USA   New York    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

New York-i kisokos

USA - Nem fogod tudni, hogy hol is kezdd a város felfedezését.  New York csupa szín és energia, multikulturális sűrítmény. Különféle kultúrák, nyelvek és emberi árnyalatok ütközetében vibrál, itt a szegénység és gazdagság egymás vállát dörzsöli, s aki ide érkezik, rögtön átélheti, milyen az, ha egy nap valóban 24 órából áll.

New York hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Biztonságos nagyváros, de a bűnözéstől nem mentes. Jártadban s keltedben bízz az ösztöneidben, ha gyanús a környék, húzz el onnan, soha ne mutasd magad turistának, ha ki akarnak rabolni, hagyd magad!  Ha metróra szállsz, ne állj a peron szélére és a két végébe. Ne ácsorogj este egy helyben sokáig, mondjuk buszra várva… Kerüld az aluljárókat éjszaka, és jobb, ha taxival utazol.

 

Időjárás

 

A nyár szinte mindig forró és gyakran párás, de heti egy-két kellemes nappal keveredik. A tél is meglehetősen hideg, de ha havazik is, általában hamar eltakarítják Manhattanben. A tavasz és ősz a legtöbb utazó kedvence, a hőmérséklet általában kellemes és a szélsőségektől mentes.

 

Ha néha egy nagy vödörnyi eső esik New York Cityre, már amikor elered, 5 $-os esernyőárusok tűnnek elő hirtelen a semmiből. Amúgy menedéket találni mindig könnyű, így nem kell esőcsomagokkal készülni a heves záporokra.

 

Szállás

 

New York Cityben januártól márciusig a legolcsóbb a szállás, de relatíve olcsó hotelszobához jutni minden évszakban lehetséges. A legjobb stratégia előre foglalni, érdemes figyelni a telítettségre és az akciókra. A szállások Manhattanen kívül a legolcsóbbak, de ha többet is kell fizetni, megéri a város szívében foglalni, máskülönben az utazás rengeteg időt s energiát emészt…

 

  Booking.com  

 

 

Nézd meg a 10 legjobb, de megfizethető New York-i hotelt. A hotelek csillagos értékelése nem mindig fedi a valóságot, néha egy 4 csillagos hotel olcsóbb, mint egy 2 csillagos ugyanazon a tömbön belül. A szobák általában meglepően kicsik, és az utcai zaj is problémát jelenthet. 

 

Közlekedés

 

Közlekedj gyalog, mint a helybéliek, de ne olyan esztelenül. Figyelj mindig a lámpákra s a forgalomra! A metró gyors és hatékony, a busz kényelmes, de gyakran beragad a forgalomban, csak sárga taxiba ülj.

 

AirTrain JFK-ről Manhattanbe >> 7.00 - 12.00 $

Taxi JFK-ről Manhattanbe >> 45.00 - 50.00

Transzferbusz JFK-ről Manhattanbe >> 15.00 - 21.00

Metróval, korlátlan átszállással >> 2.25

Transzferbusz LaGuardia reptérről  Manhattanbe >> 12.00 - 15.00

Taxi LaGuardia reptérről Manhattanbe >>20.00 - 30.00

3km taxi Manhattanben >> 7.00 - 12.00 $

 

Étkezés 

 

Ha a város szívében eszel és iszol, a pénztárcád gyorsan apad, menj egy kicsit távolabb, és mindjárt jobban érzed magad – anyagilag is. Olcsó étkezdéket könnyen találsz bárhol. Italt pedig ne étteremben vegyél, hanem valamely boltban, áruházban.

 

A legfinomabb és legdrágább falatoktól a pénztárcabarát harapnivalóig itt tényleg mindent megtalálsz. Minden sarkon lehet kapni valami ennivalót, így nem csoda, hogy a New York-iak egész nap esznek… A legjobb kínait természetesen Chinatownban találni, a legszaftosabb steaket pedig a Midtown steakházaiban.

 

Chelseaben a fúziós konyha dívik, a celebek nagyon szeretik, a Greenwich Village hangulatos bisztróiban pedig a legfinomabb gőzölgő kagylótálat árulják. Ha gyors harapnivalóra vágysz, a pizza szelettel sosem foghatsz mellé, és a krémsajtos bagellel sem.

 

Reggeli: mindig könnyű találni reggelizőt  >> 3.00 - 7.00 $

Ebéd: sajtos pizza, szendvicsek, étkezők  >> 4.00 - 8.00

Vacsora: egyszerű étteremben >> 7.00 - 12.00

Kávé (csésze): a kávé olcsó egy delicatesben >> 1.00 - 2.00

Korsó sör: különösen Manhattanban drága, konzervsör 1 dollár>> 5.00 - 7.00

Cigaretta: őrült drága adókkal >> 9.00 - 11.

Olcsó esernyő >> 1.00 - 5.00 $

Ha a legjobb hamburgerre vágysz, ime, olvasd a New-York hamburgerei cikkünket. Itt pedig a legjobb és legizgalmasabb éttermekről és klubokról kapsz áttekintést.

 

Látnivalók

 

Lustálkodj vagy lógasd a lábad egy padon a lombos Central Parkban, figyeld a világ menetét egy Sohóbéli francia bisztróban, nézz fel a Lady Liberty fedélzetéről a Szabadság szobor magasába – ha láttál már amerikai filmet – úgy fogod érezni, minden olyan ismerős… legfeljebb csak azon fogsz meglepődni, hogy ez a város tényleg soha nem alszik...

 

Metropolitan Art Museum: fizethetsz kevesebbet >> 20.00 $

Empire State Building, hosszú sorok és bonyolult árképzés >> 20.00-45.00  

Circle Line 2 órás: városnézés a vízről,  megéri a pénzét >> 30.00

Grayline városi busztúra 48 órán át érvényes >> 49.00

Szabadság-szobor / Ellis Island: a kompért fizetni kell >> 12.00

Guggenheim Múzeum: az épület külseje a fő attrakció >> 18.00

Museum of Modern Art: a legjobb modern művészeti múzeum >> 20.00

Whitney Múzeum: péntek este, annyit fizetsz, amennyit tudsz >> 18.00

Madam Tussauds Múzeum: lenyűgöző, zsúfolt és drága >> 35.50 $

 

New York-i híres látnivalók belépti díja is drága, de jó néhányat túlbecsülnek a turisták. Miközben olcsó vagy díjtalan látványosságokból és szórakozási lehetőségekből sincs hiány. Vedd kézbe  a Time Out New York magazint, és rögtön rájössz, hogy szinte végtelen a mértéktartó díjszabású vagy épp ingyenes lehetőségek tára.

 

Szórakozás

 

A Times Square világító fényeit látni kell, aztán irány a Broadway, vagy öltözz ki, és nézz meg egy klasszikus zenei koncertet a Carnegie Hallban vagy a Lincoln Centerben. A soul szerelmesei mindenképpen keressék fel az Apollo Színházat a Harlemben, a jazz-rajongók pedig a legendás Blue Note vagy a Village Vanguard felé vegyék az irányt. A legdivatosabb bárok és klubok a Meatpacking Districtben sorakoznak.

 

Vásárlás

 

Városnézés közben is állandóan üzletekbe botlani, így a vásárlásmániások különösen nehéz helyzetben vannak New York Cityben. Mindjárt itt a Fifth Avenue, a világ legdrágább utcája, olyan turistamágnesekkel, mint az Empire State Building és a Rockefeller Center, közöttük pedig az üzletek sora: a vásárlócsalogató játékbolt, a F.A.O. Schwarz, a világ legnagyobbja, meg a Tiffany ékszerüzlet, ahol Audrey Hepburn akart reggelizni…

 

Aztán itt a két gigaáruház, a Saks és a Bloomingdale's. A Madison Avenue-n dizájner butikok sorakoznak, akárcsak a Meatpacking Districtben, de a legnagyobb márkák és legjobb háztartási cikkek lelőhelye a SoHo. A Lower East Side a vintage ruhaüzletek otthona, a Chinatown Canal Streetje pedig a nagyokról koppintott napszemüvegek, tárcák és órák tárháza. A legjobb zenei szaküzleteket a Greenwich Village-ben keresd.

 

 

 

 Még több információ: nycgo.com

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(13)
Pozitív értékelés (13) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: