Parfüm pagoda

Vietnam - Hatalmas, titokzatos és illatos. A bejárata olyan, mint egy sárkány nyitott szája. Szent hely, de meg  kell küzdened érte, csónakon és gyalog lehet csak megközelíteni.

A szépséges Parfüm Pagoda, Vientám.

A szentély vízen át közelíthető meg a leggyorsabban. A csónakokat vietnami hadiözvegyek evezik, kézzel vagy lábbal… fejenként egy dollár borravalót a végén elvárnak! Kerüld a márciusi-áprilisi látogatást, mert ez a zarándoklatok időszaka. 

 

A legenda szerint Buddha egyszer megállt itt, hogy lemossa magáról az emberiség bűneit. A zarándokok ezért elidőznek Long Tuyen kútjánál abban a reményben, hogy a víz megtisztítja őket a múlt rossz karmájától.

 

A legfontosabb látnivaló a Huong Tich barlang, ami egy tátott szájú sárkányra emlékeztet, belül igazi buddhista szentély.

 

Ide bizony fel kell mászni, vagy negyven-ötven perc az út. Vigyél magaddal vizet, és kárpótoljon a pihenőknél a panoráma. De van felvonó is, katonák őrzik a helyi kereskedők dühe ellen. Odabent hűvös van, ha kiizzadtál, márpedig kiizzadtál, szárítkozz egy kicsit, mielőtt belépsz. Térd alatt végződő nadrág vagy szoknya, és a vállat fedő felsőrész az illő öltözet.

 

A megvilágosult Quan Am istennő e pagodában időzött hosszasan, hogy segítsen megmenteni az emberi lelkeket a szenvedéstől. Az istennő és Buddha hatalmas, zöld kőből készített szobrai utalják a szentélyt. Quan Amra eredetileg egy bronz szoborral emlékeztek, de az 1770-es években a hatalom ellen lázadók elrabolták, felolvasztották és ágyúgolyót öntöttek belőle. A Phat Tich templom egy körformációja a megvilágosult istennő lába nyomát őrzi.

 

TOWÁBB: Hanoi hotelek, szállások

 

És hogy ki a megvilágosult? (vagyis bodhisattwa / Bo Tát) Nos, egy példa: a sivatagban három ember vándorolt étlen-szomjan, míg egy nagy kőfalhoz jutottak, amelyen nem volt kapu. Egymás hátán felkapaszkodva az első átnézett a falon. Felkiáltott: euréka, és beugrott. A második tovább mászott, és ő is beugrott. A harmadik nagy fáradságosan felkapaszkodott, és átnézett a falon. Látta, hogy minden zöldell odabent: hűsítő források, lombos fák, hívogató gyümölcsösök. De nem ugrott be. Visszatért a sivatagba, hogy az eltévedt vándorokat útbaigazíthassa. Na, ő a bodhisattwa.

 

 

► A legjobb, ha egy hanoi iroda szervezésében látogatsz el ide, egynapos kirándulás ára: 30-40 $, de nézd meg mindig, hogy mit tartalmaz az ár. Taxival nagyon drága. A pagoda ingyenes. A sikló 2,5 $.  Még több információ:  www.vietnamtravelguide.com

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: