USA   New York    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

New York-i vásárlás, üzletek

USA - Kényszeres vásárlók, elő a hitelkártyával… New York a legjobb bevásárló-város a világon. Minden nagyobb áruházlánc és divatmárka elő őrse, zászlóshajója megtalálható itt, s persze nagyon sok a kis designer butik és a bolhapiac is, így aztán ha nekivágsz, biztos, hogy sokkal többet vásárolsz (és költesz) mint előre eltervezted. New York kiskereskedelmi mennyország.

New York vásárlás, a legjobb cuccok lelőhelyei.

Bloomingdale's

 

Az egyik legrégebbi áruházlánc, amely 1886 óta szolgálja a kifinomult ízlésű vásárlókat az Eastside-on. Ma már sokszínűbb kínálattal, a legnagyobb (és legdrágább) márkák mellett középkategóriás üzletek is helyet kaptak. A SoHo-n 2004-ben nyitott üzletet. Elhelyezkedése miatt rengeteg fiatal jár ide.

 

Földszinti árkádjai alatt szombatonként olyan tömeg gyűlik össze, mint a Times Square-en, s mind a második emeleti trendi és megfizethető márkaboltok (Ted Baker, Splendid, Helmut Lang, Miss Sixty, Burberry) felé veszi az irányt. De fehérneműből és esküvői cipőből senki sem versenyezhet a Bloomingdale’s óriási kínálatával. A nagy dizájnerek közül meg Armani, Moschino, Zac Posen, Sonia Rykiel meg a többiek árulják legújabb kollekcióikat.

 

Cím: 1000 Third Ave., New York, NY 10022, 59th St. Honlap: bloomingdales.com

 

 

Barneys

 

Ez már az igazi luxus hona a Madison Avenue-n. Aki Manolóban jár, mind itt vásárol, Carrie Bradshowt is beleértve… Minden kultikus tervező márkaüzlete megtalálható itt: Marc Jacobs és Prada, Proenza Schouler és Miu Miu, Vera Wang és Gucci...

 

Az alsóbb szinteken temérdek szépség- és kozmetikai szalon kapott helyet, az épület legtetején meg a Fred's étterem és bár, tele üzletemberekkel (akik persze hol máshol szerezhetnék be a legelegánsabb, márkás öltönyüket) és (a kozmetikai szalonokból frissen szabadult) született feleségekkel. A legjobb táskák, farmernadrágok és ékszerek a Barneysban kaphatók, persze annak, aki meg tudja fizetni. Évente kétszer kiárusítást tartanak: február és augusztus végén.

 

Cím: 660 Madison Ave., New York, NY 10065, 61st St. Honlap: barneys.com 

 

 

FAO Schwarz

 

A gyerekek és játékos kedvű felnőttek kedvenc üzlete. Története 1862-ig nyúlik vissza, amikor a német emigráns, Frederick August Otto Schwarz elkezdett remekül megmunkált játékokat készíteni a new york-i gyerekeknek. Mára az ötödik sugárúti márkaboltja egy óriási mese- és játékbirodalommá vált: ebből az üzletből még a legkérgesebb szívű helybéliek sem képesek pár perc után kisétálni.

 

Itt ámulni-bámulni és álmodozni kell: a gigantikus játékkínálatból csak néhányat megfogni, kipróbálni… legalább az óriás zongorát, amelyen Tom Hanks is ugrándozott (a Segítség, felnőttem! című filmben). De óriási Barbie-szekció, legóvárosok, ember nagyságú plüssállatok várnak itt. A lányok kedvence a csináld-magad bababirodalom, ahol megtervezhetik saját babájukat, a fiúké meg az 50 ezer dolláros, gyerek-méretű Ferrari, bőrülésekkel, 30 km/órás sebességgel…

 

Cím: 767 Fifth Ave., New York, NY 10153, 58th St.  Honlap: fao.com

 

 

 

Tiffany & Co.

 

Már sok-sok évvel azelőtt is, hogy Audrey Hepburn az ötödik sugárúti üzletében akart reggelizni, a Tiffany apró kis kék dobozba csomagolt ékszereivel szolgálta a világ elitjét, Abraham Lincolnt is beleértve. A Fifth Avenue-ra 1940-ben költözött be, s az ikonikus ékszerbirodalom azóta is pazar gyűrűkkel, láncokkal és karperecekkel kápráztatja a gazdagokat, híreseket és hatalmasokat. Tervezői közt olyan nevekkel, mint Paloma Picasso (Pablo legfiatalabb leánya) vagy Elsa Peretti. De a Tiffany nemcsak a limuzinnal érkezők előtt tárja szélesre kapuját.

 

A turistabuszok utasait is szívesen fogadják, azokat is, akiknek egy bámészkodásra vagy éppen csak egy kulcstartóra vagy pénzcsipeszre telik, s kedves mosoly kíséretében és persze kék dobozba csomagolva nyújtják át nekik. Hiszen a Tiffany nem csupán egy bolt, s éppen az a történet és film tette legendássá, amelyben a főhősöknek is csak egy gravírozásra futotta itt…

 

Cím: 727 Fifth Ave., New York, NY 10022, 57th St. Honlap: tiffany.com

 

 

Grand Central Terminal

 

Nem kell Brooklynig menni ahhoz, hogy megkóstolhasd, milyen az autentikus amerikai sajttorta. Elég, ha csak a pályaudvarig mész, ott is a Junior’s pékségbe. A Grand Central Terminált egyébként is látni kell: legalább a filmekből is ismert találkahelyet, a központi információs pavilon kb. 20 millió dollárt érő óráját, és még a híres ólomüveg ablakokat és a hatalmas csillagászati freskóját.

 

TOWÁBB: New York hotelek, szállások

 

S miután jóllaktál, a híres Oyster Bár és Étterem szomszédságában a Suttogó Csarnokot is megnézheted – az egyik sarokból a másikig úgy ér el még a suttogó hang is, mintha szorosan mellettünk állna a hangadó. Vezetett túrákat is tartanak itt, kicsivel több, mint egy óra alatt szakavatott kísérővel merülhetsz bele a terminál múltjába és jelenébe. Az üzletek között pedig megtalálod: Apple, Jo Malone, L'Occitane, Banana Republic, Papyrus és még vagy 60 márkaboltot.

 

Cím: 42nd St., Park Ave. Honlap: grandcentralterminal.com

 

 

 

Macy's

 

A világ legnagyobb áruháza. Kilenc emeletnyi vásárló birodalom, ahol minden kapható a szépségápolási cikkektől a férfi divaton át a konyhai eszközökig. Leginkább a középkategóriás divatárujáról híres, na meg arról, hogy sehol másutt nincs akkora választék a konyhai felszerelésekből és bútorokból, különösen a matracokból.

 

Persze a legdrágább divatmárkák sem hiányoznak, egy egész emeletet kaptak, így Oscar de la Rentát és Kate Spadet a hatodikon kell keresni. S hogy az újonnan vett serpenyőbe, lábosba valóról is gondoskodj, választhatsz gourmék által válogatott és csomagolt élelmiszert vagy épp szuvenírnek egy kis dizájner-csokit.

 

Cím: 151 W. 34th St., New York, NY 10001, Broadway. Honlap: macys.com 

 

 

Bevásárlónegyedek

 

Midtown / 5th Avenue  A terület ura a világ önjelölten legnagyobb áruházlánca (és más szabvány áruházai), ám ha szeretnéd kitépni magad a Macy áruházak ölelő karmaiból, az 5th Avenue-n és környékén annyi remek butik, üzlet vár rád, ameddig a szemed ellát. Séta közben nem fogynak, hanem sokasodnak, köztük a legjobb és legnagyobb street fashion és luxus márkák üzletei…

 

Chinatown / Canal Street  Csupa nyüzsgés az utcai standok környéke, alkudhatsz minderre, designer táskára, cipőre, órákra, parfümökre… Ha óvatosan beljebb merészkedsz, még különlegesebb dolgokra és árukra bukkanhatsz. De a minőséget ne kérd számon, ám, ha eredeti kínai fűszereket, teát akarsz vásárolni, jó helyen jársz. Ha elektronikát, amiről lebeszélünk, akkor legalább azt nézd meg, mi van a csomagban.

 

Soho / Prince Street  A legelegánsabb negyedet a drága márkás termékek és verhetetlen kirakatok uralják. A New York-i bohém művész közösség kedvence, méregdrága loft lakásokkal… 

 

Hell’s Kitchen utcai piac / West 39th Street  Böngéssz a régiségek, ruhák és cipők között a hétvégi, utcai bolhapiacon. Esőben és napsütésben is remek szórakozás. Nem olcsó, de nem is gagyi, amire itt rábukkanhatsz.

 

 

Kisokos

 

Department strore: hatalmas üzletházak, rengeteg részleggel. Keresd: Macy’s (Herald Square at 34th Street and Broadway). Trump Tower (725 Fifth Avenue at 56th Street). Manhattan Mall (6th Ave and 33rd Street). South Street Seaport (12 Fulton Street)

 

Amerikai márkás cuccokra itt lelsz:  GAP-ben (54th&5th – Ny 680 5th Ave.). Banana Republic (pl. 16th& 5th – Ny 89th Ave.). Az Old Navy (pl.144-150 W 34th ST). Az Abercrombie&Fitch (pl. 720 Fifth Av.) a fiatalok körében népszerű, egészen egyedi, laza a hangulata és a személyzete is vonzó. American Eagle Outfitters (pl. 19 Union Square West), EXPRESS (pl. 584 Broadway). A Forever 21 (4 Union Square) és a  Wet Seal (pl. (14th Street- 42B West 14th St.)  üzleteiben a legmárkásabb, épphogy a kifutóról érkezett ruhadarabok másai kaphatók, jóval, de jóval olcsóbban.

 

New York leghíresebb és legjobb outlet üzlete a Woodbury Common Premium Outlets (498 Red Apple Court, Central Valley, NY 10917).

 

 

 

Még több információ: nyctourist.com/shopping

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: