Nassau

Karib-szigetek Hűsítően illatos szellő, napos égbolt és cukros, fehér homokos tengerpartok feledtetik napjainkban Nassau viharos múltját. Itt, a Bahamákon élt hajdan a hírhedt angol kalóz, Edward Teach, ismertebb nevén Feketeszakáll – míg egy véres csatában meg nem ölték.

Nassau praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

A Bahmákon a legjobb hónapok: január, február, március, április és december. Nassau éghajlata tipikus szubtrópusi-tengeri, a napsütéses napok száma meghaladja az évi 300-at. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog.

 

Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart.

 

Csúcs szezon: december és április között. Általában az északi és a nyugati szigetek hűvösebbek, míg a déli szigetek időjárása nagyon forró nyáron.

 

Napjainkban Nassau a modern és a gyarmati világ színes és nyüzsgő keveréke, ráadásként egy forgalmas kikötővel. És határozottan amerikai ízzel… Nassau  egyszerre nyüzsgő, csillogó trópusi metropolisz, kedves, színes kisváros és eldugott falucska az őserdő közepén.

 

Bármerre nézünk, sűrű növényzet öleli körbe a házakat.  Hatalmas pálmafák jelölik a lakott terület határát, emlékeztetve arra, hogy mindaz, amit ebben a városban átélünk, csupán ráadás.

 

 

Biztonság

 

A szigeteken magas a bűnözési ráta. Bár érintheti, de nem jellemző a turista központokban. Gyakori a zsebtolvajlás és egyéb lopás, de előfordul fegyveres rablás is. Fokozott óvatosság: kaszinók, játéktermek, éjszakai bárok környezetében. Általános segélyhívó szám: 919, 911.  Bahama: telefon előhívószám: +1 242

 

 

Látnivalók

 

A közepes méretű New Providence sziget északi partján fekszik a főváros, Nassau, a hozzá kapcsolódó Paradise Island és az ott található Atlantis Resort & Casino valójában egyetlen gigantikus vízi Disneyland - olykor valódi boldogsággal.

 

A városközpont már hagyományos képet mutat. Itt az Újvilág első köztársaságának három évszázados történelme teljes töménységében zúdul rád. A kormányzói palota tipikus példája a bahamai-brit és az amerikai gyarmati stílusok keveredésének.

 

Szombatonként a rózsaszínű épület előtt álló büszke Kolumbusz-szobor felügyeli itt a rendkívül látványos és népszerű őrségváltást, amelyet a fehér, csúcsos sisakot viselő, leopárdbőrben pompázó bahamai királyi rendőrzenekar kísér.

 

 

Kevésbé zajos élményt ígér a közeli George Street-en található székesegyház, illetve a távolabbra fekvő, XIV. századi kolostorrom. Nem elírás a dátum: a romokat még a húszas években vásárolta meg Franciaországban és szállíttatta Amerikába a sajtómágnás W. R. Hearst. Jelenlegi - remélhetőleg végső - helyére negyven évvel később került.

 

Ardastra Gardens and Zoo: állatok és növények  >> 15 $
Séta a tengerfenekén: fél/egy napos túra  >>  500 - 1, 200
Kalózmúzeum >> 12
Atlantisi Aquapark: delfin, cápa, rája, fóka interakciók >> 100-200 $

 

A panorámák szerelmesei a Queen's Staircase 66 lépcsőjét megmászva lélegzetállító látványban gyönyörködhetnek, egy séta a Royal Victoria Garden egzotikus világában a kert szerelmesei számára felejthetetlen élmény, a böngészve vásárlók pedig Straw Marketben tobzódhatnak a Bay Streeten. 

 

Sötétedés után pedig bárok és lokálok sora tartja ébren az utazót hajnalig. Garantálva a feledhetetlen utazást és nyaralást. A szállodai szobában meg akár három James Bond és a Beatles Help című videofilmjének háttérképei idézik, amit a turista nappal a saját szemével láthatott.

 

 

Nassaui hotelek, szállás

 

A szállodák többsége a Cable Beach-en vagy a Paradise Islandon található. 

 

  Booking.com  

 

 

Árak tekintetében középmezőnyhöz sorolható, de a magas luxus se hiányzik, lásd Atlantis Paradise Island Resort.

 

 

Közlekedés

 

A közlekedés baloldali, az utak minősége sokszor gyenge, a nagyobb településeken a közlekedés kifejezetten kaotikus, a bennszülöttek nem sok figyelmet fordítanak a szabályok betartására.

 

Egyirányú jegy (helyi közlekedés) >> 1,17 $
Taxi 1km  >> 6,50
Benzin (1 liter)  >> 1,37 $

 

 

Étkezés

 

Híres a bahamai kagyló, főzve vagy nyersen, sütve vagy levesben.  Helyi specialitás a grillezett tonhal, sügér és tengeri keszeg. Kukoricával és kókusszal tálalt garnélarák, a kagylós hamburger és kagylósaláta,  s persze a souse - a citromos, zöldségalapú leves csirke, bárány vagy sertéshússal. Ülj be a Cafe Matisse-ba.

 

Olcsó étterem >> 13,38 $
Középkategóriás étterem, 2 főre >> 77,50 
McDonalds menü >> 6,44
Belföldi sör (0,5 l tervezet) >> 1,98 
Importált sör (0,33 literes üveg) >> 4.00
Kóla / Pepsi (0,33 literes palack) >> 1,62 
Víz (0,33 literes palack) >> 1,38 
Üveg bor (középkategória) >> 20,50
Doboz cigaretta (Marlboro) >> 6,19 $

 

 

Egészség

 

Az orvosi ellátás színvonala Nassauban és Freeportban kifogástalan, a vidéki települések orvosi ellátottsága változó és drága - sok helyen csak azonnali készpénzes fizetést ellenében fogadnak külföldi beteget. Súlyos, életveszélyes esetekben a betegeket USA-beli kórházba szállítják át, ami még inkább megnöveli a gyógykezelés költségeit. Ajánlott kifejezetten a Bahamákra is érvényes egészségügyi biztosítást kötni. Trópusi betegségekről, esetleges járványveszélyről, valamint az ellenük szükséges védőoltásokról tájékozódj.

 

 

 

 Még több információ: bahamas.com

 

 

(Fotó: flickr.com by David Kosmos Smith)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: