Tippek & toplisták

Október. Tök jó hónap. Hova utazz?

Októbert nem kell lenullázni, csak azért, mert meglehetősen szeszélyes hónap, és az április őszi párja. Íme, egy csokor októberi úti cél, ahol még süt a nap, és a nyaralás tiszta, száraz érzés...

A világ nagy része már hűvösre fordul és csapadékos, Európában a havazás se ritka…a globális felmelegedésre ellenére. Ám a trópusokon még tűz a nap, és bár a hurrikánok már készülődnek, de még várnak, s erőt gyűjtenek. A trópusi hoteltulajdonosok persze nem kockáztatnak, tudják, nem ez a csúcsszezon, és alább adják az árakat… a független utazók legnagyobb megelégedésére. Az október egy Dél-Európai utazásra is ideális, és bár Ázsia egy kicsit foltos, mert az október esős, ám a legtöbb népszerű és olcsó délkelet-ázsiai város kivételként erősíti a szabályt.

 

AMERIKA

 

Közép-Amerikában beköszönt az esős évszak októberben, de néhány északi és déli úti cél igen kellemes éghajlatú ebben az évszakban.

 

1. Cancun, Mexikó

 

Októberi hőmérséklet: 31-24 C | Csapadék: 218 mm | Napi átlagköltség: 40 $

 

Az október hivatalosan ⇒  Cancun nedves évszaka, de akinek kedves a pénztárcája, az tudja, az eső bár hirtelen jön, de gyorsan tovább is áll… Vagyis, ez a hónap valójában meleg és száraz, és naponta legalább  23 órán át süt a nap…egy kis túlzással szólva. Ja, és nincs tömeg, a gyerekek iskolába járnak, az utcákon békésen sétálhatsz, ám a szállásadók a napi egy órás esővel számolnak, így aztán esnek az árak. Ha all inclusive nyaralásra vágysz egy napsütötte tengerparton, Cancun ideális és szokatlanul olcsó választás. Még a repülőtársaságok is korlátozzák a hasznukat.  

 

Ellenőrizd a cancuni hotelárakat

Cancuni árak

2. Buenos Aires, Argentína

 

Októberi hőmérséklet: 23–13 C | Csapadék: 118 mm | Napi átlagköltség: 29 $

 

Az érkező tavasz és kellemes időjárás különlegesen kedvez egy ⇒  Buenos Aires-i utazásnak. Egy kis eső közbeszólhat, de ahogy jön, máris távozik, és oly sok a fedett látnivaló, hogy nem okozhat gondot. A nappali hőmérséklet és időjárás, főleg a hónap második felétől, általában ragyogó.É telre és italra nem lesz gondod, a város nem drága, akár egy előkelő helyre is beülhetsz, nem fognak ott a végén mosogatni… A szállodák már nem ennyire olcsók, tartják magukat, de jóval mérsékeltebb áron kínálják a szobákat, mint a főszezonban.

 

Ellenőrizd a Buenos Aires-i hotelárakat

Buenos Aires-i árak

3. Rio de Janeiro, Brazília

 

Hőmérséklet: 28-20 C | Csapadék: 78 mm | Napi átlagköltség: 42 $

 

Az esti órák már nem hűvösek, a nappalok pedig kellemesen napsütöttek. Némi eső azért beszólhat, de az se tartósan. Októberben a a ⇒ Rio de Janeiro-i szállodák még a holtszezoni árakon számolnak, így nem nehéz előnyös ajánlatokhoz jutni.  Még a nagyobb tengerparti szállodák is önmérsékletet tanúsítanak, a városi kisebb hotelek pedig még inkább. Azért az olcsóság relatív, hogy alapfokon jól érezd magad, naponta és átlag másfélszer többet kell költened, mint Buenos Airesben.

 

Ellenőrizd a Rió-i hotelárakat

Rió de Janeiro-i árak

4. New Orleans, USA

 

Hőmérséklet: 28-16 C | Csapadék: 78 mm | Napi átlagköltség: 59 $

 

Az egyik legjobb hónap egy ⇒ New Orleans-i látogatásra. A hőmérséklet már nem perzselő, hanem visszafogottabb, nappal és éjjel egyaránt. Ráadásul október az év legszárazabb hónapja, amire nem szoktak számítani az utazók, mivel amúgy e városban nem szokatlan az esős időjárás. Olcsó hotelt azonban nehéz találni, épp azért, mert szinte tökéletes az időjárás. Ezért érdemes olyan korán foglalni, amennyire csak lehetséges. Míg a szállásárak igen, az étkezés nem okoz gondot a pénztárcáknak.  

 

Ellenőrizd a New Orleans-i hotelárakat

New Orleans-i árak

 

EURÓPA

 

A Földközi-tengertől északra kezd hűvösre, hidegre fordulni az idő, de a mediterrán partszakaszok és kicsit bentebb, a szárazföld is napsütéses… 

 

1. Lisszabon, Portugália

 

Hőmérséklet: 22-14 C | Csapadék: 78 mm | Napi átlagköltség: 49 $

 

Egy hosszabb, nyáridéző utazásra ⇒ Lisszabon az egyik legalkalmasabb úti cél. A nappalok melegek, az éjszakák se hűvösek, az eső is ritka. Bár Lisszabon inkább egy látnivalós-beltéries város, de azért ad rá alkalmat, hogy a szabadban is élvezd a napsütést. Összehasonlítva más nyugat-európai városokkal, Lisszabon árai kifejezetten vonzók ebben az időszakban. A szállodák azonban nem adják annyira alább, mint azt a szezon indokolná. Nem csoda, hiszen mégiscsak egy híres és látogatott főváros.

 

Ellenőrizd a lisszaboni hotelárakat

Lisszaboni árak

2. Barcelona, ​​Spain

 

Hőmérséklet: 23-14 C | Csapadék: 90 mm | Napi átlagköltség: 63 $

 

Melegebb napokon még strandolni is lehetne, de ⇒ Barcelona úgyis annyi élmény tartogat az utazó számára, hogy eszedbe se jut fürdőnadrágra vetkőzni. Mert azt másutt is lehet.  Az utószezonban a barcelonai hotelek nem sokat engednek az árakból, ezért aztán érdemes jó előre lefoglalni. De azért lehet szobákhoz jutni jó áron is.

Az ételek és italok ára - európai összehasonlításban - egész évben ésszerű. Sok az ingyenes látnivaló vagy a nagyon olcsó, így egy hosszú hétvége Barcelonában igazán kifizetődő élmény lehet.

 

Ellenőrizd a barcelonai hotelárakat

Barcelonai árak

3. Tenerife, Kanári-szigetek, Spanyolország

 

Hőmérséklet: 26-20 C | Csapadék: 17 mm | Napi átlagköltség: 47 $

 

Szó szerint tökéletes strandidőjárás – nem perzselő a nap, hanem melegítve kellemes. Tenerife a legjobb választás októberben. Bár sok a látnivaló is már, és még több a szórakozási lehetőség, mégis, a legjobb elnyújtózni a napon, és fürödni a medencében vagy az óceán hullámaiban. Los Cristianos, az egykor volt halászfalu a legérdekesebb város, de Playa de las Americas üdülőzónája a legzajosabb, a Teide tűzhányója pedig a leghallgatagabb…

 

Ellenőrizd a Tenerifei hotelárakat

Tenerifei árak

 

AFRIKA

 

Észak-Afrika lehűl októberben. Persze, csak mértékkel…

 

1. Fez, Marokkó

 

Hőmérséklet: 24-13 C | Csapadék: 63 mm | Napi átlagköltség: 27 $

 

Fez kellemesen meleg, így jó választás októberben. Marokkó városai amúgy elég hasonlóak – bár a marokkóiak ez ellen tiltakoznának. Így aztán nem olyan nagy a különbség, ha az egyikben vagy a másikban töltesz hosszabb időt. Lásd Rabat vagy Casablanca, bár az egyik a királyi székhely, a másik meg a világ második legnagyobb mecsetével büszkélkedhet… ⇒ Fez azonban a bőrcserzők taszítóan bizarr és mégis rendkívül vonzó világával az egyik nyerő. Mivel a nyár Észak-Afrikában brutális, a főszezon valójában októberben kezdődik. Az árak meglehetősen alacsonyak az európaiakhoz képest. De vigyázz, az alacsony kategóriás szállodák még annál is alacsonyabb színvonalúak lehetnek, mint amit rémálmaidban képzelsz.

 

Ellenőrizd a Fezi hotelárakat

Fez árai

Kairó, Sharm el-Sheikh, Egyiptom jöhet szóba. Nem javasolt.

 

 

ÁZSIA

 

Október trükkös hónap Ázsiában. Szinte az összes közismerten olcsó Délkelet-Ázsiai város a heves esőzések végét várja. Az északi városok meg már hűvösek. De van kivétel…

 

1. Nepál

 

Hőmérséklet: 24-16 C | Csapadék: 55 mm | Napi átlagköltség: 16 $

 

Van egy jó hírünk és egy rossz azoknak, akik októberben utaznak Nepálba vagy Pokharaba. A jó hír az, hogy tökéletes az idő a túrázásra, vagy bármi más szabadidős szórakozásra. Ideálisak a nappalok, melegen süt a nap, és alig esik az eső. A rossz hír az, hogy ezt mások is tudják, így ez a hónap igencsak forgalmas…  Az árak továbbra is megdöbbentően alacsonyak, legalább is a világ más tájaihoz mérten. Így a főszezoni hotelárak is mérsékeltebbek a másutt megszokottnál. Pokhara amúgy nagy ütemben építkezik, egyre több a szálloda is, úgyhogy még túlkínálat jellemzi a szállodaipart. És még alkudni is lehet. No, persze, nem a nemzetközi láncokhoz tartozó szállodákban.

 

Ellenőrizd a Nepáli hotelárakat

Nepáli árak

2. Goa, India

 

Hőmérséklet: 31-22 C | Csapadék: 115 mm | Napi átlagköltség: 19 $

 

Októberben már nem jelenet gondot az eső Goában. Indul is a turistahad, hogy novemberben és decemberben végleg átvegye a hatalmat… De októberben még zavartalanul lehet élvezni ⇒ Goa egyedi és bizarr báját, a meleg nappalokat enyhe éjszakák váltják, és ha esik is, hamar eláll. Goa amúgy elég hektikus és hippioid, a szállások is sokszínűek, inkább fizess egy kicsivel többet, mint keveset, hogy nehogy aztán a végén valami nagy meglepetés érjen… Az abszolút olcsó kellemetlenül drága lehet. Szállásfoglalás előtt okosabb, ha alaposan tájékozódsz.

 

Ellenőrizd a Goai hotelárakat

Goa árak

 

 

 

 

 

 

Fotok: designjuices.co.uk, shutterstock.com

 

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: