Nápolyi kisokos

Olaszország - Nápoly rácáfol arra a közkeletű felfogásra is, hogy minél délebbre mégy Olaszországban, annál olcsóbb az élet…

Nápoly hasznos tudnivalói árakkal.

Nápoly hírneve elég ambivalens az utazók körében, hiszen lenyűgöző és teljesen eltér az olasz északi városok világától, de a sok szemét és sztrájk kissé megkoptatta a vonzerejét. Ez az a város, ahol érdemes letérni a kitaposott ösvényről...

 

Biztonság

 

Ne feledd, a város központját nem a gazdagok lakják, kissé kopottas és elszegényedett. A maffia nem rád utazik, de a zsebesek és tolvajok mindenkire, akin látszik is, hogy turista. Ugyanazok az óvatosságok kötelezők itt is, mint más nagyvárosokban. Nápoly amúgy rendkívül szép és szelíd, és segítőkész.

 

Időjárás

 

Nápolyban meglehetősen enyhe az éghajlat egész évben, köszönhetően a Földközi-tengernek. A nyár egy kicsit párás napközben, de az éjszakák kellemesen hűvösek. Május és augusztus az esők hava, okosabb elkerülni.

 

Nápolyi szállás és hotelek

 

A nápolyi szállások és hotelek főszezonja májustól szeptemberig tart, de az árak máskor se sokat apadnak,  legfeljebb az év első három hónapjában mérsékeltek. Igaz, a hotelek és szállások általában sokkal olcsóbbak, mint máshol, de a színvonal is alacsonyabb, akadnak környékek, ahol vétek szobát kivenni.

 

  Booking.com  

 

 

Mivel a  szállodák minősége igen változó, ezért érdemes nagyon alaposan tájékozódni.

 

Közlekedés

 

Nápoly tömegközlekedési rendszere: metró, villamos, busz, elővárosi vonatok és a siklók.  A jegy érvényes a 90 percig minden tömegközlekedési eszközre.  Hivatalos taxik fehér szintek (Napoli, Cotana) a többit kerüld, itt is légy éber.

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 18,00-24,00 €

Alibus Shuttle busz városközpontig >> 3,00

Busz a repülőtérről városba >> 1,10

3km taxi Nápolyban >> 5,50-9,00

Metró, villamos, sikló, busz jegy >> 1,10 

 

Látnivalók

 

A Castel dell'Ovo ma az ifjú házasok fényképeinek háttere, a tömött, tengerparti erődítmény megőrizte a római oszlopokat, több korai középkori termet és a börtönt is. Hajdan s állítólag, itt állhatott a lakomáiról elhíresült Lucullus villája.

 

A közeli Castel Nuovo diadalkapuja pedig a város legszebb reneszánszkori emléke.  A vas és üvegszerkezetű, árkádos Galleria Umberto a múlt század végén milánói mintára épült. Egykor népszerű találkozóhelyvolt, de fényes üzletei megkoptak, s inkább csak átjáróként forgalmas.

 

Museo Nazionale Archeologico: fontos régészeti múzeum >> 6.50 €

Museo Nazionale di Capodimonte népszerű művészeti múzeum >> 7,50

Pompej: a városon kívül, vonat visz oda, de kihagyhatatlan >> 11,00

 

A Santa Chiara az Anjouk családi templomaként épült, ma a város egyik legismertebb műemléke a hozzá csatlakozó kolostorokkal együtt. A kolostor mázas majolikatéglákkal kirakott udvara elbűvölő.

 

Nápoly belvárosának több pontjáról is jól látható a környék őrszeme, a Vezúv. Két csúcsa közül a bal oldali a Monte Somma, a jobb oldali a Vesuvio.  Bár az utolsó kitörése 1944-ben volt,  világ legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon. A Vezúvra egy darabig autóval is feljuthatsz, innen libegő visz tovább. Egy Pompeji látogatás a kirándulás fénypontja lehet, viszonylag olcsón, s más látnivalók belépti díja sem ésszerűtlenül magas.

 

Étkezés

 

Nápoly az eredeti pizza hazája. Eredeti Margherita: paradicsommal, bazsalikommal és friss mozzarellával. Keresd fel a Pizzeria Brandi-t (Plebiscito tér közelében), ahol a "pizza Margherita" született. Könnyű találni jó pizzériát, csak ne a turistákra hagyatkozz.

 

Költségkímélő reggeli: nem lesz nehéz dolgod >> 3,00-5,00 €

Költségkímélő ebéd: pizza, hagyományos és  elég olcsó >> 4,00-7,00

Költségkímélő ebéd: ha nem a városközpontban >> 6,00-10,00

Pizza: egyszerűtől a bonyolultig >> 4,50-8,00

Sör (0,33 l üveg) helyi lager >> 2,50-4,00 

 

Aktuális árak ⇒ Nápoly

 

Pizza

 

A nápolyiak nagyon szeretnek enni, és nagyon szeretik a tradicionális, helyi étkeket. A tengeri fogások és a pizza uralja a legtöbb étterem palettáját, s a legfinomabb nápolyi pizzát a történelmi negyedben veheted meg.

 

Ha már Nápolyban jársz,  a pizzát semmiképp se hagyd ki! Az eredeti nápolyi pizza az egyik olyan étel, amit életében egyszer mindenkinek meg kellene kóstolnia: a paradicsomot a Vezúv lankáin érlelik, a mozzarellát a campaniai bivaly tejéből készítik, a liszt helyi, és az elkészítésének fortélyai generációról generációra öröklődnek tovább egy-egy családban.

 

A jók közül a legjobbak a helyiek szerint: a Mattozzi, a Pizzeria Da Michele, a Pizzaiolo del Presidente, (ahol a séf Bill Clintonnak is sütött pizzát, és erről az eseményről nevezték el az éttermet is), a Starita, a Pizzeria Di Matteo, a Sorbillo és a Trianon da Ciro – az első és az utolsó kettő garantáltan vezúvi paradicsomot és buffalo mozzarellát használ.

 

A legfinomabb édességet pedig a történelmi kávézóban, a Pasticceria Scaturchióban keresd, amely a krémes likőrrel töltött csokimedáljáról (Ministeriale) is híres, vagy a szintén közkedvelt Pasticceria Attanasióban. A fagyi imádók ne hagyják ki a legfinomabb gelatót áruló Gelateria G. Mazzarót.

 

Vásárlás

 

Dizájner ruhákat és kiegészítőket, antik és kézzel készített termékek sokaságát vásárolhatod meg Nápolyban, jutányosan. A Via Poerio és a Piazza dei Martiri a nagynevű olasz tervezők holmijainak lelőhelye – van itt Valentino, Versace, Prada, Salvatore Ferragamo és sokan mások. A Via Chiaia üzletei gyönyörű kézitáskát, esernyőt és antik darabokat kínálnak.

 

Az alacsonyabb árkategóriájú ruhákat a Via Toledón és a Via Román szerezheted be, és itt van a történelmi csokoládégyár, a Gay-Odin, illetve néhány igazán egyedi kis butik is, mint az Ascione 1855, amely drágakövekkel és féldrágakövekkel ékesített, különleges ékszereket árul. Kézzel készített árukból a legszebbeket és a legnagyobb kínálatban a történelmi negyedben vásárolhatsz.

 

Szórakozás

 

A nápolyi időjárás kedvez a kiülős estéknek, így a helyiek is többnyire a népszerű kávézók teraszain ücsörögnek – erre az egyik legjobb hely Nápoly legidősebb kávézója, a Gran Caffè Gambrinusa a Via Chiaián, a legelegánsabb pedig a La Caffetteria a Piazza dei Martirin. Világklasszis operát a Teatro San Carlóban nézhetsz (decembertől júniusig), de a város másik híres színháza, a Teatro Mercadante is mindig színvonalas programot kínál.

 

A tradicionális nápolyi zenét pedig a Teatro della Canzone Napoletana előadásain ismerheted meg. A trendi bárok és klubok hétköznaponként is késő éjjelig nyitva tartanak, rendszerint éjjel 2-ig, de hétvégenként (van, amikor már csütörtöktől vasárnapig) csak 4-5 óra körül zárnak.

 

 

 

Még több kép és információ: italyguides.it/us/napoli/

 

 

 

(Fotó: flickr.com by JuanSalmoral)

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: