Moszkva

Oroszország - Moszkva a turisták számára még mindig jórészt feltáratlan. Kreml, Blazsenij székesegyház, Tretyakov Galéria a hívószavak. Amúgy eléggé frusztráló is tud lenni. A közlekedés olcsó és a látványosságokért se kérnek sokat. Az étel és ital nem okoz anyagi problémát, ha bírod a helyi ízeket, és a tisztaságra sem vagy túl kényes.

Moszkva hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Moszkvában nagyon szép az idő májustól szeptemberig, a nyár meleg és enyhén esős. A tél azonban  hideg és fagyos, erősen havas időszak novembertől márciusig tart.

 

 

Biztonság

 

A hírhedt orosz "maffia" nem jelent komoly fenyegetést a külföldi látogatók számára, áldozataik belföldi oligarchák. Óvakodj a zsebtolvajoktól és kerüld a részeg barátkozókat. Tartsd magad távol a kábítószertől és a prostitúciótól, egyrészt illegális, másrészt megbízhatatlan.

 

 

Moszkvai hotelek és szállás

 

Moszkva infrastruktúrája megannyi kivetnivalót hagy maga után. Elsősorban üzleti város, több elegáns és drága szállodával. Jobb hotelekben az árak az égbe szöknek. De a kevésbé színvonalas hotelek és szállások is foglaltak jószerivel egész évben.

 

  Booking.com  

 

 

A főszezon májustól szeptemberig tart, a többi hónapban olcsóbban juthatsz  hotelszobához, már ha jól bírod a fagyot és hideget.

 

 

Látnivalók

 

Moszkva látnivalói közül a Kreml és a hagymakupolás Blazsenij székesegyház ikonikus értékű. A Tretyakov Galériában orosz remekművek sora vár.  A metró pedig elképesztően gazdagon díszített, megéri egy kicsit bámészkodni ott, alant.

 

Kreml: egy felfedező vezetett túra >> 350,00 RUB

Tretyakov Képtár: orosz képzőművészeti kincstára >> 300,00

Puskin Szépművészeti Múzeum: nyugati művészet >> 300,00

Gorkij Park: híres vidámpark >> 80,00

Vörös tér: kisebb mint gondolnád >> free

Blazsennij Székesegyház: vakítóan szép hagymakupolák >> 100

Kolomenszkoje Park: egykori cári birtok, fapalota, piknik >> 175 RUB

 

Vörös Tér. Tanulta vagy tudja, netán meglepi. E tér a krasznaja = vörös nevet nem a bolsevik forradalomtól kapta! Igazi jelentése: gyönyörű, az orosz vörös szó ugyanis a gyönyörűből származik. Éjszaka káprázatosan szép, a tornyok vörös lámpái világítják be az óriási teret. Kreml. Nagyon kevés oly épület van a világon, amely hasonló fontossággal bír, mint a Kreml Moszkvában. Oroszország hatalmának szimbóluma a 15. század óta. Csütörtökön zárva. Boldog Vazul katedrálisként kevesen ismerik - Vaszilij Blázsennijként azonban mindenki beazonosítja az ősi Moszkva jelképét. A katedrális nyolc, hagyma alakú kupolája (a Kreml után) Oroszország másik jellegzetes szimbóluma.  Amikor az oroszok végső győzelmet arattak a tatár ősi ellenségük felett, Rettegett Iván elrendelte, hogy építsenek kőtemplomot. A legenda szerint az olasz építészt a cár megvakíttatta, nehogy valahol még szebb templomot tervezzen.


Donszkoj kolostor. Lenyűgöző emléke a 16. századi orosz építészetnek és művészetnek.  Új Szűz Zárda és temető Rendkívül jól szemlélteti a 16. és 17. századi építészeti stílusváltást. A temetőben Oroszország neves irodalmi, politikai, katonai alakjai nyugszanak. (1. Novodevicsi Projezd.) Puskin Szépművészeti Múzeum. A Szentpétervári Ermitázs után a második legnagyobb szépművészeti múzeum Oroszországban. (Ul. Volkhonka 12.)  Tretyakov Képtár. Oroszország nemzeti művészetét felvonultató múzeum. (Lavrushinszki Pereulok 10.)

 

 

Étkezés

 

Moszkvában éjjel és nappal bármikor és bárhol lehet meleg ételhez jutni. Kóstold bátran: borscs vagyis céklaleves, kulebiaka, vagyis különféle halakból, kemény tojásból, rizsből, hagymából, kaporból álló keverék vajastésztában megsütve. A tabaka csirkés tájjelegű étel. No és füstölt tokhal, enyhén sózott lazac, kaviár, kása, meg töltött pirog...  Az angol nyelvű menük jellemzően hihetetlenül drágák.

 

Reggeli: ott ahol s ahogy a helybéliek >> 90,00-180,00 RUB

Ebéd: az olcsó helyi éttermek zavarba ejtőek >> 90,00-240,00

Vacsora: vagy drága vagy lerobbant éttermek zöme >> 180,00-450,00

Sör (0,4): hely sörök mindenütt >>    60,00-120,00

McDonald's Big Mac: ésszerű és elérhető >> 75.00

Vodka (0,5 l palack): üzletekben még elég olcsó >>    90,00-200,00 RUB

Shinok, (2 ul. 1905 Goda, Moszkva) Vacsorázott már valaha úgy, hogy egy ló bámulta, miközben evett? Nos, a shinok igazi különlegességgel várja, ez az orosz-ukrán GasztroDisneyland. A vacsoraterem egy igazi farmmá van kialakítva, az állatokkal, használati tárgyakkal, takarmánnyal. A belső tér mégis mentes azon piszoktól s szagoktól, amelyek egy ilyen farmot jellemeznek. Mivel az ételek nem ismerősek, nyugodtan érdeklődhet a pincéreknél, akik nagyon segítőkészek. Nyitva tartás: nonstop.

 

Aktuális árak ⇒ Moszkva

 

 

Közlekedés

 

A moszkvai metró önálló látnivaló, ráadásul 90 másodpercenként jönnek a szerelvények, kissé zsúfolt. A világ egyik leghíresebbje. 1935-ben nyitották meg, az állomásokat úgynevezett közösségi termeknek tervezték: csillárokkal, gravírozott üvegekkel, rózsaablakokkal, mozaikokkal díszítették. Az metróhálózat több mint 200 kilométer hosszú, naponta 8-10 millió embert szállít. A moszkvai metró a gazdaságilag nehéz időkben is megtartotta presztízsét, csúcsidőben 50 másodpercenként fut be egy szerelvény. A villamos a metró után a legjobb, a megállók mindig a járdán. A három legjobb villamosvonal (A, 3 és 39) felér egy városnézéssel. A trolibuszok kiszámíthatatlanok, a buszok kevésbé kényelmesek. 

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 1,200.00 - 2,200.00 RUB

Aeroexpress vonat a városközpontig >> 300,00

3km taxi Moszkvában >> 115,00-170,00

Metró >> 26,00 RUB

 

A minibusz-taxik viteldíja változó, de általában olcsó,  ha le akarsz szállni, kiálts: stop! A vezetők gyakran meggondolatlanok és nincsenek biztonsági övek. A taxit felejtsd el, hiénák.

 

 

Egészség

 

Az orosz egészségügyi ellátás hullámzó, a személyzet sem beszél általában angolul. A Botkin Városi Kórház és a City Hospital No. 1 a jobbak közé tartozik. A magánklinikákon magas színvonalú az ellátás – magas áron.Vészhelyzetben lépjen kapcsolatba a magyar konzulátussal. European Medical Centre (310 Vtoroy Tverskoy-Yamskoy Pereulok 10.) : mindenféle problémával lehet hozzájuk fordulni, angolul és franciául beszélnek, és a gyógyszertárban francia gyógyszereket tartanak. Köss mindenre kiterjedő biztosítást. Vigyázz az utcai étkezésre és italozásra. Minőségi palackozott vizet igyál és tarts magadnál wc-papirt.

 

 

Vásárlás

 

A leginkább keresett szuveníreket: matrjoska babát, szőrös kalapot meg lakkozott dobozokat mind megtalálni a szabadtéri Izmajlovszki piacon. Hétvégén érkezz korán, de hagyj meg egy kis rubelt az orosz porcelánra vagy a legfinomabb kaviárra és vodkára az Eliszejev gourmet-boltban. A GUM áruház kristállyal díszített folyosói igazi vásárlóparadicsomba röpítenek, már csak sétálni is megéri itt.

 

 

Szórakozás

 

A legendás moszkvai Nagycirkusz ma is parádés előadásokat tart, medvékkel, akrobatákkal és bohócokkal, ahogy kell. Világklasszis balettet és operát nézhetsz a moszkvai Nagyszínházban, klasszikus zenei koncerteket pedig a Csajkovszkij Hangversenyteremben és a Moszkvai Konzervatóriumban hallgathatsz.

 

 

 

Még több információ: moscow.info

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Steve Jurvetson)

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: