Mexico City

Mexikó - Környező hegyeit a szmog miatt ugyan csak ritkán látni, de Mexico City vibráló színei, látnivalói és a mindenütt köszöntő széles mosolyok azonban kárpótolnak.

Mexico City legszebb látnivalói, nevezetességei.

A világ egyik legszennyezettebb levegőjű városa. A környező hegyeket ugyan csak ritkán látni, de a város vibráló színei és a mindenütt köszöntő széles mosolyok azonban kárpótolnak.

 

1. Zocalo

 

A város főtere, egyik oldalán katedrálissal, másik oldalán a kormányzati palotával. A Plaza de la Constitucion, avagy a Zocalo a világ legnagyobb közösségi tere.

 

Templo Mayor  - A tér északkeleti sarkában állt az azték városállam, Tenochtitlan főtemploma és a vallási rituálék központja. 1521-ben a spanyolok lerombolták, s helyére felépítették gyarmati központjukat. Az azték múlt után kutatók sokáig azt sem tudták, pontosan hol lehetett a templom.  Mai fő látványosságát, a nyolctonnás, Coyolxauhqui istennőt ábrázoló korongot találták meg először, munkások bukkantak rá véletlenül 1978-ban. Az itteni múzeumban állították ki, a későbbi ásatások során felszínre hozott hétezer tárgyi emlékkel együtt.

 

Miután megcsodáltad az azték emlékeket, nézd meg a téren a táncosokat is, akik tollakba öltözve forognak a tömjénfüstben.

 

Metropolitan Katedrális - Mászd meg az egyik harangtornyot a pazar panorámáért. A déli toronyban 2007-ben találtak egy időkapszulát, egy kőtömbbe rejtve. Vallásos relikviákat, érméket és pergament helyeztek bele az utókornak, s 1791 május 14-i dátumot véstek rá, ekkor került a helyére a templom utolsó építőköve.

 

Nemzeti Palota  - A nemzeti kormányzat székhelye, s itt kapott helyet a nemzeti kincstár is. A falakat Diego Rivera festményei díszítik, az azték és a spanyol múltról. Az első palotát az aztékok emelték itt, s építőanyagát a spanyolok felhasználták a palota újraépítéséhez, persze miután lerombolták a régit.

 

2. Chapultepec park

 

Mexico City egyik legnagyobb és legnépszerűbb parkja. Hatalmas terület tavakkal, állatkerttel és több múzeummal, köztük az Antropológiai a legvonzóbb. Elképesztően gazdag és egyedülálló a maja és azték gyűjteménye. A parkban álló Chapultepec kastély a mexikói elnök rezidenciája volt 1939-ig. A park szélesebb utjai mentén lelkes árusok hada kínálja portékáit. Hétvégén kedvenc piknikező helye ez a városiaknak. Így hát jobb, ha hétköznap látogatsz ide.

 

► Belépő: 5 $ Nyitva: 09:00-19:00. Hétfőn zárva. Közlekedés: metróval Chapultepecig (7-es vonal). Honlap: www.mna.inah.gob.mx

 

3. Frida Kahlo Múzeum

 

Ebben a kék házban született, élt és halt meg Mexikó híres, feminista festőművésze. A kiállítótermekben bemutatják a tradicionális mexikói ruhákat, amelyeket viselt, Nelson Rockefellertől kapott festőállványát és a kerekesszékét, műlábát és mankóit – Kahlonak gyermekkorában polió betegsége volt, majd tiniként nagyon súlyos buszbalesetet szenvedett, megsérült a gerincoszlopa, számos helyen eltört a karja és a lába.

 

⇒ Itt foglalhatsz Mexico Cityben szállást

 

Harmincöt helyreállító műtétet hajtottak végre rajta, de élete végéig szenvedett a fájdalomtól, és negyvenéves kora körül üszkösödés miatt az egyik lábát is amputálták. A festőnő férjével, a híres művész Diego Riverával élt a házban, s 1937-ben egy ideig náluk lakott Lev Trockij és felesége is. Kahlo és Trockij viszonyát még a férj, illetve a feleség jelenléte sem zavarta.

 

► Cím: Frida Kahlo Múzeum, Londres 247, Coyoacan. Nyitva: 10.00-18.00, keddtől vasárnapig.

 

 

4. Biblioteca Central

 

Az egyetem területén áll a Biblioteca Central tízemeletes épülete, Juan O'Gorman mozaikjaival díszítve. Járd jól körbe, mind a négy fala a mexikói történelem egy-egy állomását ábrázolja. Az északi fal az azték kultúrát, a déli a gyarmati időket mutatja be, a keleti a mai világot ábrázolja, a nyugati pedig a modern Mexikót, s benne az egyetemet.

 

► Fotó és honlap: bc.unam.mx

 

5. Trockij múzeum

 

Trockijék Kahloéktól a szomszédba költöztek. Fényképek díszítik a melléképületeket és golyó ütötte lyukak a hálószoba falát, egy meghiúsult merénylet nyomai 1940-ből. Három hónappal a sikertelen kísérlet után Trockijt meggyilkolták, az íróasztalánál ült, amikor jégcsákánnyal leszúrták. Az asztal és a ház berendezése azóta érintetlen. Hamvait a kertben szórták szét, és itt áll a síremléke is.

 

 Cím: Lev Trockij Múzeum, Rio Churubusco 410, Coyoacan. Nyitva: 10.00-17.00, keddtől vasárnapig. Belépő: $.3

 

6. Jose Luis Cuevas Múzeum

 

Ha nem is érdekel a modern, absztrakt művészet, Cuevas főművére, az atriumban kiállított szoborra érdemes egy pillantást vetned: La Giganta, a női óriás 8 méter magas, 8 tonnát nyom és olyan maszkulin, hogy egyesek szerint inkább férfi, vagy legalábbis hímnő. Ha szeretnéd a művész többi alkotását, felesége műveit és magángyűjteményét is megcsodálni, bóklássz még egy kicsit a házban.

 

 Cím: Jose Luis Cuevas Múzeum, Academia 13. Nyitva: 10.00-17.30, keddtől vasárnapig. Belépő: $2.

 

7. Coyoacan 

 

Hűs, árnyékos parkja tele van kocogókkal, kirándulókkal, piknikező párokkal és mókusokkal.

 

Coyoacan egykor önálló város volt, a spanyol konkvisztádor, Hernan Cortes innen irányította Új-Spanyolországot, amíg a gyarmati kormány Mexikóvárosba nem költözött 1524-ben. Mexico City 1950-ben kebelezte be a kisvárost. Cortes háza műemlék épületek gyűrűjében áll a főtér, a Plaza Hidalgo mellett.

 

A gyönyörű, több száz éves épületek mellett könyvesboltok, kávézók és klubok sorakoznak. Ugorj be egy könnyű ebédre vagy válaszd a házi készítésű fagylaltot – a kukoricás ízesítésű nagyon finom a Nieves de Coyoacanban.

 

 Cím: Nieves de Coyoacan, Plaza Hidalgo 31. Nyitva: 8.00-22.00. Egy gombóc fagyi ára: 1 $

 

 

8. Teotihuacan

 

Mexico City-től 50 kilométerre található a hatalmas kiterjedésű Teotihuacan ősi város és piramisai. Ahol az istenek születtek.  Négyzet alku város középen a széles Holtak útja osztja ketté. Nem tudni pontosan, mely népek alapították a várost. De az első évezred közepén már túljutott a virágkorán, és pusztulásnak indult. Az aztékok már csak a romokat találtak itt.

 

Meghatározó építményeinek egyike a Nap piramis, a harmadik legnagyobb a világon. Tetejéről pazar a panoráma. A kecsesebb Hold piramis vallási táncok színhelye volt.  A Citadella pedig a város mindenkori uralkodójának rezidenciája.

 

 Közlekedés: Mexikóvárosban a Terminal del Norte-ról félóránként indulnak ide a buszok. Nyitva: keddtől vasárnapig 09:00-17:00 között. Fotó és info: adventures-mexico.com

 

 

 

 Még több kép és információ: mexicocity.com

 

(Fotó: flickr.com by Ted McGrath)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: