Nazca vonalak

Peru - Nazcától mintegy húsz kilométerre északra rajzolódnak ki a száraz síkság felszínén e különös alakzatok. Egyenes vonalak, absztrakt minták és állat-alakok a sivatag talajában. Eredetüket mindmáig homály fedi.

Nazca vonalak, Peru világhíres látnivalói.

Mintegy 2000 évvel ezelőtt a sivatagi vörös kőzetbe száznál több alakzatot véstek be, körülbelül 520 négyzetkilométernyi területen az Andok és a Csendes óceán között.

 

A Pampas de Jumana fennsíkján gigantikus állatfigurák és nyílegyenes vonalak terpeszkednek.

 

Az állatfigurák egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak. A képek között a madarak dominálnak, de felismerhető egy bálna, egy kutya, egy majom, egy pók és egy virág is.

 

 

Repülőről vették észre, 1939-ben. Maria Reiche német matematikus szerint a rajzolatok összessége egy csillagászati naptár, Daaniken szerint földönkívüliek jártak e tájon.

 

Többen úgy sejtik, mivel a vonalak vízforrások felé tartanak és irányulnak, valószínűleg egy körmeneti útvonalat jelöltek ki ekként, a rituális vízimádat részeként. Kétség kívül a víz nagyúr a sivatagban…

 

TOwÁBB: Nazca hotelek és szállások

 

A vonalakat leginkább felülről lehet megcsodálni, egy 30-40 perces légi utazás mintegy 40 dollárba kerül. Reggel kevesebb a turbulencia, nyugodtabb a légáram, ekkor érdemes felszállni.

 

 

 

 Fekvés: 175 kilométerre, délkeletre Limától. Közlekedés: Ormeño és Civa busztársaságok járatai. Nazca túra: egy éjszakás, limai transzferrel, repüléssel 150-170 $.  Még több információ: go2peru.com/nazca

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Irina Callegher)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: