Paria Canyon

USA -  Paria Canyon festői szépsége világszerte ismert. A színes és kanyargós folyosók, a szűk hasadékok és a hét fő földtani képződmény lenyűgöző látványa úgy tárul az utazó elé, mint egy könyv lapjai.

Paria canyon festői szépsége, látnivalók.

Paria. Jelentése iszapos víz a paiute indián törzs nyelvén. Ősi sziklavésetek és táborhelyek nyomai jelzik, hogy a pueblo indián törzs tagjai már több mint 700 évvel ezelőtt beutazták Pariát. Füles amerikai szarvasra, vadjuhra vadásztak, és közben a kanyon alsó, szélesebb részén kukoricát, babot és tököt termesztettek.

 

A Dominguez-Escalante expedíció 1776-ban fedezte fel a kanyon bejáratát. Miután John Lee 1872-ben kompjáratot indított a Colorado folyón, a kanyon alsó részét művelés alá vonták.

 

Habár száműzöttek éltek itt, és bányászok jártak erre aranyat s ásványokat keresni, a Paria Canyon nagy része sokáig érintetlen maradt.

 

A 1960-as évek végén a kanyont védelem alá helyezték, két évtized múltán a kanyont, a fennsíkot és a Vermilion Sziklákat ősparknak jelölték ki, majd az egész arizonai területet nemzeti műemlékké nyilvánították.

 

A Paria Canyon festői szépsége világszerte ismert. A színes és kanyargós folyosók, a szűk hasadékok és a hét fő földtani képződmény lenyűgöző látványa úgy tárul az utazó elé, mint egy könyv lapjai. A Moenkopiés a Chinle alakzat a triász korból való, jurakori a Moenave és a Kayenta, s ugyancsak ez időből való a Navajo homokkő, a Temple Cap homokkő és a Carmel alakzat.

 

 

A Paria folyó körülbelül 5,5 millió évvel ezelőtt hagyta el a Colorado régi, nyugat felé tartó medrét, s tört át a Kaibab-fennsíkon át mostani medrébe. A folyó sok-sok mérföldet tesz meg a Grand Staircase nevű, különös földtani képződményekkel tarkított területen. Maga a képződmény egy óriási, több rétegű geológiai menyasszonyi tortára hasonlít. A cukormáz színű sziklafalairól nevezetes Markagunt fennsíktól egész a Grand Canyon aljáig húzódik.

 

A folyó körülölel 30 nagyobb geológiai alakzatot, 6 különböző atmoszférájú mérsékelt égövi területet, felidézve több mint 4,5 milliárd évnyi földi időt.

 

A Grand Staircase a tudósok szerint a földtan rosette-i köve, az a kulcs, amely segíthet megfejteni a Föld történetét, hisz az meg vagyon írva a kövekben.

 

A folyó leghíresebb szakasza a 89-es főúttól délre kezdődik. Ez a 37 mérföldes szakaszt a White House Trailhead-től Lees Ferry-ig, sokan Délkelet-Amerika legszebb szűk kanyonjának tartják.

 

TOWÁBB: Paria Canyon hotelek, szállások

 

Pár száz méterrel lejjebb a Paria folyó kettévágja a Navajo homokkövet. A magas sziklafalak homokkő kupokban és eróziós oszlopokban csúcsosodnak ki. A 4. mérföldnél a falak összeszűkülnek, jelezve a hasadék bejáratát. A kanyon falai itt 500 láb (cca. 150 méter) magasra is felszöknek. A kőfal merőleges, sima, bíborvörös és metálkék színekkel erezett. A zavaros Paria itt kígyózik keresztül a hullámmintás iszapon, a szél mintázta homokfalak között, hogy aztán jóval lentebb ismét egyesüljön a Coloradóval.

 

A túrázók körében népszerű, de veszélyes, főleg a hirtelen áradások miatt ez a terület. Út közben azonban alkalmanként rókát, hegyi oroszlánt is láthatsz, gyakrabban prérifarkast vagy nyulat. Vigyázz a kígyókkal…

 

 

 

Még több információ: PariaCanyon

 

 

(Fotó: flickr.com by rickz, shutterstock.com)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: