Müncheni kisokos

Németország - München nyitott város, sok az érdekes, de ingyenes vagy nagyon olcsó látnivaló, ez némileg segít alacsonyan tartani a költségvetésed. Ha megéhezel, minden utcasarkon lelsz egy standot, amely német kolbászkákat (wurst) árul.

München hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

A biztonsági kockázat összességében egyelőre alacsony. De messzire kerüld a demonstrációkat. Erőszakos bűncselekmény ritka Münchenben, de előfordulhat, jellemző a zsebtolvajlás.  Ittas fiatalok hajlamosak zaklatni a külföldieket, főleg ha eltérő a bőrszíne, de nem jellemző.

 

Időjárás

 

München nagyon vonzó város, de nem mondható, hogy egész éven át kellemes is lenne. Nyáron jó az idő, kisebb felhőszakadásokkal megszakítva. Oktoberfest idejére, szeptember közepén a levegő lehűl, így a kabát vagy pulóver nem nélkülözhető. A tél elég hideg, és a mérsékelt havazás sem ritka.

 

Müncheni hotelek és szállás

 

Oktoberfest idején dupla, tripla hotelárakkal számolhatsz, erre az időszakra jobb, ha jó előre foglalsz szállást. A főszezon áprilistól szeptember közepéig húzódik, a szezonon kívüli időszak novembertől márciusig tart.

 

  Booking.com  

 

 

München fontos üzleti és kereskedelmi város, így gyakori, hogy sok középkategóriás szállodát lefoglalnak a nagyobb eseményekre.

 

Látnivalók

 

A Deutsches Múzeumot ki ne hagyd - csupa tengeralattjáró, repülő, műszaki csoda.

 

A Marienplatz a város lüktető centruma: itt áll a Régi Városháza és a Szt. Péter-templom – s néhány lépésnyire a zöldsisakos Frauenkirche. Harangjainak zúgása örvendező túláradás, pedig a bejáratánál otthagyta az „ördög a lábnyomát“. Münchenben se szeri, se száma a szabadtéri templomoknak, vagyis a sörkerteknek, ahol Löwenbräut vagy Hofbräut csapolnak. De a kaját magadnak kell vinned ! És szabad.

 

Közlekedés

 

A városközpont egy hatalmas gyalogos övezet valójában, nem is kell igazán metróra, buszra szállnod. Távolabbra földalattival a leggyorsabb (U-Bahn), modern és kiterjedt hálózat, közlekedési csomópont: Marienplatz, U-Bahn és S-Bahn keresztezik egymást. Egy jeggyel mindenre felszállhatsz. Vigyázz, a járdaszéli kerékpárutakon nem tűrik a gyalogosokat...

 

Aktuális árak ⇒ München

 

Étkezés

 

München csupa jó evés és jó ivás. Keress egy faburkolatú kocsmát az Altstadton, rendelj egy weißwurst-t (borjúhús kolbász, húzd le a héját, tunkold édes mustárba) és ne hagyd ki a csülköt (Schweinshaxen) savanyú káposztával.

 

Szórakozás és éjszakai élet

 

Az Oktoberfest őrülete lengi be München joviális sörházait egész évben. A Hofbräuhaus mindig tömve van turistákkal és helyiekkel, miközben a banda német népzenét játszik, és drindlibe öltözött pincérnők köröznek a sokliternyi búzasörrel.

 

A gesztenyefák övezte Hirschgarten és az Augustiner Bräu sokkal nyugodtabb és kevésbé zsúfolt hely, de aki inkább koktélozna, az a németes precizitással kevert itókákat Schumann American Barbefore-jában keresse, aztán irány Schwabing egyik jazz-klubja vagy az ultra-exkluzív P1 Club táncparkettje. Ha komolyzenei ínyencségre vágysz, foglald le jó előre a Bavarian State Opera előadását a Nemzeti Színházban.

 

Vásárlás

 

A legfrissebb termékeket reggel szerezheted be, ha a Viktualienmarkt felé igyekvőkhöz csatlakozol, aztán megpihenhetsz egy laktató késői reggelire, azaz Frühschoppenre, ahogyan a helyiek teszik: fehér wursttal, pereccel és fehérsörrel. A Maximilianstrasse s a közeli Fünf Höfe a dizájnerek világába kalauzol, a Gärtnerplatz és a Schwabing művészbutikokkal és galériákkal van teli, de a helyi kreativitás fellegvára a Bayerischer-Kunstgewerbe-Verein, minden tekintetben.

 

Az évszázados múltú Dallmayr osztrigája és pezsgője nagyon müncheni, ahogyan a Loden-Frey dirndlijei (a ruha, amit a bajor nők ma is viselnek) és feszes bőrnadrágjai is.

 

 

 

Még több információ: muenchen.de

 

 

 

Michael Siebert képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(11)
Pozitív értékelés (11) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: