Mumbai

Mumbai  - avagy régi nevén Bombay teljesen megőrült, így érzed majd, amikor megérkezel a városba, és ez az érzés soha nem is fog elmúlni. Közel húsz millióan lakják, de az infrastruktúrája azért hagy némi kívánnivalót maga után. Mivel a város üzleti központ, elég nehéz mérsékelt árszabású szállodát találni.

Mumbai (Bombay) praktikus tudnivalói, árakkal.

A közeli Colaban nagyobb szerencsével járhatsz, és kellemesebb is a környezete. A szállodákat kivéve a legtöbb dolog itt meglehetősen olcsó. Az utcai étkezés fillérekből megoldható, az éttermek se sokkal drágábbak. A látnivalók pedig szintúgy ingyenesek vagy nem kerülnek sokba.

 

Biztonság

 

Mumbai közbiztonsága átlagos, sokan segítenének néhány rupiáért, nehéz lerázni őket… a nők számára jóval biztonságosabb ez a város mint Delhi. Sok a zsebes, csaló, szélhámos…valamiből meg kell élniük.

 

Időjárás

 

A trópusi Mumbainak meglehetősen szokatlan az éghajlata. Néhány hónap nagyon is kellemes, más hónapok lidércesek az utazó számára. Az esős évszak június közepétől szeptember közepéig tart, különösen a július és az augusztus megterhelő.

 

A várost rendszeresen elárasztja a trópusi eső, még a közlekedés is leáll, jobb távol maradni ebben az időszakban. A páratartalom szinte fullasztó. A tél meleg, száraz és kellemes. Decemberben és januárban alacsony a páratartalom és jólesően hűvösek az esték. Az április és május a legmelegebb hónap, ha nem esik is megterhelő a páratartalom. Utazásra a novembertől márciusig tartó időszak a legalkalmasabb.  A júliust és augusztust felejtsd el.

 

Mumbai hotelek, szállás

 

Mumbai / Bombay megdöbbentően drága a legtöbb ember számára, és év közben sem változnak a szállásárak. Az abszolút főszezon a karácsonyi szabadságolási időszak. A főszezon a szállodák tekintetében decembertől márciusig tart - a száraz évszakban. Májustól októberig lehet, hogy kedvezőbb áron foglalhatsz szállás, de bezavarhat a monszun. A várost elsősorban az üzleti utazók uralják, ezért nem hatnak jelentősen az árakra az évszakok. A legjobb, ha csak pár napot maradsz a városban aztán vedd az irány másfelé…

 

  Booking.com  

 

 

Közlekedés

 

Az auto-riksákat kitiltották a város centrumából, amúgy is COPD-kockázat egy hosszabb utazás…a taxi a legjobb közlekedési mód, de előre állapodj meg, és nézd meg azt is, elindították-e a taxiórát (bár még így is tudnak csalni),  ha a végén vita van, hívj rendőrt… Biztonságos taxik, telefonon rendelhetők: Meru Cabs és Gold Cabs. A tömegközlekedés eléggé bonyolult és fáradtságos a hatalmas tömeg miatt. 

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 8.95-13.42 $
3km taxi Mumbaiban >> 0.96-1.28
3km auto-riksa utazás Mumbaiban >> 0.34-0.45
Komp Elephanta Islandra >> 2.68 $
  

 

Látnivalók

 

Tele van álmodozókkal és keményen gürcölőkkel, divatos sztárokkal és gengszterekkel, kóbor kutyákkal és egzotikus madarakkal, művészekkel és milliomosokkal. Itt a legtermékenyebb a filmipar, itt van a kontinens legnagyobb nyomornegyede és a világ legdrágább otthona. 

 

Gettómilliomos nyomornegyed túra >> 17.90 $
Elephanta sziget: egy órás hajókázás >> 5.59
Crawford Market: mi szem s zseb ingere  >>  free
Dhobi ghat: a világ legnagyobb szabadtéri mosodája >>  baksis
Mani Bhavan Gandhi Múzeum: Mahatma Gandhi egykori otthona >> 0.20
Nehru Centre: kiállítás és híres planetárium >> 1.10 $
 

 

Étkezés

 

Egy olyan városban, amely folyton mozgásban van, az utcai árusok is mindig találnak vevőt a finom harapnivalókra, így azok mindig frissek, szóval vegyél bátran. A Fort üzleti negyed éttermeiben válaszd a goai curryt, Colabában pedig a friss kebabot. A jelenlegi és feltörekvő filmsztárok Bandrában és Juhuban ebédelnek, itt európaiasabb az éttermek kínálata. 

 

Reggeli utcai árusoknál jó helyi ételek, olcsón >> 0.89-3.36 $
Ebéd utcai standokon, alkalmi éttermekben >> 1.12-4.47
Vacsora a  Chowpatty Beachen érdemes >> 1.34-6.71
Sör (pint) az árak erősen különböznek >> 1.34-4.92
McDonald's McVeggie Burger >> 1.12
McDonald's Chicken Maharaja csirke burger >> 1.68 $ 

 

De ne feledd: főzve, sütve ...de mosva kevés, még ha  palackozott vízzel is. Óvakodj a jégkockáktól is. De amúgy az utcai étkezdék is vonzóak, ha megnézed, friss-e és át van sütve, amit eszel.

 

Aktuális árak Mumbaiban

 

Egészség

 

Köss körültekintő és magas értékhatárú biztosítást. Kötelező védőoltást nem írnak elő a hatóságok, azonban a Hepatitis A elleni védőoltás javasolt. Jó szolgálatot tehet valamilyen szúnyogriasztó, illetve néhány alapgyógyszer hasmenésre.

 

Vásárlás

 

Colaba városrész a dizájner butikok lelőhelye, ahol a top indiai tervezők, mint Tarun Tahiliani, legújabb kollekcióit vásárolhatod meg. A rockos pólókat és tapadós farmereket, akárcsak a helyi fiatalok, a Linking és a Hill Roadson találod, a külvárosi Bandra körzetben.

 

A Kala Ghoda negyed a helyi művészek galériáinak ad otthont. Amit semmiképp se hagyj ki, azok a hagyományos utcai piacok: a régi Bollywood-poszterek aranybányája a Chor bazár, az aranyholmikat pedig a Zaveri bazárban szerezheted be a legjutányosabb áron.

 

Szórakozás

 

Bandra és Colaba koktélbárjai és klubjai a legfelkapottabbak, Juhu klubjaiban pedig esélyed van bollywoodi szupersztárokba botlani. Persze a szélesvásznon biztosan láthatod őket, ha beülsz egy óriási mozi-komplexumba, például az art deco Regal Cinemába Colobában.

 

 

 

Még több információ:  mumbai.org.uk

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Trey Ratcliff)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: