot a sziget egész területén egységes. Mauritius hívószáma: +230 vagy 00 230.

 

Ajándéknak: dodó madaras szobor, póló, képeslap, kézműves hajómodellek, ajándékcsomagolásban tea, rum, szivar, egzotikus fűszerek, korallból készült nyakláncok, karkötők.

 

 

 

► Még több információ: mauritius-guide.net

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Favid Jubert)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: