Monument Valley

USA - Csak amikor megérkezik az ember az Emlékhelyek völgyébe (Monument Valley) jön rá, hogy a vadnyugatról alkotott képét valójában ez az egyetlen völgy s néhány szikla formálta és uralta.

Monument Valley, az USA egyik legszebb látnivalója.

Ehhez hasonló táj másutt is akad, de sehol nem ennyire koncentrált és letisztult.

 

Az Emlékhelyek Völgye (Monument Valley) a navajo kultúra erődje maradt, nem tette tönkre a turizmus – bár a filmkészítők itt sereglettek már Hollywood első napjaitól kezdve - John Ford ezen a helyen tette híressé John Wayne-t…

 

A legnagyobb és leginkább lenyűgöző a monolitok közül a két Mittens, egyik a Kelet, a másik a Nyugat, középső szikláikból egy szilánk áll ki. A kettő közül a hatalmasabbik 1000 láb magasra emelkedik, talapzatát a futóhomok ostromolja.

 

Bár útpénzt nem szednek, s navajók nem bujkálnak a sziklák mögött, mégsem érdemes egyedül kóborolni itt, mert a vándor maga is emlékké válhat.

 

 

A meredek hegyeket szabadon meg lehet tekinteni, az US-163-as út mentén magasodnak, de egy négymérföldes kitérővel az Emlékhelyek Völgye Törzsi Parkba (Tribal Park) juthat az utazó, s itt akár el is időzhet jó néhány órát.

 

A navajók által vezetett dzsip és lovagló túrák ajánlottak; a két órás dzsip túra 20 dollárba kerül, ha a látogató központja melletti istállóktól indul, és egy kicsit többe, ha a Goulding s Lodge-ot is beiktatják a programba.

 

Meg lehet állni olyan mozi helyszíneken, mint a Totem Pole, amely oszlop tetején Clint Eastwood néhány veszélyes pillanatot élt át a The Eiger Sanction filmben…

 

 

 

Még több információ: navajonationparks.org

 

 

(Fotó: flickr.com by Wolfgang Staudt, shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: