Mount Everest

Kína-Tibet - 8848 méter magasra tör a tibeti nevén Harmadik Istennő, vagyis a Csomolungma.

Mount Everest, a világ teteje és a legmagasabban fekvő templom, Rongbuk monostor.

Az Everest Alaptábor Tinggri városán át közelíthető meg. 30 kilométerre a várostól indul a 78 kilométeres trekkingösvény a táborhoz, de a bázis a nyári hónapokban gépjárművel is megközelíthető.

 

2010-től a kínai kormány engedélye szükséges a meglátogatásához. A lhasai utazási irodákban lehet autót, sofőrt és tolmácsot is bérelni.

 

Aki nem vállalkozik a Mount Everest meghódítására, az felkeresheti a világ legmagasabban fekvő templomát, a Rongbuk monostort, tíz kilométerre a tábortól, amely 5100 méter magasban emelkedik. Azt mondják, innen nyílik a világ legdrámaibb panorámája, ahogyan az aprócska monostor mögött magasodnak az óriási, hófödte hegycsúcsok.

 

A monostorban harminc monk és ugyanennyi apáca él. A templomot körös-körül sziklába vájt remetelakok övezik, amelyekben több mint négyszáz éve meditálnak a hívők. A falakat és köveket mindenütt szent írások és imák díszítik, a monostor falain pedig rendkívüli falfestményekben gyönyörködhet a látogató. A turistákat egyszerű vendégház és egy aprócska, hangulatos étterem várja.

 

A monostortól délre húzódik a Rongbuk gleccser, amely vakító fehéren csillog a hegycsúcsok között, de sajnos már nem a régi pompájában, területe a globális felmelegedés miatt riasztóan gyorsan csökken...

 

 

 

Túrák:  www.explorersweb.com/everest_k2

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Göran Höglund)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: