Tippek & toplisták

Melyik a Föld legmagasabb hegycsúcsa?

A válasz meglepő.

TOP - Ha azt gondolod, tudod, melyik a világ legmagasabb hegycsúcsa, naná, hisz az nyilvánvalóan a Mount Everestnek nevezett dombocska… akkor alighanem meglepődsz: a világ legmagasabb hegycsúcsai hárman vannak, bár mind a három más vonatkozási ponthoz mérten az.

 

Mount Everest

 

Mert a mérés alapja lehet az, hogy a hegycsúcs milyen távolágra van a Föld középpontjától, de az is, hogy milyen távolságra a hegy lábához vagy a tengerszinthez mérten. A versenyben, már ami a köztudatot uralja, a nepáli Mount Everest vezet, hisz vitathatatlanul a legmagasabb a tengerszinthez mérten.

 

A Föld istenasszonya, vagyis tibeti nevén a Csomolungma, 8848 méter magas.  És hiába koptatják évről évre tucatnyian is a csúcsát, a tektonikus mozgásoknak köszönhetően évente 4 millimétert nő.

 

 

Mauna Kea

 

 

De a dolog nem ilyen egyszerű. Mauna Kea szunnyadó vulkánja a Hawaii Big Islandon terpeszkedik, a Csendes-óceánban.  

 

A tengerszint feletti magassága ugyan csak 4205 méter, ámde az óceánban rejtőzködő lábától mérve, a tengerszint alatti részeket is beleértve, 10 200 méter magas, és ezzel a legmagasabb hegy a földkerekségen.

 

 

Chimborazo

 

 

No, de még zavarna ejtőbb a helyzet, ha figyelembe vesszük az ecuadori Chimborazót is, amely 6268 méter magas a tengerszinthez képest.

 

Ha a Föld felszínének azt a pontját keressük, ami a legtávolabb van a Föld középpontjától, és nem feledjük, hogy a Föld nem tökéletes gömb, akkor a Himalája azonnal hátrébb sorolódik. A Föld középpontjától legtávolabb ugyanis az Egyenlítőtől mindössze egy fokra délre fekvő Chimborazo csúcsa van, 6384,4 kilométerre. A Mount Everestnél ez a távolság mindössze 6382,3 kilométer, vagyis a Chimborazo valójában 2168 méterrel magasabb az Everestnél.

 

(Amúgy 19. század elejéig a Chimborazót tartották a Föld legmagasabb hegyének. S innen származik a magyar csimborasszó szóhasználat valaminek a legfelső fokára utalva. Például: „a szemtelenség csimborasszója”).  

 

Tehát, melyik is a legmagasabb és legnagyobb hegy a világon? Nos, mint minden, ez is nézőpont kérdése. De ha szereted meghódítani a világ legmagasabb hegyét, akkor jól teszed, ha mind a hármat megmászod. Biztos, ami biztos.

 

Fotók: wikipedia by Lucag,  wikipedia by Dabit100, ifa.hawaii.edu

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: