Tippek & toplisták

Tíz okos érv, miért utazz vonattal

Tipp - Nem is gondolnád, vagy már elfelejtetted, mennyivel vonzóbb és olcsóbb lehet egy út vonattal megtéve. Hogy miért?

Mi az előnye,  ha vonattal utazol.

1. A vonatok egyre inkább költségkímélő alternatívát kínálnak a repülőgépekkel szemben, különösen viszonylag kis távolságon, és azokon a területeken, ahol sűrű a vasúthálózat és a menetrend… Több vasúttársaság jelentős kedvezményt kínál családosoknak, gyerekeknek és időseknek. Okosan tájékozódva olykor 40-50 százalékkal is olcsóbb lehet a vonattal való utazás, ráadásul nem a fellegek felett a szép tájakon, városokon átsuhanva…

 

2. Ugye senki se érti igazán és senki se magyarázza meg, miért is olcsóbb hétfőn a repjegy, mint szerdán, és mitől olcsóbb, ha három hónappal előbb vesszük, mint ha egy héttel az indulás előtt…a vasúti jegyek ára stabil és előre kalkulálható.

 

3. Kivéve a hosszú távú és ritka járatokat, ha lekésed a vonatot, akkor mehetsz a következővel - ugyanazzal a jeggyel. A távolsági járatok esetében olykor elég a helyjegyet újraváltani. És nem kell megfizetned az utolsó pillanatos szélsőségesen drága árat.
 
4. A repülőtársaságok súlyra, darabra korlátozzák a szállítható csomagokat. A vonatok nem. Ha mégis, a többszörösét teszik szállíthatóvá, mint a repülőgépek.

 

5. Míg a repülőjáratokhoz két órával korábban kell érkezni, felszálláskor kinyomják a fogpasztatubusod és levetetik a cipőd… addig a vonathoz elég 15 perccel az indulás előtt megérkezned, és nincs se macera, se felesleges szóváltás. Se túlkönyvelés.

 

6.  Míg a repülőterek a város határán túl fekszenek, és a bejutás néha igencsak körülményes, addig a vonatok többnyire a belvárosba érkeznek. S az utazó, ahelyett, hogy vonatra szállna vagy drága taxit fizetne, amúgy is kimerülten az utazástól, metróval vagy olcsóbb taxival néhány perc alatt a szállodájában lehet.

 
7.  A vonatoknak kedvezőbb az energiahatékonysága, barátságosabb a károsanyag kibocsátása. Ez azt is jelenti, hogy ez a közlekedési ágazat kevésbé sebezhető az üzemanyagárak emelkedése által – így a vonatok viteldíja viszonylag stabil egy instabil gazdaságban is.
 
8.  A vonatozás az egyik legkevésbé stresszes utazási forma, nagyobb a lábtér, kényelmesebb és szélesebb az ülés, akár fel is állhatsz, sétálhatsz, mozoghatsz, és nem csak akkor, ha a mozdonyvezető, felkapcsolva egy lámpát, erre engedélyt ad.
 
9. Van valami üdítően hagyományos a vonatozásban. Az éjszakák is nyugodtabbak és kényelmesebbek, az étkezőkocsik hangulatosak, s még az útitársakkal is lehet beszélgetni – kényelemesen, egymás felé fordulva – netán kártyázni vagy épp a tájat csodálni.

 

10. Egy repülőgép nem tesz mást mint A-ból B-be szállít, és fogalmad sincs, mi történik a világon ez alatt. A vonat élőképet ad a világról, miközben kényelmesen hátradőlsz és szürcsölöd a teád…

 

(Fotó: glacierexpress.ch)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: