Melbourne

Ausztrália - Klasszikus város, a látogatókat bizonyos szempontból emlékeztetheti San Franciscóra, legalább is ami a művészeteket és a gasztrokultúrát illeti. Melbourne sem egy olcsó város.

Melbourne praktikus tudnivalói árakkal

Időjárás

 

Melbourne az a város, ahol egy nap alatt át lehet élni mind a négy évszakot. Ez persze erős túlzás, mégis szeretnek vele büszkélkedni a városlakók.

 

Az időjárás általában kellemes és enyhe, de hirtelen hatalmas eső zúdulhat a vársora, hogy aztán kisüssön a nap.  Réteges öltözködés ajánlott. A nyár általában hűvösebb, mint Sydney-ben, de még mindig bőven elég meleg a strandolásra. A tél általában enyhe, de gyakran szeles, a hó nagyon ritka.

 

Biztonság

 

St. Kilda környékén nem épp bölcs dolog éjszaka egyedül sétálni, kerüld a parkokat és kerteket is sötétedés után, a King Street éjszakai klubjai környékén sem árt az óvatosság…

 

Látnivalók

 

Ausztrália második legnagyobb városa. Utcáin európai stílusú villamosok csörömpölnek a viktoriánus házak, pompás parkok és teraszos kávézók között. A rácsos szerkezetű város magva könnyedén bejárható gyalog is, megpihenni és hűsölni pedig kiváló a Királyi Botanikus, a Fitzroy és a Carlton kertek.

 

Kevés a kihagyhatatlan látnivaló belülről, de az legalább drága. Jobb, ha sétálsz a belvárosban és a kerületekben, s ülj a bordó villamosra, onnan majdnem mindent megnézhetsz ingyen.

 

Melbourne Múzeum: ha telik rá, ne hagyd ki >> 10.00 AUD

Eureka torony: 88. emeleti panoráma >> 19.50

OldMelbourne Gaol: börtön és vesztőhely >> 29.00

Állatkert: Ausztrália és a világ állatsereglete >> 29.00

Buszos városnézés >> 35.00

Melbourne Cricket Ground: stadion és múzeum >> 28.00

Great Ocean Road: egész napos buszos körutazás, ne hagyd ki >> 125.00

 

Melbourne és Sydney között ádáz a harc, de melbourne-iek abban a megnyugtató tudatban sütkéreznek, hogy kulturális tekintetben valójában verhetetlenek. Sőt, e város a helyszíne az Austral Open tenisztornának és az ausztrál Forma 1 Grand Prix-nek is.

 

A város közelében – egy órányi autóútra - Macedon Ranges világhírű forrásai várják a spa élmények kedvelőit, s Melbourne-ből indul a híres Great Southern Touring Route, amely magában foglalja a régió szenzációs nevezetességeit és látnivalóit: az óceánparti panoráma utakat, bálnamegfigyeléseket, a Tizenkét Apostol szikláit.

 

Melbourne-i hotelek, szállás

 

Melbourne egész évben teli van turistával, a hivatalos főszezon a nyár, decembertől márciusig tart. A csúcsszezon a karácsony. A szezonon kívüli téli hónapokban, májustól júliusig az hotel- és szállásárak nem lesznek nagyon alacsonyabbak. Mérsékelt áru szállást,  hoteleket  vagy hosteleket nem egyszerű találni.

 

  Booking.com  

 

 

Közlekedés 

 

Villamosok, vonatok és buszok járja a várost. Melbourne büszkélkedhet a világ legrégebbi villamos hálózatával, ez a városnézés legjobb módja világon.  A tömegközlekedés elektronikus jegyrendszeren alapul (myki).

 

A bordó City Circle villamossal veheted szemügyre a belvárost és nevezetes látnivalóit – ingyenes! Autóval közlekedni kihívás, sok a villamos, amelynek az út közepén van a megállója, a parkolás drága.

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 55.00 - 65.90 AUD

Skybus a reptértől a városközpontig >> 18.00

3km taxi Melbourne-ben >> 8.90 - 11.90

Villamossal vagy busszal >> 3.60

 

Étkezés 

 

Ha pénztárcát kímélően akarsz étkezni, ne számíts az utcai árusokra, a gyorséttermek vagy a helyi boltok közül választhatsz.

 

Melbourne-be a világ minden sarkából érkeznek bevándorlók, így a világ minden konyhája is megtalálható. Az üzleti negyedben ( CBD ) tedd próbára az autentikus thai konyhát, a Laneways klasszikus bisztróiról és remek éttermeiről híres, a Brunswick negyed a kínai, a Richmond a vietnami, a Fitzroy pedig a spanyol konyhára specializált.

 

Költségkímélő reggeli: pékségek és gyorséttermek >> 6.00 - 10.00 AUD

Költségkímélő ebéd: keress egy pubot >> 8.00 - 15.00

Költségkímélő vacsora: a legtöbb étterem drága a belvárosban >> 10.00 - 20.00

Sör (pint): a helyi olcsóbb, az import drágább >> 5.00 - 9.00

McDonald's Big Mac >> 4.60

 

Vásárlás

 

A Central Business Districtben mindent megtalálni, az egész negyed olyan, akár egy szabadtéri bevásárlóközpont. A művészeti galériák és dizájner butikok a Flinders Lane-en sorakoznak, a retro és vintage ruhákat áruló üzletek pedig a Brunswick, a Smith és a Gertrude Streeten várnak. A Prahran a márkás holmik lelőhelye, a Queen Victoria piacon mindent megtalálsz, ami furcsa és csodás egyszerre, a kis csecsebecséktől az élelmiszeren át a ruhákig.

 

Szórakozás

 

A legjobb élőzenét kínáló klub a Corner Pub Richmondban és a legendás Espy St. Kildában. Az Arts Centre operát és balettet kínál, a The Princess, a Regent, és a Her Majesty's színházak meg show-kat, musicaleket és más modernebb darabokat.

 

A központi tér, a Federation Square modern találkahelyekkel van tele, a Lanewaysen pedig minden megtalálható, a graffitis, barlangos kávézóktól a kifinomultan elegáns bárokig.

 

 

 

Még több információ: www.thatsmelbourne.com.au

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Jes)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: