Mexico City kisokos

Mexico City – Mexikóváros - Minden bizonnyal Észak-Amerika legkedvezőbb árú városa, de mégsem annyira olcsó, mint sokan várják. Ám ha ügyes vagy, mindig megtalálod a megfizethető, de elvárt színvonalú szolgáltatásokat. Segítünk.

Mexico City hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Mexico City tipikus trópusi város, a hőmérsékleti csúcs áprilisban, a nyári esős évszak májusban érkezik. De a hőmérséklet egész évben mégis kellemesebb, mint azt sokan gondolnák. Június és szeptember között esik egy kicsit vagy nagyon, de általában rövid ideig, ez nem teszi tönkre az utazást. A tél általában meleg és nagyon száraz, de az éjszakák se hidegek.

 

Mexikóváros földrajzi magassága miatt szükséged lesz meleg kabátra és pulóverre télen, és a hűvös nyári estéken. A város déli része, mint az egyetemi terület és Xochimilco, sokkal hidegebb, mint a központi része. Nyáron meleg a nap folyamán, és hűvös éjjel. Májustól októberig tart az esős évszak. A rövid szoknya és nadrág nem ajánlott, a helyiek nem nézik jó szemmel.

 

 

Biztonság

 

Mexico Cityben erős a rendőri és katonai jelenlét. De nem lehetnek ott mindenütt. Vigyázz a zsebtolvajokra itt: múzeumok (kívül-belül),  piacok, bikaviadalok, hotel lobbik.  Rablás előfordulhat fényes nappal a zsúfolt utcákon is, turisztikai látnivalók körül és flancos hotelek előtt.

 

Ha egy sereg gyerek vesz körül, jobb, ha odaadod, amit kérnek, és elmenekülsz… a gyereksereget nem tudod elhessegetni vagy legyőzni! Mint a hiénák. És nem fog segíteni senki. Kiabálhatsz: "¡Ladrón!" ("Tolvaj!")  – de ez lehet kockázatos is. Legyen nálad egy kispénzes pénztárca áldozatként. De ne legyen nálad semmi értékes: óra, ékszer, nyílt kamera.

 

 

Hotelek

 

A szállodák az alsó kategóriákban elég neccesek, a felsőbb kategóriák szabványosak. Szinkronban a karibi szállodákkal, a főszezon decembertől április közepéig tart. Pontosabban húsvétig. Júliusban és augusztusban a város és a hotelek zsúfoltak, így ebben az időszakban sok szálloda emeli az árait. A legkifizetődőbb a május, június, szeptember, október és a november, még az időjárás is gyakran a legkellemesebb.

 

  Booking.com  

 

 

 

Látnivalók

 

A világ egyik legnagyobb és legnépesebb városa – és itt található a legtöbb múzeum is. A Zocalo a világ legnagyobb tere, megannyi történelmi múltú épület veszi körül. Köztük a mexikói székesegyház, a Catedral Metropolitana, amely a legnagyobb a maga nemében Dél-Amerikában, s az építészeti stílusok különleges kombinációja. Különleges a belső tere is, oltárai és orgonája.  A Zocalon és a környező utcákban éjjel-nappal pezseg az élet. A földre terített ponyvákon mindenki árul valamit: könyvet, üveggyöngyöket, nyakláncot vagy mágikus rontáslevételt…

 

A Zocalóról nyílik a főváros leghangulatosabb utcája, a Madero. Hajdan az ezüstművesek boltjai sorakoztak itt. A fennmaradt templomokon és palotákon még ma is őrzik a korábbi elegancia nyomait. Itt található a 18. század végén épült kék-fehér színű csempés ház. Orizaba gróf, az építtető azt mondta, hogy a fiának sohasem lesz annyi pénze, hogy be tudja borítani csempével. A grófnak több se kellett, addig nem nyugodott, amíg az egész épületet kívülről be nem burkoltatta Pueblában készült mudéjár stílusú azulejó csempékkel.

 

Antropológiai Múzeum: a város legnépszerűbb látványossága >> 4.10 $

Chapultepec vár: vasárnap ingyenes  >> 4.10

Buszos városnézés: 24 órás hop-on, hop-off városnézés  >> 10.50 $

 

A város jelentős látnivalóinak számbavétele után ülj le, és élvezd a kilátást a Latin Amerika torony magasából. A 43 emelet méter magas torony eddig minden földrengésnek ellenállt. A Madero végén találod.

 

 

A város bájos tava, a Xochimilco a turisták és a helyiek kedvelt piknikező helye. A női nevekre keresztelt bárkákon érdemes egy hangulatos utazást tenni.

 

A fővárostól északra fekszik Teotihuacán, ahol a Nap és a Hold piramist minden Mexikóba látogatónak illik megmásznia. A latin művészet ínyencei látogassanak el a Modern Művészetek Múzeumába, ahol a híres mexikói festő, Frida Kahlo mellett más ismert festők, például Leonora Carrington és Remedios Varo műveit is csodálhatják.

 

 

Étkezés

 

Mexikói látogatásod akkor lesz teljes s korgó gyomrod tele, ha kipróbálod az autentikus mexikói konyhát, néhány tipp: Tacos al pastor, Enchiladas Suizas, Quesadillas. Az a legjobb, ha egy mariachi zenekart is hallhatsz falatozás közben.

 

Az alkalmi ételárusok is gondoskodnak arról, hogy ne kelljen senkinek sem éhgyomorral bámészkodnia. Meg lehet kóstolni a tacót, a ropogós tortillát vagy a tamalét is. Az európai stílusú menük elég drágák.

 

Költségkímélő reggeli: helyi étkezdék, utcai standok   >> 2.00 - 4.00 $

Költségkímélő ebéd: kis helyi éttermek, autentikus ételek  >> 2.40 - 4.80

Költségkímélő vacsora: a jobb éttermek drasztikusan drágábbak  >> 3.61 - 6.41

Sör (0,33 l üveg): a helyi sörök, mint a Corona, olcsók  >> 1.44 - 2.40

McDonald's Big Mac  >> 2.56 $

 

A mexikói családok törzshelye a San Angel negyed hagyományos éttermi világa, ahol mindent betölt a lassan sülő disznóhús, piruló hagyma és párolódó paprika illata. A Polanco negyed éttermei már modern köntösbe burkolják a hagyományos ízeket, és mutatják meg, milyen is a kaktusz vagy a jukka növény íze a modern konyhatechnikával elkészítve. De a legnépszerűbb éttermek a Centro Históricót ékesítik, és kínálnak mindenféle étket a világ minden tájának konyhájából.

 

 

Közlekedés

 

A metró kiterjed és rettenetesen zsúfolt, ahol a vonalai véget érnek, onnan magán és városi buszok viszik tovább az utasokat.  A klasszikus zöld VW-Bogaraknak befellegzett, a hivatalos taxik aranysárga színűek, használd az Intertaxit.

 

A taxis nem csak elvisz, de meg is vár, és nem megy tönkre a pénztárcád.  Újdonság a Metro buszok rendszere, gyorsak, kijelölt sávban haladnak, és vannak narancssárga buszok is, amelyre kizárólag nők szállhatnak fel (zaklatást és tapogatást elkerülendő). A mini buszok bárhol leállíthatók, intésre. Spanyol nyelvtudás ajánlott.

 

Taxi a reptértől a városközpontig  >> 14.50 - 20.10 $

Metró a repülőtérről a városközpontig  >> 0.25

3km taxi Mexikóvárosban  >> 1.20 - 2.00

Metrójegy a városban  >> 0.24 $

 

Csak biztonságos (a szállodából hívott) taxiba szállj, és alkudj meg előre a viteldíjban. Az utcai „banda-taxisok” trükkje: a taxi ajtaját nem lehet bezárni, és egy adott helyen beszállnak a kocsiba a bandatagok, és kirabolják az utasokat. Vagy a taxis elhagyott helyre viszi az utasokat, ahol kirabolja, majd otthagyja őket.

 

 

Vásárlás

 

A 12 tömböt  átfogó Zona Rosa üzletei antikvitásokat, ékszereket és ruhákat kínálnak: válaszd a nagy ezüst-lógókat, remekbeszabott bőrdzsekiket vagy a színesre festett kerámiákat. A város piacain szerezheted be a legfrissebb élelmiszereket és a háztartási cikkeket. A Mercado de la Merceden, amely végigkanyarog a történelmi városközponton, utcai árusok tömege árul trópusi gyümölcsöt, fűszert és színes sálat meg asztalterítőt.

 

A legtöbb városban pazar piacok várják a szuvenírt kereső utazót, Mexico Cityben a hetente megnyíló Bazar del Sabadón például remek kézimunkákat árulnak. Ugyancsak a fővárosban a Polanco negyed ékszer- és bőrárukínálatáról híres, de itt találod a legjobb szivarboltokat és designer butikokat is.

 

[Kitekintés: A legszebb ezüstékszerek a Mexikó ezüstfővárosának is nevezett Taxcóban várnak, a művészet szerelmesei Mexico Cityn kívül Oaxaca, Puerto Vallarta és San Miguel de Allende galériáiban juthatnak hozzá remek műtárgyakhoz.  Az ezüst ékszeren és a mexikói kalapon kívül különleges és meseszép mexikói kerámiát és edényeket is vehetsz, s a Pueblában készült étkészletek is nagyon keresettek és kedveltek.]

 

 

Szórakozás

 

A Plaza de Garibaldin mariachi zenészek szolgáltatják a hangulatos talpalávalót, a hagyományos bolerótól a mexikói lakodalmas zenéig, miközben a népes vendégsereg a szabadtéri kávézók asztalainál iszogat. A legügyesebb táncosok a Ballet Folklórico de México színpadán láthatók, ahol rendszeresen adnak elő tradicionális mexikói táncokat.

 

 

 

► Még több kép és információ: mexicocity.com

 

(Fotó: flickr.com by Felix E. Guerrero)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: