USA   New York    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

New York-i látnivalók

USA -  New York csupa vibrálás és energia, Manhattanen innen és túl. A Nagy Alma rád mosolyog, és amikor azt hiszed már, ismered, átalakul és újraértelmezi önmagát. Te meg kezdheted előröl. De megéri.

1. Staten Island komp

 

A komp Battery Park és Staten Island között jár oda-vissza... A kompjárat nagyszerű módja annak, hogy úgy ismerd meg madártávlatból a Lower Manhattan és a Hudson folyó életét, és lásd a lenyűgöző Szabadság szobrot is, hogy közben a fedélzeten lógatod a lábad.

 

A legtöbb turista végig a fedélzeten marad, és ki se száll. Nem érdeklik a gyalogos látnivalók. Kár, mert ha már ott vagy, érdemes szemügyre venned Staten Island külvárosi jellegű életét is. A komp 1905 óta jár, évente 21 millió utas fordul meg az 5,2 mérföldes távon. A New York-i ingázók sokasága veszi igénybe. Biciklit felvihetsz a fedélzetre. 

 

30 percenként indul, és 25 percig tart minden út. Ingyenes. Még több információ: siferry.com

 

 


 

2. Szabadság szobor

 

A szabadság és a demokrácia egyetemes szimbóluma, ezt a szobrot látta meg elsőként a mintegy 12 millió Amerikába tartó bevándorló, amint hajójuk a közeli Ellis Island bevándorlási központ felé tartott. A szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. Frederic-Auguste Bartholdi tervezte, Eiffel mérnökölte, s a szobrot a francia nép adományozta 1886-ban az Államok függetlenségének 100. évfordulója alkalmából.

 

A franciák ajándékát, a Szabadság-szobrot az Isere hajó szállította  Amerikába - 214 ládába csomagolva. A hajó majdnem elsüllyedt egy durva viharban, de végül 1885. június 17-én épségben megérkezett New York-ba.

 

A szobor összeszerelése és a talapzata elkészítése közel egy évig tartott. A teljes magassága a fáklya tetejéig 93 méter, a szobor 46 méter magas, a súlya 204 tonna. A szobor kezében (mutatóujja 2,4 méter) lévő új fáklya és a 24 karátos aranyfüsttel bevont lángja 1986-ban került a kezébe, az eredeti a csarnokban van most kiállítva. A bal kezében tartott könyvbe római számokkal írva ez áll: 1776. július 4.

 

Naponta csak 3000 látogatót fogad, a szobor belső tere nem, csak a 27 méter magas talapzat-épület látogatható, szigorú ellenőrzés mellett, a jegyeket a szigetre utazás előtt meg kell venni.

 

A Battery Park déli sarkáról induló kompok érintik az Ellis és a Liberty szigetet, az Ellis egy nagyon érdekes, a bevándorlásnak emléket állító szigetmúzeum.

 

 Közlekedés: a Circle Line Liberty komp a Battery Parktól 30 percenként. Nyitva tartás: naponta 09:30-16:00 között. Belépő: ingyenes, de a komp ára 13 $ (felnőtt), 5 $ (gyermek). Még több információ: nps.gov

 

 

3. Broadway

 

A 40. utcától az 54. utcáig a színházaké a meghatározó szerep. Ez a Broadway. A Time Square pedig csak egy kereszteződés, de annál ikonikusabb a Broadway és a 42. utca sarkán. Legalább negyven, méretében is komoly színház várja itt a közönségét, itt játsszák évek s évtizedek óta az Operaház fantomját, a Macskákat, az Oroszlánkirályt vagy a Chicagót telt házak mellett.

 

A hely célja nem titkoltan az, hogy bebizonyítsa, a színház lehet kereskedelmi szempontból virágzó üzlet.

 

A Broadway persze telis-tele különféle szórakozóhelyekkel, az élet itt csupa nyüzsgés és izgalmas várakozás. Húsz-harminc százalékos kedvezménnyel szinte mindig lehet valamely aznapi előadásra is jegyhez jutni, de vigyázz, soha ne vegyél jegyüzértől, mert hamis lehet…

 

► Még több információ:  www.broadway.com

 

 

 

4. Times Square

 

Csak egy kereszteződés a Broadway és a 42. utca sarkán, a Times Square így is ikonikus, mintha keretbe foglalná mindazt, amit New York City jelent és jelképez. Villogó reklámok és hatalmas hirdetőtáblák nyújtanak fejfájást okozó, de emlékezetes látványt.

 

1904-ben itt épült a The New York Times kiadójának irodaháza, innen kapta a nevét, bár az újság hamarosan elköltözött. Az első világháború idejére már kialakult a színházi negyed, aztán jöttek a mozik és a 60-as években a sexshopok is… hamarosan megjelent a drog is az utcákon.

 

Itt foglalhatsz New York-ban szállást

 

Hajdan a város legveszélyesebb kerülete és a bűnözés szimbóluma lett, a turisták elkerülték. Ezt az időszakot idézik az Éjféli cowboy és a Taxisofőr című filmek. A kilencvenes években azonban kitisztult a városnegyed, és biztonságos turistalátványosság lett. 

 

A tér meghatározó látványa továbbra is a csillogó reklámok özöne. Egy helyi rendelet szerint a házakra kötelező is kitenni valamilyen hirdetést. Évente több százezren gyűlnek össze a New Year's Eve-re a téren, hogy a nagy kristálygömb leeresztésével köszöntsék az Újévet.

 

 Még több információ: www.timessquarenyc.org

 

 

 

5. Central Park

 

 A világ egyik leghíresebb nyilvános parkja Manhattan szívében. A kereskedelmi negyedtől Harlemig húzódik. Több mesterséges tó, sétányok, korcsolyapálya, egy vadaspark és sok, sportolásra alkalmas füves terület és játszótér található itt.

 

Önkéntesek által vezette gyalogtúrákon vehetsz rész. A park a sportrajongók paradicsoma: baseball, krokett, kosárlabda, kézilabda, sakk és dáma... Télen korizás és sífutás, nyáron görkorcsolyázás vagy fürdés a Lasker medencében… A Harlem Meer-ben még pecázhatsz is.

 

Lehet kocogni, görkorcsolyázni, biciklizni a park belső 10 kilométeres körútján – hétvégén és este 7 után az autófogalom már tilos, csak a konflisok járhatnak a parkban. A biciklizők majd 10 kilométeres útvonalon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, kerékpárt bérelni is lehet. A Central Park egyik kedvence a Carousel, meleg napokon kígyózik a sor a díszes körhinta előtt, pattogatott kukorica- és lufi árusok közepette...

 

Sheep Meadow: romantikusan csendes rét csónakázó tóval. Great Lawn: labdajátékokra alkalmas terület. Reservoir (víztároló): futók terepe. Ramble: transzvesztiták találkozóhelye. Wollman-pálya: télen a korcsolyázók kedvence. Közelben: Metropolitan és Guggenheim Múzeum. A Central Park Westen található a Dakota ház, John Lennon egykori, utolsó lakása…

 

Biztonság: ma már nyugodtan lehet akár este is sétálni, a parknak saját polgári őrsége van, de azért soha nem árt az óvatosság, inkább nappal látogasd…

 

► Még több információ: www.centralparknyc.org

 

 

 

6. World Trade Center - Ground Zero

 

16 hektáros terület emlékeztet az ikertornyok 2001. szeptember 11-i szörnyű pusztulására, amikor is közel 3000 ember vesztette életét. A 411 méter magas Világkereskedelmi Központ tornyai voltak New York legmagasabb épületei, a város látképének szimbólumai. Milliók érkeznek az emlékhelyre leróni tiszteletüket az áldozatok előtt.

 

Múzeum készült és egy parkosított emlékpart, a tornyok helyére most két hatalmas mélyedés emlékeztet. A Ground Zero (a Nulla Szint) egyes területein építkezés zajlik, de elkülönített emlékterülete látogatható.

 

2015 május végén nyitották meg a nagyközönség előtt az új Világkereskedelmi Központ kilátóját. A három emeletes kilátó csaknem négyszáz méteres magasságból nyújt pazar panorámát. A Szabadság torony/házban kialakított kilátó a 100., 101. és 102. emeleteken található.

 

A 100 emelet maga kilátó és látogató tér, felette éttermek találhatók, a harmadik szint a rendezvényeké. A belépődíj 26-32 dollár, nyáron éjfélig tart nyitva, télen este 8-ig. Az áldozatok hozzátartozói és a mentésben résztvevők számára díjtalan.

 

 Cím: Tribute WTC Visitor Center: 120 Liberty Street. Közlekedés: metróval a Fulton Streetig, a Broadway-Nassau Streetig aztán séta. Nyitva: hétfőtől szombatig 10:00-19:00-ig. Belépődíj: ingyenes, vezetett túra 11 $. Még több információ:  www.911memorial.org

 

 

 

7. Wall Street

 

A Broadwaytől indul keleti irányba, és az East Riverig fut, hossza mintegy fél kilométer. Bár a tőzsde bejárata nem ebben az utcában van, mégis és mindmáig az USA pénzügyi erejének és világának a jelképe.

 

Holland telepesek lakták a negyedet, itt a városházán – az akkori Federal Hallban – tette le esküjét G. Washington, az első amerikai elnök, és 1792-ben itt alapították a tőzsdét.

 

A tőzsde főbejárata nem a Wall Street-ről nyílik, valójában a Broad Streeten található. 1903. április 22-én itt kezdődött a kereskedés. A negyed legmagasabb, 283 méteres épülete a Trump Building.

 

Federal Hall Itt választották meg és ennek az épületnek a lépcsőin tette le hivatali esküjét 1789-ben George Washington, az Egyesült Államok első elnöke.

 

Az épület nem az eredeti, 1842-ben emelték a korábbi helyén. Alagsori trezorjában 1700 tonna aranyat őriztek egykor, ma nemzeti emlékhely. Az épület múzeumában látható az a Biblia, amelyre Washington az esküjét tette le.

 

Támadó Bika A tőzsde ikonikus jelképe nem itt található, hanem a közeli Bowling Green Park szélén, a Broadway és Morris St. sarkán. 1989. december 15. éjjelén egy olasz–amerikai művész helyezte a hatalmas bikaszobrot a tőzsde épülete elé, az 1987-es tőzsdei fekete hétfő emlékére.

 

A  városlakók megvédték az illegálisan felállított szobrot, így bár néhány sarokkal odébb helyezték, ám azóta is turisták sokaságát vonzza és a wall street-i világ jelképévé vált.

 

Wall Street címmel több film is készült, a legismertebb az Oliver Stone rendezte Tőzsdecápák, a főszereplő, Michael Douglas Oscar-díjat kapott.  A Die Hard – Az élet mindig drága (1995) című filmben a jegybankban tárolt aranytartalékhoz a Liberty Plaza közeli kijáratánál hatolnak be a terroristák. Azóta (hoppá!) a tér egy részét beépítették és a kijáratot megszüntették.

 

 Még több információ:  www.wall-street.com

 

 

 

8. Metropolitan Múzeum

 

A Met's Fifth Avenue-i bejáratának oszlopain a szél lobogtatta színes vásznak hirdetik az éppen aktuális és a jövendőbeli időszaki kiállításokat. Hihetetlenül izgalmas remekműveket sorakoztatnak fel s kombinálnak minden alkalommal. A világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével bír. New York nagy becsben tartja ezt a múzeumot, és annak, aki e metropoliszba látogat, nem szabad kihagynia.

 

1886-ban Párizsban élő amerikaiak határozták el, hogy a nagy francia múzeumok mintájára New Yorkban is létrehoznak egy nemzeti művészeti galériát.

 

A múzeum állandó gyűjteménye is jelentős, európai impresszionista és posztimpresszionista remekművekben gazdag. Kétmillió műalkotást gyűjtöttek itt össze a világ minden tájáról. Van Gogh, Renoir, Monet és Cézanne festményeit a világ minden rivális galériája megirigyelné.

 

A múzeumot - több nagy termét is - ki lehet bérelni rendezvények, fogadások, vacsorák számára.

 

 Cím: 1000 Fifth Avenue-n, a 82nd Street. Nyitva: keddtől vasárnapig 9:30-17:30, pénteken és szombaton 21:00. Belépődíj: 20 $, 12 év alatt ingyenes felnőtt kíséretében. Még több információ: www.metmuseum.org

 

 

 

 9. Museum of Modern Art

 

Az 1929-ben alapított MoMA az USA legjelentősebb modern és kortárs művészeti gyűjteményével büszkélkedhet.

 

Látható itt: Monet, Van Gogh, Matisse, Picasso, Max Beckman, Ansel Adams, Warhol és Kiki Smith. Többek között Dali Az emlékezet állhatatossága, Rousseau Álmok, Picasso Avignoni kisasszonyok, Chagall Én és a falu című képe tartozik a gyűjtemény becses darabjai közé. Az Abby Rockefeller által alapított múzeum ma több mint 150.000 művészeti alkotást (festményt, szobrot, képet) birtokol. A múzeum könyvtára és levéltára is jelentős.

 

 Cím: 11 West 53. utca, Manhattan. Közlekedés: metróval az E vagy V és a  B, D, F vonalon. Nyitva tartás: naponta 10:30-17:30, kedden zárva. Belépődíj: 20 $, ingyenes 16 év alatt és mindenkinek péntek 16:00-20:00 között. Még több információ: moma.org.

 

 

10. Rockefeller Center

 

 A világ legnagyobb magánkézben lévő üzleti és szórakoztató komplexuma, zöld területek, éttermek, áruházak és irodahelyiségek integrációja. A belváros központja. 19 kereskedelmi épület együttese a 48. és az 51. utca között. Valójában két épületkomplexum kombinációja: tizennégy Art Deco irodaépületből áll, és négy International-stílusú toronyépületből, építésük között három évtized telt el. Az Art Deco stílusú 70 emeletes Rockefeller Plaza (G.E. épület) legtetején található 360°-os kilátó New York egyik leghíresebb attrakciója. Naplemente idején lenyűgöző a kilátás.

 

A toronyház építése közben készült az a híres fekete-fehér kép, ahol 260 méter magasan, egy sorban ülve egy kiugró vasbetonoszlopon ebédelnek a szédülésmentes munkások. 

 

A földszintjén található a világ egyik leghíresebb sorozatgyártója (Star Trek, Miami Vice, Knight Rider), az NBC Studios. Az épületegyüttes nevezetessége a  Radio City Music Hall is és a város leghíresebb téli korcsolyapályája. Egyszerűen varázslatos, bár tagadhatatlanul kicsi és zsúfolt. Válaszd a reggeli időszakot, hogy elkerüld a hosszú várakozást, vagy gyere ide nyáron, egy zöldellő kávézó vár a pálya helyén.

 

 

 

11. Radio City Music Hall

 

A Rockefeller Centerben található Radio City Music Hall a világ hajdan egyik leghíresebb és legpazarabb színháza volt. 1933-ban nyílt. Működött 6000 főt befogadó óriásvásznas moziként is, ma koncertek és hangversenyek, élő színpadi bemutatók, díjátadók színhelye. De jelentős filmeket is bemutatnak még a színházteremben. Sőt, sportrendezvényeknek is adott már helyet.

 

Egykor a város leglátványosabb turisztikai célpontja volt. 1978 óta a város hivatalos műemléke és eligazodási pontja. A karácsonyi show világhírű.

 

 Cím: 1260 Sixth Avenue. Nyitva: naponta 11:00-15:00. Belépődíj: 29 $ felnőtt, 18 $ gyermek. Honlap: www.rockefellercenter.com

 

 

 

12. Brooklyn Bridge

 

1825 méter hosszan köti össze az East River felett Manhattant és Brooklynt. A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb is. Építését megannyi mérnöki találékonyság jellemezte. A sűrű kábelhidak tartotta hidat hatszor erősebbnek építették, mint kellett volna. 

 

A hidat 1883. május 24-én adták át ágyúk díszlövései közepette. Olyan nagy volt az érdeklődés a híd iránt, hogy az első  napon 150 ezren haladtak át rajta.  Egy héttel később azonban elterjedt a rémhír, a híd le fog szakadni, a hídjárók pánikszerűen menekültek, a tömeg 12 embert taposott halálra.

 

A hidat sokáig elkerülték, a kedélyek akkor nyugodtak meg végleg, amikor a Barnun cirkusz 21 elefánttal a hídon reklámozta az esti előadását. A híd mellett ma hatalmas park (Brooklyn Bridge Park) hatalmas zöld területtel, játszóterekkel, sportpályákkal, kikötőkkel, piknikező helyekkel...

 

 Még több információ: www.nyc.gov/brooklyn-bridge.shtml

 

 

13. Guggenheim Múzeum

 

A múzeum épülete hengeres, alapja szűkebb, mint a teteje, a lélek templomának is nevezik… Az épület kulturális ikonná vált, sok filmben is szerepelt (Men in Black, Downtown 8, Ugly Betty) Nem belépni vétek, de kívülről se megcsodálni, már bűn.

 

A Central Parkkal szemben Frank Lloyd Wright modern építészeti mesterműve ad otthont a világ egyik legnagyszerűbb 20. századi művészeti gyűjteménynek.

 

Ne szalassz el egy sétát tenni a nagy rámpán, amely a földszintről egészen a kupoláig csavarodik. A múzeumban olyan tekintélyes művészek mesterművei, mint Chagall, Kandinsky, Picasso és van Gogh, továbbá jelentős, magával ragadó időszaki kiállítások tekinthetőek meg.

 

 Cím: 1071 Fifth Avenue-n, a 89. utca. Közlekedés: metróval 4., 5. vagy 6. vonalon a 86. utcáig. Nyitva tartás: 10:00-17:45, csütörtökön zárva. Belépődíj: 18 $, ingyenes 12 év alatt. Honlap: www.guggenheim.org

 

 

 

14. St. Patrick Katedrális

 

A metropolisz legnagyobb és legismertebb temploma a Rockefeller Center szomszédságában. Szegény ír bevándorlók adományaiból épült 21 éven át, 1879-ben nyitotta meg először kapuit. Az azóta eltelt csaknem másfél évszázad alatt tornyokkal és kápolnával egészült ki a neogótikus épület.

 

Az NagyAlma-lakók a vallásszabadság, a demokratikus szellem és a tolerancia jelképének tartják.

 

A katedrális a gótikus építészet előtti hódolat, a város egyik leglátványosabb épülete. Tornyai 100 méter magasak, a katedrális legalább 2000 hívő befogadására képes, orgonája 7300 csöves, borzongatóan szép a hangja. A katedrális a nyüzsgő és zsúfolt városban valósággal is a nyugalom és a béke szigete.˙(Ha a honlapjára látogatsz, gyújthatsz egy virtuális gyertyát...)

 

► Cím: Fifth Avenue, az 50. és 51. utca között. Nyitva tartás: naponta 06:30-20:45. Belépődíj: ingyenes. Honlap: www.saintpatrickscathedral.org

 

 

 

15. Grand Central Pályaudvar

 

A világ legnagyobb vasúti pályaudvara Manhattan szigetén: 44 peronjához 67 vágány tartozik. Mind a mai napig, számtalan film forgatási helyszíne. A vágányok közül már egy se a föld felszínén fut, hanem két szintet birtokolva a föld alatt. A terület túl értékes volt ahhoz, hogy a vonatok szaladgáljanak rajta, ezért süllyesztették a föld alá a múlt század elején!

 

Naponta több mint félszáz járatot, 250.000 utast indít és fogad, de a duplája, vagyis félmillió az érdeklődő látogatója. Nevezetessége ólomüveg ablakai és hatalmas csillagászati freskója. Nagycsarnoka ikonikus, rengeteg filmben is látható.

 

Pompás éttermek és gyorsétkezdék, valamint üzletek is találhatók a pályaudvaron.

 

 Cím: 110 E. 42. St. Belépődíj: ingyenes; vezetett túrák ára 5 $. Honlap: www.grandcentralterminal.com

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com, flickr.com by arden beth, Thomas Hawk, David Ohmer, Peter Miller)

 

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: